G4Media.ro

Migrația masivă și absenteismul tinerilor români la vot, explicate de Banca Mondială: ”Politicienii…

Migrația masivă și absenteismul tinerilor români la vot, explicate de Banca Mondială: ”Politicienii trebuie să înceapă să gândească mai departe decât beneficiile pentru cei în vârstă / Tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem

Guvernul ar trebui să regândească întregul sistem de protecţie socială din România, întrucât tinerii nu găsesc nicio formă de protecţie în mecanismul actual, a declarat vineri la București Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

„Oamenii în vârstă votează, cei tineri nu votează sau pleacă din ţară. Preferinţele celor mai în vârstă nu sunt aceleaşi. De exemplu, le pasă mai puţin de mediu şi de ce ceea ce contează pentru tineri. Politicienii trebuie să înceapă să gândească mai departe decât beneficiile pentru cei în vârstă, pentru că vrem ca tinerii să rămână în ţară. Şi cei bătrâni au nevoie de tineri să aibă grijă de ei. Trebuie să pregătim societatea pentru noua tehnologie, e important, e mai important decât să satisfaci oamenii care încă trăiesc în vechea economie. Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem”, a spus economistul-şef al Băncii Mondiale, potrivit Agerpres.

„Motivul pentru care politicienii pierd voturi din zona populaţiei tinere este faptul că sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile, astfel că ţările trebuie să-şi regândească sistemele sociale şi reglementările de pe piaţa muncii, aşa încât să nu mai fie avantajaţi doar cei cu joburi permanente”, a spus Hans Timmer, citat de Agerpres.

Timmer a arătat că piaţa muncii a evoluat, odată cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.

„Nu venim cu recomandări specifice, dar guvernele şi societăţile vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche, de până acum”, a subliniat el.

Timmer a spus și că eficiența cotei unice trebuie analizată: ”Sfatul nostru ar fi să regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă, adică cei care un venit mai mare să plătească mai mult”.

Foto: Bătrânii sunt majoritari la vot (InquamPhotos / InquamPhotos)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Asa zisii politicieni nu se gandesc in Romania decat la buzunarul lor si cum sa-i mai fraierim p-astia sa le luam banii (hoti ordinari). Asa zisele beneficii pt cei in varsta sunt de fapt mite pt ca cei in varsta sa-i voteze ca sa poata sa perpetueze furtul … Simplu…

  2. Impozitul progresiv ar fi piatra de moară la gâtul României, pe care dl. Timmer o deplânge. Este aproape singura prevedere legală care face ca tinerii încă să ma stea în țară iar marile companii să nu își ia tălpășița. Dacă și impozitele sunt ca în Europa occidentală, de ce să nu mergi acolo măcar primești servicii publice decente în schimbul acestor impozite.
    Domnul Timmer făcea mai bine dacă tăcea.

    • Nu e neaparat asha. Ca IT-ist in UK, descoper ca platesc impozit cam cit si in Romania cu tot cu scutire. Si asta in conditiile in care impozitul e progresiv. 0 pin la 11.000 de lire pe an, 20÷pentru urmatorii 48.000, 40÷ pentru ce trece, si 60÷ de la sume exorbitante.

      Deci totul e cum aplici impzitele si nu neaparat forma lor.

      Si in UK de banii aia ai si infrastructura si educatie de top 10 mondial, si sistem de sanatate performant, si civilizatie.

  3. Impozitarea progresiva aduce mai putini bani la buget si pedepseste munca cinstita.

    Deci PSD crede ca e o idee grozava, fiindca distrugerea bugetului nu-i intereseaza, atat timp cat toata tara e financiar dependenta de statul condus de mafia PSD.

  4. Daaaaa! ca și cum i-ar durea in cur pe ei! Singurul lor interes e sa fie aleși și să poată fura! Trebuie sa fii tembel sa crezi altceva!

  5. Nu politicienii trebuie sa se gindeasca la cei tineri, daca asteapta cineva de la politicieni atunci are de asteptat, cei tineri trebuie sa se gindeasca la binele lor si sa vina la vot, sa nu-i mai lase pe batrini sa le aleaga politicienii. Cum o sa-i pese unui politician de tineri daca ei nu conteaza la vot? E adevarat ca votul e o intrerupere a distractiei de duminica, dar se intimpla rar si nu dureaza mult. Si chiar doare mai putin decit daca nu te duci.

  6. Cine la ce sa se gandeasca? Politicienii romani sa isi ia mintea de la umplut buzunarul propriu si fugarit justitia?

    Un pic cam tarziu, as zice. Si eu, ca si multi altii, imi pregatesc plecarea. Am facut deja „recunoasterea” in orasul unde vom locui, am inceput cursurile de limba, prospectam piata muncii.

