G4Media.ro

Ministerul Culturii cere oprirea licitației pentru vânzarea unor manuscrise de Eliade, Cioran…

Foto: Mircea Eliade / Institutul Cultural Român la Londra

Ministerul Culturii cere oprirea licitației pentru vânzarea unor manuscrise de Eliade, Cioran şi Blaga și invocă dreptul de preemțiune asupra documentelor

Artefacte, manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale care au aparţinut lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) şi Lucian Blaga (1895-1961) vor fi scoase la licitaţie de casa Historic, la 16 decembrie. Ministerul Culturii solicită oprirea licitaţiei şi clasarea loturilor pentru a-şi exercita dreptul de preempţiune asupra documentelor, transmite News.ro.

„Amurgul gândurilor”, caiet manuscris, piesă foarte rară, de Emil Cioran, va fi vândut de la 5.000 de euro. O scrisoare olografă de la Mihail Sebastian pentru Mircea Eliade, 1937, are un preţ de pornire de 800 de euro, iar „Cum am devenit huligan”, de Mihail Sebastian, cu dedicaţie, exemplar bibliofil, are un preţ de pornire de 400 de euro.

Potrivit site-ului casei Historic, licitaţia cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Ţopa, Şerban Cioculescu, Perpessicius şi mulţi alţii. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicaţii olografe.

Personalitatea lui Emil Cioran este şi ea reprezentată atât de volume cu dedicaţii olografe din ediţii princeps, cât şi de corespondenţă.

În cazul poetului, filosofului şi profesorului universitar Lucian Blaga, cel de al treilea erou al licitaţiei, atrage atenţia în mod deosebit corespondenţa sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate. Criticii literari au consacrat articole despre această iubire, publicate mai ales după 1990, iar acum corespondenţa respectivă iese la lumină în piesele sale constitutive. Scrisorile sunt toate olografe, scrise de Lucian Blaga însuşi, şi trimise fie direct Elenei Daniello, fie unei prietene a acesteia, Viorica Marta, care i le remitea.

Cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade scoase la vânzare de agentul economic Historic în Licitaţa „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, Ministerul Culturii a precizat că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi susţine că nu a fost înştiiţat cu privire la această licitaţie.

„În cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic Historic ar fi fost obligat să înştiinţeze Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanşării procedurii de clasare şi să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanţă tehnică, fişa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor şi înştiinţarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri”, potrivit unei informări transmise de Ministerul Culturii.

Reprezentanţii instituţiei subliniază faptul că Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a infirmat că documentaţia pentru clasarea manuscriselor nu a fost transmisă.

„Statul Român nu poate achiziţiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate”, conform MC. „Cu toate acestea, Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să ramână în proprietatea statului român şi de aceea cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material cât şi moral”, mai precizează experţii din Ministerul Culturii.

sursa foto: Institutul Cultural Român la Londra via rfi.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. mai bine ar solicita construirea unui Panthéon – museum 🙂

  2. În sfârșit se întâmplă un lucru bun la Cultură, sper să se și materializeze!

  3. Pai, mai sunt 5 zile.
    Ministerul Culturii n-are decat sa participe la licitatie si sa cumpere tot ceea ce considera ca prezinta interes pt patrimoniul national.
    Proprietarii vor sa vanda acele artefacte la un pret cat mai mare.
    Daca-si doreau o intelegere exclusiva cu Ministerul, mai mult ca sigur ca ar fi initiat demersurile necesare.
    Dupa ce achizitionarea operei lui Brancusi de catre statul roman s-a incheiat cu un fiasco, proprietarii unor asemenea artefacte s-au lecuit si prefera o licitatie deschisa, in locul oricarei negocieri directe cu statul.