G4Media.ro

Ministerul Agriculturii a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli şi magazinele care…

Sursa foto: Pexels

Ministerul Agriculturii a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli şi magazinele care vând fructe şi legume din cauza actelor incomplete

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat miercuri că a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli persoane fizice care îşi desfăşurau activitatea de vânzare a fructelor şi legumelor în cadrul pieţelor agroalimentare, a târgurilor şi pieţelor en-gross şi companii (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en – gross, platforme logistice).

”Rezultatele acţiunilor de control ale reprezentanţilor MADR desfăşurate în perioada iunie-prezent, s-au concretizat în verificarea a 1.052 de operatori controlaţi, din care 741 producători agricoli persoane fizice care îşi desfăşurau activitatea de vânzare a fructelor şi legumelor în cadrul pieţelor agroalimentare, a târgurilor şi pieţelor en-gross şi 311 operatori economici persoane juridice (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en – gross, platforme logistice)”, a informat ministerul.

Principalele neconformităţi identificate şi sancţionate în cadrul acţiunilor de control au fost: lipsa documentelor de provenienţă a legumelor şi fructelor comercializate de unii operatori economici; etichetarea incompletă (lipsa originii sau a categoriei de calitate, în cazul persoanelor juridice); fructe şi legume care nu se încadrau în categoria de calitate declarată pe etichetă şi documentele de provenienţă; lipsa menţiunilor privind originea şi calitatea de pe facturile fiscale ce însoţeau loturile expuse la vânzare; necompletarea carnetelor de comercializare de către producătorii agricoli persoane fizice, neafişarea pe etichetele de vânzare în cadrul pieţelor agroalimentare a localităţii de origine, a datei recoltării sau a seriei şi numărul atestatului de producător.

Aceste nereguli au fost sancţionate prin 233 avertismente şi 82 de sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare totală de 76.500 lei.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale întreprinde toate măsurile prin care să se asigure aprovizionarea populaţiei cu o paletă largă de legume şi fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admisibile de reziduuri de pesticide. În această perioadă în pieţele agroalimentare şi în târgurile unde producătorii autohtoni îşi comercializează en-gros produsele se găsesc cantităţi suficiente de legume şi fructe specifice sezonului precum: tomate, cartofi timpurii, ardei gras, căpşuni, castraveţi, varză albă, fasole verde, dovlecei, verdeţuri, etc., toate din producţia autohtonă”, precizează ministerul.

Ministerul Agriculturii arată că desfăşoară acţiuni de control pentru a se asigura că toate produsele comercializate să fie de calitate, iar consumatorii să achiziţioneze produse sigure şi în cunoştinţă de cauză privind originea acestora sau zona de producţie.

”Astfel de acţiuni de control se desfăşoară permanent în baza tematicilor de control cadru anuale, dar în perioade de vârf de sezon, când cantităţile produse sunt mai mari, aceste acţiuni de control se desfăşoară şi împreună cu reprezentanţi ai ANSVSA şi ANF. Controalele trebuie să urmărească respectarea legislaţiei de către toţi operatorii, acordându-se atenţie legumelor şi fructelor provenite din import sau comerţ intraunional comercializate prin depozite en-gros, minimarket-uri, supermarket-uri, hipermarket-uri. Toate aceste acţiuni de control conjugate sunt atât în beneficiul producătorilor autohtoni veritabili pentru că aceştia îşi pot comercializa într-un mediu organizat şi corect produsele de calitate, cât şi al consumatorilor care se aprovizionează fie din pieţele agroalimentare fie din marile reţele comerciale, având garanţia calităţii şi originii produselor”, precizează MADR.

Obiectivele din cadrul ultimelor acţiuni de monitorizare şi inspecţie au vizat controlul loturilor de legume şi fructe expuse la comercializare sub aspectul calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabilă în sectorul legume – fructe.

MADR a verificat şi etichetarea corectă a tuturor cantităţilor de legume şi fructe autohtone sau provenite din comerţul intracomunitar sau import, în momentul expunerii la comercializare cu amănuntul, precum şi existenţa documentelor fiscale de provenienţă care să ateste originea şi trasabilitatea acestora.

