G4Media.ro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, după ce imagini pentru adulți au apărut…

sursa foto: Pixabay

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, după ce imagini pentru adulți au apărut la o dezbatere pe tema legii securiății cibernetice: Am demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii / Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță, într-un comunicat, după ce imagini pentru adulți au apărut la o dezbatere pe tema legii securiății cibernetice organizată de minister, că a demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii. ”Acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe”, se arată într-un comnicat al ministerului. MCID anunță că va face plângere penală pentru perturbarea funcționării sistemelor informatice.

Redăm mai jos comunicatul MCID:

”Situația catalogată drept „breșă de securitate” la dezbaterea privind legea securității cibernetice, organizată astăzi de MCID, este regretabilă. Imaginile respective au fost distribuite pe ecran în mod abuziv de către unul dintre participanții la dezbaterea publică din mediul online, ca urmare a transparenței depline pe care MCID o promovează. ”. În concret, un participant la dezbatere, cu un avatar fals, a accesat opțiunea “share screen” a platformei ZOOM și a distribuit materiale cu conținut pornografic.

Altfel spus, acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe. Aceasta transparență a fost exploatată de persoane care au tratat un subiect atât de important cu superficialitate.

Aceste abateri nu vor rămâne, însă, fără consecințe. MCID va face toate demersurile necesare pentru identificarea celor vinovați și, ulterior, plângerile aferente.

Reamintim prevederile Codului Penal pentru astfel de situatii:  „Art. 363 Perturbarea funcționării sistemelor informatice. Fapta de a perturba grav, fără drept, funcționarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ștergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricționarea accesului la date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

În același timp, am demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii din partea MCID. Vom lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai permite asemenea incidente.
Considerăm că adevărata știre a acestei zile este că în România se vorbește transparent și asumat despre un subiect sensibil și important, în egală măsură: proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, jalon în PNRR și subiect de interes strategic. Mai mult decât atât, situația de astăzi confirmă cât de important și necesar este acest demers legislativ. Le mulțumim celor care au ales sa trateze cu seriozitate aceasta dezbatere.”

Context

Un colaj de imagini cu conținut explicit pentru adulți a fost afișat pe ecranul care asigura legătura cu participanții online, conectați la dezbatere prin platforma Zoom, scrie publicația Captura, pe pagina de Facebook. Incidentul a fost confirmat pentru G4Media.ro de Bogdan Manolea, directorul Asociației  pentru Tehnologie și Internet, unul dintre participanții la dezbateri.

”Incidentul este real. Din păcate lucruri de genul ăsta se pot întâmpla atunci când comunicațiile sunt ”securizate pe hârtie”. De aceea este important ca legea să privească doar aspectele legate de securitata cibernetică națională, nu toate prostiile care se pot întâmpla pe internet în România”, a declarat Manolea.

Potrivit Captura, dezbaterea a fost organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării într-o sală din clădirea Rectoratului Universității Politehnica.

Printre participanți se numără trei secretari/subsecretari de stat, parlamentari, un oficial de la Directoratul National pentru Securitate Cibernetica, consilieri de miniștri sau activiști din societatea civilă.
Dezbaterea are mai multe mize privind libertatea de exprimare pe Internet în viitorul apropiat. Una dintre controverse vizează atribuțiile sporite ale SRI, în viziunea proiectului de lege, de a bloca conținut considerat “terorist” înaintea vreunui verdict judecătoresc.

Context

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, unul dintre proiectele din pachetul de legi privind securitatea națională. Noutățile proiectului sunt înființarea Sistemului Național de Securitate Ciberetică (SNCSC), a cărui activitate va fi coordonată de Consiliul Operativ de Securtiate Cibernetică (COSC). Consiliul ar urma să fie condus de consilierul prezidențial pentru probleme de securitate națională. Potrivit proiectului de lege, Serviciul Român de Informații este autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence. Proiectul de lege mai prevede că persoanele juridice care au în responsabilitate rețele și sisteme informatice prevăzute au obligația de a notifica incidentele de securitate cibernetică de îndată dar nu mai târziu de 24 de ore de la constatarea incidentului.

Citește integral

Proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică, pus în dezbatere publică: Se înființează Sistemul Național de Securitate Cibernetică, crește rolul consilierului prezidențial pe probleme de securitate/ SRI este autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pai si nu erau toti adulti acolo?

  2. PSD, PNL si UDMR vor ca nataraii astia neo-sekuristi de la Ministerul Digitalizarii, SRI, MApN etc sa aiba pe mana toate datele si secretele romanilor, sa controleze ce scriu romanii pe net etc, prin noile legi ale sekuritatii.
    Pentru supravegheat romanii cinstiti, precum vechea sekuritate, or fi buni, dar pentru altceva, nu e cazul…

  3. Dacă erau mai „dăștepți” puteau spune că a fost o operațiune de combatere în direct a infracțiunilor informatice !!! Cum ? În cel mai simplu mod cu putință, adică … „post coitum”.

  4. Așa ceva….Alți ziariști zic că s-a pus și ceva muzica rusească. :))))) :(((((
    Să sperăm că e doar o glumă care a vrut să arate dezastrul din ograda lui burdujel bancorex și nu o treabă executată de „tovarăși „.

    • Sa-i verifice si pe “glumeții” useristi…Latura întunecată
      Este o structura ma.fiota in partid condusă de cri.minali cibernetici care au fraudat alegerile interne, iși creeza acces ilegal la sisteme informatice, falsifica poze ca sa denigreze, crează conturi false denigratoare (cum i-au făcut aia din MAI Emiliei Sercan) si rulează campanii denigratoare ascunse prin google ads si shopping ads din motive personale de răzbunare, crezând ca dacă au niște compentențe IT nu vor fi prinși. Toate astea sunt infractiuni pe Codul Penal.
      Le va da șah mat grupării cri.minale o persoana care este si expert IT si expert juridiciar.

  5. Culmea incompetentei!
    Ce Lege a securitatii cibernetice mai asteptam noi de la ageamiii astia care s-au facut de ras in asemenea hal?!!
    Cred ca hacker-ii au „material de lucru”!!!

  6. Audit intern ca sa afli responsabilii ???!!
    Nea Burduja, ca si Fonta acum 10 ani, inventeaza noi roluri pentru audit, il folosesc ca bata dar, doar ca sa cheltuiasca cu spor in anumite directii , nu va destabilizati !!