G4Media.ro

Mesaj RO-Alert pentru semnalarea unui urs în Băicoi, la limita dintre subcarpați…

Sursa foto: Pixabay

Mesaj RO-Alert pentru semnalarea unui urs în Băicoi, la limita dintre subcarpați și câmpie, aproape de Ploiești/ Tanczos Barna, despre actul prin care a permis vânarea a sute de urși: ”O să avem urși și la Constanța”

Autoritățile au emis mesaj RO-Alert, joi, pentru semnalarea prezenței unui urs în localitatea prahoveană Băicoi, pe Strada Cireșului. Orașul este situat la limita dintre subcarpați și câmpie, la 20 de kilometri de municipiul Ploiești. În urmă cu un an, autoritățile au semnalat prezența unui urs în apropierea Capitalei, în zona Palatului Snagov.

  • „A migrat cred că pe cursul râului Ialomița și a fost observat în zona Palatului Snagov. Acum se află într-o zonă care nu este perimetrată și chiar este o zonă în care sunt foarte mulți bicicliști și oameni care se plimbă pe marginea pădurii și a lacului (…) Specialiștii cred că a migrat cumva din Dâmbovița, unde există rezervații”, declara primarul comunei Ciolpani, în 2022, pentru Europa FM. 

În ultimul act semnat, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a dat liber la vânătoarea de urși pentru 426 de exemplare, de trei ori mai mult decât anul trecut. Acesta și-a justificat gestul spunând că ”vom ajunge să avem urși și la Constanța” și că s-a dublat numărul exemplarelor de urs care ajung în zona de dealuri, dând exemplul urșilor văzuți în Craiova, Pitești sau Snagov.

  • ”Din păcate, numărul judeţelor unde apar şi unde se duc la vale, spre zona de deal, aceste exemplare de urs s-a dublat în cinci ani sau şase ani. Lipsa de responsabilitate, lipsa de fermitate şi de acţiune duce către o asemenea escaladare a fenomenului. Habitatul natural al ursului nu este la Craiova, nu este în Piteşti, nu este la Snagov. Şi în ultimul an am văzut şi la Craiova, şi la Piteşti, şi în Snagov, exemplare de urs. Urşii nu sunt ucişi, nu sunt sacrificaţi. Sunt animale sălbatice care pe legea vânătorii sunt recoltate. De fapt, fondul cinegetic este o resursă regenerabilă. De ce nu avem o problemă cu căprioarele, cu căpriorul, cu mistreţul? De ce nu avem o problemă cu cerbul? Şi ele sunt vânate. Deci ursul este în vârful lanţului trofic şi fără intervenţie umană este imposibilă ţinerea sub control a acestui fenomen”, a declarat Tanczos Barna.

El a completat că de la 4.000 de urşi în 2007 am ajuns în prezent la peste 8.000:

  • “Numărul de exemplare de urs creşte treptat, an de an, zi de zi, lună de lună, în România. Am ajuns de la 4.000 în 2007 la 8.000 şi ceva, conform ultimelor estimări. Şi această tendinţă este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa şi vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, a precizat fostul ministru al Mediului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. ursele transilvane au fost primele la campiile din delta dunarii

  2. Asociația vânătorilor din Constanta abia așteaptă. Dacă bani din turism nu se fac in condițiile mizere la preț de lux de pe litoralul românesc, măcar din trofeele de urs poate se fac ceva bănuți .

    Nu trebuie decât sa fie hrăniți urșii , pentru a veni in bătaia pustii, iar ei vor migra după hrana pusă de oameni. Și nu cumva sa le fie îngrădit arealul…

  3. A trecut si prin Snagov unul? Constantin sigur nu are casa acolo si oricum il asteapta si pe strada lui, orice, numai sa nu faca altii bani din trofee.

  4. Se mai îndoiește cineva ca Țanțoș are o agendă proprie? Urșii și pădurea trebuie să dispară în mintea lui.