Alt obiectiv a fost depistarea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau din comerţ intracomunitar şi expuse la comercializare în spaţiile alocate distinct producătorilor agricoli autohtoni, precum şi sancţionarea acestor practici în conformitate cu prevederile legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, alt obiectiv a fost organizarea de către administraţiile pieţelor agroalimentare a spaţiilor de vânzare distincte, rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, persoane fizice, deţinătoare ale unui atestat de producător de minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente delimitat şi semnalizat distinct, conform Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare.

MADR a mai verificat şi posibila substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din comerţul intracomunitar sau din import.

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Da Tir-URI cu grâne fără acte câte au fost descoperite…De alea care ies de pe tarlale cu 40-60 To încărcătură… nu abțipilduri din piață?

    • Rusine sa va fie , dar tirurile care aduc legume si fructe congelate, se verifică data recoltarii? Va bateti joc de oameni

  2. Si asa se ajunge la pierderi cu marfa perisabila. Birocratia il omoara si pe acest inoportun instalat in varful gramezii.

  3. A mai ramas cineva din Valahistan neamendata pentru vreo magarie comisa?

  4. Noroc cu aceste controale ca altfel nu mai știam ca exista acest minister și direcțiile lui din teritoriu.
    În loc sa protejeze producătorii în războiul cu supermarketurile ii amendează. Sa se învețe minte altă dată să nu mai producă ceva pentru vânzare, dacă nu are etichetă. Voi de la oraș sigur mâncați și eticheta și dacă nu știți din ce localitate este va înecați.
    Noapte bună ca nu mai vine ploaia.

  5. Oros a atacat la baioneta inselaciunile si evaziunea din agricultura romaneasca BRAVO! Sa se ia de mana cu madam Usturoi! :))))))

  6. Salut !
    Mosu meu, odihneasca’se in pace, pot spune, ca era un precursor al trasabilitatii pepenilor !
    Pur si simplu, cand erau cam de 10 cm diametru,
    isi scrijelea cu un cui, initialele, DM, pe coaja verde crud!
    La maturitate, DM devenea chiar artistic si lizibil perfect. Nimeni nu avea dubii !

  7. Unde fratioare ca eu nu am auzit de nici un control prin București în piețe s au magazine?

  8. Vreo lege folositoare pt agricultori a dat? Importurile de produse agricole au crescut constant. Asta e obiectivul?

  9. Gata bre prin amendarea taranului il incurajezi sa se lase de munca campului…marii evazionisti ai acestei tari sunt taranii

    • Stai liniștit, nu sunt țărani ăia care vând la tarabă, ci intermediari agresivi, de care nu poți intra și vinde la piață, daca ești producător.

  10. Bravo, useristule! Să mâncați toți numa mizerii d-alea coapte cu etilenă, dar cu ETICHETĂ.

  11. Bună ziua
    Dacă aceste controale le făcea și in market descoperea pepeni românești în cutii de Grecia si roșiile românești in lădițe turcești, cu bulinute precum bananele
    O minciună sfruntata, au amendat țăranii romani că nu au pus eticheta corect în loc să vadă că se vând produse din Turcia și alte state cum ar fi românești
    Acest guvern vrea să distrugă Țăranul Român
    Acest ministru Oros a stat în mijlocul riteililor și ia aparat în întâlnirea cu reprezentanții legumicltorilor romani
    Acest guvern este cel mai zlab din toate guvernele care au fost până acum
    Se importa și distribuie în marketuri cum ar fi produse românești

  12. Si cand se alege prafu’ de viata si zilele lor se mira.
    La cat bine au facut astia poporului si oamenilor simpli. Nu imi doresc sa le vad sfarsitul , dar nu le va fi usor..
    Dupa fapta si rasplata

  13. Așa sîntem noi românii ne dăm cu stîngul în dreptul ne fautam singuri ca prostii in timp ce alții vin și se fac oameni pe spinarea noastra. Au facut mii de supermarket-uri și vînd mărfuri din toata lumea. Ai noștri poate să moară . Nu cumva să faci ceva prin munca ta să te ridici un pic ca imediat trimit control peste tine și te desființează. Pînă la urmă ne meritam soarta. A zis Părintele Arsenie Boca că or să vină alții mai răi
    Așa că iată acum sînt aici și nu îi mai întreba nimeni de ce ați distrus țara asta. Se nasc generații de copii datori care chiar nu au nici o vină.
    Dar va veni o vreme când toți vom da socoteala pentru faptele noastre.

  14. Ppate-i amendează și oe bulangii aia care vând fructe normale la preț de BIO.