G4Media.ro

Ministerul Sănătății lansează achiziții centralizate pentru 26 de medicamente necesare pacienților cu…

Sursa foto: Pexels

Ministerul Sănătății lansează achiziții centralizate pentru 26 de medicamente necesare pacienților cu tuberculoză

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a aprobat demararea unei noi proceduri de achiziție publică centralizată pentru cumpărarea a 26 de medicamente necesare pacienților cu tuberculoză, anunță ministerul într-un comunicat de presă.

Procedura de achiziție centralizată se va finaliza cu încheierea acordurilor-cadru, pe o perioadă de 4 ani, între Ministerul Sănătății și operatorii economici declarați câștigători în urma achiziției publice. Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi încheiate între unitățile sanitare care implementează Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei și operatorii declarați câștigători.

Valoarea totală a achiziției este cuprinsă între 157.750.446 de lei și 207.142.871 de lei. Fondurile necesare pentru încheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătății, prin bugetul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, precizează sursa citată.

„Sistemul de achiziții publice centralizate pe care l-am lansat în primul meu mandat, în 2016, ajută la o creștere a transparentizării procesului de achiziții de medicamente esențiale și la realizarea de economii la bugetul de stat. Înainte, fiecare spital făcea achiziții în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziții directe prin contracte special făcute pentru cantități mici și, totodată, existau mari diferențe de preț pentru același medicament între diferite spitale. Odată cu implementarea sistemului de achiziție publică centralizată, acestea se fac de către Ministerul Sănătății, în mod transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP. În urma licitației se realizează un contract-cadru și un clasament al furnizorilor în funcție de condițiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente și achiziționează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă și care-l poate livra. Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin același sistem la achiziționarea de antibiotice”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, citat în comunicat.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Foarte bine. Probabil că fosilele sunt foc și pară.

  2. Cind e transparent,iaca nu e spaga,da’ daca era sorina pintea=psd?