G4Media.ro

„Megaberg”, aisbergul uriaș desprins de Antarctica și topit complet /  A eliberat…

Sursa Foto: NASA

„Megaberg”, aisbergul uriaș desprins de Antarctica și topit complet /  A eliberat și 1,5 miliarde de tone apă pe zi

Monstrul aisberg A68 a eliberat peste 1,5 miliarde de tone de apă dulce în ocean în fiecare zi, la apogeul topirii sale. Potrivit BBC, citat de Digi24.ro, este o cantitate de 150 de ori mai mare decât cea folosită zilnic de toți cetățenii Regatului Unit.

A68 a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, cel mai mare aisberg din lume. Acoperea o suprafață de aproape 6.000 km pătrați când s-a desprins din Antarctica în 2017. Dar, până la începutul lui 2021, a dispărut. Un trilion de tone de gheață s-a topit.

,Cercetătorii sunt în prezent preocupați să încerce să evalueze impactul pe care A68 l-a avut asupra mediului.

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea Leeds a analizat toate datele satelitare pentru a calcula dimensiunile în schimbare ale gigantului, pe măsură ce acesta a „călătorit” din Antarctica până în Atlanticul de Sud.

Cercetătorii au putut să evalueze ratele de topire diferite pe parcursul existenței de trei ani și jumătate a megabergului.

Una dintre perioadele cheie, evident, a fost spre sfârșit, când A68 s-a apropiat de zonele cu climă caldă ale Teritoriului Britanic de peste mări din Georgia de Sud.

O perioadă a existat teama că blocul uriaș s-ar putea bloca în zonele puțin adânci din jur și ar putea să blocheze rutele de hrănire a milioane de pinguini, foci și balene.

Dar nu s-a întâmplat asta niciodată, pentru că A68 a pierdut suficient de multă gheață pentru a rămâne pe linia de plutire.

Citește integral pe Digi24.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Pai nu ziceau expertii ca va creste nivelul apelor daca se topeste?

    • Fiind „iceberg” era deja in ocean in stare solida .In stare lichida(la topire) nu va ridica nivelul marii mai mult decat era in stare solida.
      Impactul asupra mediului este dat de aportul de apa dulce in ecosistemul sarat al marii in zona respectiva dar in definitiv se va dilua …
      ar trebui sa ne facem griji de topirea ghetarilor din Antarctica(continent mai mare decat Australia),care ghetari sunt pe crusta de la polul sud.Abia atunci se va observa cresterea marilor.Combinat cu topirea ghetarilor din Islanda,Groenlanda atunci sa vezi cum dispar zone de pe litoral pe intreg globul.

    • Plutește uscatul, de aia nu simți! În plus – Pământul fiind plat – ești ca în cadă: îți dă iluzia că apele n-ar fi crescut, deloc.. Eh, Geo grafia!..

  2. Huh! In ce pericol au fost bietii pinguini (stiti ca ei cu gheata nu prea se inteleg). Bine c-a trecut!

  3. @tara,
    „Iceberg”-ul nu mai are și o parte în afara oceanului? S-a schimbat geografia în democrație?

    • @Voinescu V.,
      ce vrei sa spui „in afara oceanului”?
      „Iceberg”-ul pluteste in ocean.Nu conteaza cat la suta este sub apa si cat la suta deasupra.Masa solida a”iceberg”-ului este toata in ocean indiferent de cat sub si cat deasupra ,iar prin topire nu se schimba nivelul oceanului.
      Daca ai un cub de gheata in pahar nivelul lichidului,din pahar, este X, prin topirea cubului de gheata…ghici ce?nivelul lichidului din pahar ramane acelasi.Insa daca scoti cubul de gheata din pahar atunci nivelul lichidului scade.

    • @tarabostes: depinde. Dacă pui un cub de gheață (zero grade celsius, sa zicem) în pahar și apoi completezi cu apă până paharul e ras, atunci, prin topirea cubului nu se va întâmpla nimic (nici nu va scădea nivelul, nici nu va da peste) dacă și numai dacă temperatura finală e cam de 8,5 grade celsius. Dacă temperatura e însă mai mare atunci volumul apei din cub va fi mai mare decât cel al cubului și, deci, apa va da peste.

  4. Sosoci și la geografie 😂😂😂
    Gheata la 0 grade are volum mai mare cu 9% decât apa dislocuita din acest motiv pluteste. La 4 grade apa are densitatea cea mai mare, nu 8.5….
    Ghețarul are și o parte deasupra apei, care dacă se topește va crește nivelul oceanelor..
    Nu mai contraziceti specialistii că nu e vaccin. 😂

  5. Apa inghetata e mai putin densa decat apa in stare lichida, avand un volum mai mare decat apa in stare lichida, de aceea pluteste. Densitatea apei la 4 grade Celsius e de 1 kg/litru, iar densitatea ghetii e de cca 920 grame/litru. Atunci cand se dezgheata, apa rezultata din ghetar va ocupa deci un volum ceva mai mic decat ocupa ghetarul. De aceea ghetarii aflati in apa nu vor schimba volumul apei in care se afla, dupa topirea lor. Cei aflati pe uscat vor schimba volumul apei din oceanul planetar (atunci cand apa rezultata di ei dupa topire va ajunge in ocean) insa cu cat anume, si care va fi cresterea nivelului oceanului, asta trebuie si poate fi calculat de cei care au datele necesare. Important e sa fie un calcul corect din punct de vedere stiintific, iar rezultatul sa nu fie influentat de anumite interese.

  6. În marea Caspica e un deficit de apa de aproximativ 15k de miliarde de metri cubi.