    Eu, inginer IT, cu salariu undeva la 2000 de euro, ea, Project Manager, salariu undeva spre 1500. Singurul lucru de care imi pare rau e ca nu am facut pasul asta mai devreme.

    Sa nu uitati sa stingeti lumina.

  7. Salut, asta cu impozitul progresiv ar trebui dezbatuta. In momentul de fata, toti platim, indiferent de salariu, cam 42%. Cifra asta de impozitare se aplica in occident persoanelor inalt calificate. La noi e pentru toata lumea. Un impozit progresiv nu ar afecta persoanele inalt calificate din Romania daca pragurile ar fi dispuse corect, pt ca deja platesc 42% iar pt ei nu s-ar schimba nimic. Probabil praguri de 50-55% s-ar aplica pentru salarii ce depasesc 3000 euro sau asa ceva. Ideea e ca oamenii care lucreaza pe venituri mai mici, de exe minimu pe economie ar putea fi 0% si atunci ramane omu cu 1900 ron in mana. Si apoi sa zicem 10% pt cei cu pana 3000 ron, 20% pt cei cu pana in 1000euro, 30 pt 1000-1500 si 42 pt ce este peste 1500-3000, apoi 55 gradu maxim pt ce e peste 3000 eur.

  8. Nicio formula valabila prin alte zone nu se (mai) poate aplica in rssh tzigania deoarece „sistemul” a suferit atat de multe fracturi de logica, predictibilitate si coerenta incat varianta care se mai poate incerca ar fi anularea tuturor porcariilor denumite pompos legi-adoptate-parlavrament-ou-promovata-de-gubern-… etc si elaborarea unui nou packent de legi care, atentie, trebuie sa tina cont de realitatile si in special de „specificul/originaritatea” acestei „tari”. Cota „unica” a fost si este o facatura a carei „unicitate” inseamna de fapt formula prin care „dreptacii” inca mai obtin procent cu doua cifre intr-o massa rosie. De ce spun asta?… hi hi hi… e simplu, in rssh tzigania procentul de fiscalizare a veniturilor din munca este de aprox 80% comparat cu procentul de (rotunjit) „decat” 28% (hai fie, 30%) de fiscalizare a profitului. Rezultatul acestei p*litici criminale de-a dreptu’ dar promovata si paralaudata de anal-isti-de-dumineca l-ati constatat cand (si daca) v-ati uitat la structura ieconomiei: prabusirea productiei si inflorirea specu… pardon, comertului (s-au desfiintat fabrici si-au aparut mall-uri). Nu ma credeti pe-cuvant-de-cercetas?… no problem, este suficient sa priviti structura veniturilor bugetare (e publica)… desi sunt constient ca se-mputineaza nr celor care inteleg acele cifre si „rapoartele” dintre acestea.
    Pentru ceilalti propun un banc:
    Intrebare adresata Radio-Erevan: este adevarat ca_capitalismul se afla pe marginea prapastiei?
    Raspuns: DA, este adevarat, „decat” ca se afla acolo ca sa se uite la socialism.
    Alta-ntrebare pt Radio-Erevan: este adevarat ca bulgarii au ceafa groasa?
    Raspuns: DA, este adevarat, „decat” romanii au aceasta certitudine.
    Daca n-ati inteles recitati in gand tatal-nostru, scrisuarea a 3-a, liturghia evanghelica… orice altceva care credeti ca va ajuta…

    • Ca oricare banga… to’ar’sa „mondiala” are zbegialijdi pe masura, aka „mundiali” nene. Teoretic ar fi „deasupra” celei ioropenge (ECB). Praftic este „decat” un 69. hanz ala cetat-in-artecol se leaga de o tema reala de dialog, dar… p*liticianc fiind, sfarseste prin a incerca sa demonstreze relatia dintre sula si prefectura.
      Un text cu adevarat incisiv si profesionist ar fi pornit de la fracturile sale de logica si ar fi ajuns sa-i propuna sa fie „tanar” in rssh tzigania (cu toate efectele reale, inclusiv sa-ncerce sa supravietuiasca cerintelor unei „societati-libere” cu „retributia” dintr-un socializm-horrordocs controlat. Inclusiv de pochi. La cota-unica. Unica sula vs multiplicare cincinala a „prefecturilor”.

      ps: cum draqu desi „cota-unica” fiind, apropitarii de garsonerii, daca le inchiriaza, ajung sa dea la „stat” mai mult de juma’te? probabil ca „statu” ie de fapt apropitaru… da-drept… c-asa ie inca din vremea ‘fo’mistilor… da-„dreapta”.