G4Media.ro

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea ca medicamentul Favipiravir, folosit în tratamentul pentru COVID-19,…

sursa foto: Pexels

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea ca medicamentul Favipiravir, folosit în tratamentul pentru COVID-19, să fie eliberat în farmaciile cu circuit închis din spitale

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase, se arată miercuri într-un comunicat de presă al ministerului.

În prezent, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă.

În India, țara de proveniență, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și condiționată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare, se arată în comunicat.

„După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, citat în comunicat.

Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul Favipiravir este recomandat a fi administrat în formele ușoare și medii de infecție cu noul corornavirus în prima săptămână de boală.

Într-o adresă către Ministerul Sănătății, Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital și ambulatoriu la recomadarea medicilor, numai cu prescrispție medicală.

Referitor la profilul de siguranță din datele preliminare disponibile, Favipiravir prezintă un risc de teratogenicitate și risc de afectare hepatică.

ANMDMR a inițiat și aprobat distribuirea de către distribuitorul local din România a unei „Comunicări directe către profesioniștii din domeniul sănătății” cu scopul de a informa medicii prescriptori din spitale, precum și pacienții cu privire la riscurile utilizării medicamentului. Această „Comunicare” a fost publicată pe website-ul instituției.

Citește și

Agenţia Naţională a Medicamentului despre lipsa Favipiravir din farmacii: Riscurile, neincluse pe larg în protocolul de tratament al COVID-19/ Medic: Nu e primul medicament cu limitări. Ar scădea presiunea pe spitale

Sursa Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Adica pacientul sa isi plateasca singur medicatia, daca o putea sa se deplaseze fara sa infecteze pe altii.

  2. India are o medie de ~ 25000 noi cazuri si ~ 300 decese zilnic la o populatie de 100 ori cat a Romaniei. In mod clar a ieșit din valul Delta.
    Aprobarea Favipiravirului poate fi un progres.
    Mai căutați si alte medicamente…

    • Or fi iesit ei din valul delta,dar nu compara situatia lor cu a noastra. In primul rand au sisteme imunitare mult mai bune,un european face doua trei vaccinuri inainte sa mearga in India altfel da coltu’,iar rablagitii de romani care au la 40 de ani bolile italienilor de 70 sunt si mai expusi.
      In al doilea rand,fac intre 10 si 20 de milioane de vaccinuri pe zi.

    • Mai e si problema ca sunt studii care estimeaza ca au avut de vreo 10 ori mai multe decese decat cele raportate oficial.

    • Foarte tare exemplul cu India! :))) pai mai oameni buni, India a iesit de mult din valul delta, de fapt a fost prima tara care a iesit, pentru ca acolo a aparut delta! dar a iesit foarte sifonata, medicamentele pentru viermi nu i-au ajutat prea mult.

  3. Favipiravir,Ivermectina,Remdesivir au un oarecare efect(nedovedit clinic) daca sunt administrate in fazele incipente ale bolii. Mortalitatea covid si cu Favipiravir si fara e cam aceiasi. Faceti draq ceva si micsorati numarul de infectari sau cresteti numarul de vaccinari,nu le mai dati oamenilor sperante aiurea pentru ca nu exista tratament specific pentru covid.Speram ca va aparea ceva dar medicamentele astea pentru alte boli nu sunt eficiente,scapa aia care scapau si fara tratament.

    • unde ai citi tu ca ivermectina nu are efect? India a pus-o pe lista medicamentelor de prima urgenta in faza incipienta si medie in data de 28 aprile. La citeva zile, poti vedea graficul pe worldometer, cazurile au inceput sa scada abrupt. Echivalentul colegiului medicilor din Japonia de asemenea o recomanda. FDA din state o recomanda si ei dar se pare ca nu este interesanta ca este prea ieftina. Contraziceti-ma cu argumente intepatilor.

    • @inteligentule studiile facute pana acum pe ivermectina nu au rezultat concludent. uite de exemplu: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD015017.pub2/full. In India, oricum marea majoritate a locuitorilor luau ivermectina pentru paraziti, inainte de pandemie. nu sunt dovezi solide ca au scazut cazurile din cauza administrarii ivermectinei. poate ai obvervat, asa functioneaza virusurile, o noua tulpina provoaca infectari masive, in valuri

  4. Adica, indiferent de forma, cine vrea tratament specific, trebuie sa se interneze (si sa încarce spitalele si asa aglomerate ochi si obosite -oare?) macar pentru o zi pentru a beneficia de medicamente, indiferent că e vaccinat sau nu.

    Asa se pregătesc de varful valului 4. Inseamna ca mai sunt locuri de ocupat prin spitale. Si doctorii inca o freaca cu hartogaraia, ca dureaza 15 minute per pacient sa faca o foaie, sa scrie reteta si sa acceseze cardul…
    Ca daca era nasol, eliberau meds de la distanță, sa boleasca bolnavii acasa si sa nu epuizeze resursa umana.

    • Stai relax nu e grav deloc,sa n-ai emotii. In alta ordine de idei cum au mai zis si altii NU exista tratament specific pentru covid nici in spital ,nici de la „distanta”.Sigurul tratament pentru covid e oxigenul si ala se poate administra numai in spital,dar nu prea mai sunt locuri,deci nu e „deloc grav”.

    • Concentratoare de oxigen
      Si nu baga nimeni gazul la presiune de cativa bari ca a sparga alveolele pulmonare
      Da’ nu iese norma la internati