G4Media.ro

Ministerul de Externe din Rusia: Acum limba moldovenească, într-un mod paradoxal, oficial,…

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Ministerul de Externe din Rusia: Acum limba moldovenească, într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Ar trebui să se urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească şi nu viceversa

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, se arată deranjată de opinia diplomaţiei române care a salutat „limba română” în legislaţia naţională a R.Moldova calificând decizia Parlamentului „restabilire a adevărului ştiinţific”. Într-o postare pe Telegram, Zaharova, insistă pe „moldovenizarea” Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940, transmite sâmbătă Deschide.md, potrivit news.ro

Zaharova susţine că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. În context, oficialul rus se întreabă a cui este acum Basarabia.

”Renunţând la limba moldovenească, actualul regim de la Chişinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) şi cui aparţin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componenţa Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se doreşte transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească şi nu viceversa”, a conchis Zaharova care a ţinut să facă referire şi la nişte „adevăruri istorice”, blamând existenţa până la sfârşitul secolului XVIII a limbii române.

Autorităţile de la Chişinău rămân ferme pe poziţia de a legifera limba română: „Noi vorbim limba română şi era nefiresc ca în legi, în Constituţie, să fie scris altfel”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă.

Şeful statul susţine că adoptarea acestei legi a fost una întârziată: „Limba este română şi orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicaţie asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldoveneşti” în legislaţia naţională cu „limba română”. Ministerul Afacerilor Externe al României menţionează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificaţie simbolică, întrucât restabileşte adevărul ştiinţific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova şi confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Logica torsionata ruseasca. Iar a exagerat dna cu băuturica.

 2. Zisera moscovitii…

 3. Eu cred ca doamna vroia sa spună ca limba rusa e singura limba cuvenita în Transnistria și Rep. Moldova. Nu știu de ce ne învârtim atât după deget.

 4. Nu e așa… că e invers
  Nicidecum nu e bine 😃
  Dacă Kremlinul le știe toate mai bine nu înțeleg din ce cauză nu sunt ei la cârma lumii, să conducă ei globul pământesc și toți ceilalți să fie în fila doi.

 5. Oricum ai numi-o, ambele țări vorbesc aceeași limbă. La fel și câteva comunități izolate din Grecia, Albania, Macedonia de Nord, Croația, Serbia, Ungaria, Bulgaria și mai ales Ucraina, care local sunt încă numiți vlahi sau armâni.

 6. Eu din câte-mi amintesc limba noastră la inceputuri se numea Moldo-Vlahă deci nu numai Moldovenească fiind vorba de mai multe provincii istorice în care se vorbea aceiași limbă. Acum că-i zice Română sau Moldo-Vlahă arhaic nu contează așa nemaipomenit, totu e ca oamenii să aibe o referire cât mai extinsă/agreată de cât mai multă lume și formula e Limba Română.

  Ce e curios e de ce așa târziu s-a hotărât? Vorba poetului, S-a dus albastru cer senin..

 7. Si ar mai dori madama ca vodca sa fie inclusa la mic dejun.

 8. Sarmanii de ei, nu va e mila putin de ei cand ii vedeti asa dusi cu duhul.

 9. Oare la ce abuzuri au fost supusi de au ajuns asa?

 10. Matracuca asta iar a confundat borșul cu vodka ? Care limbă moldovenească în Transnistria ? Acolo totul se scrie kirilic iar singura școală cu predare in limba română este amenințată cu desființarea. Măi să fie.. nu mai poate ea de grija moldovenilor..numai lacrimi de crocodil.