G4Media.ro

Mediul de afaceri denunță votul din Parlament la legea stării de alertă:…

Sursa foto: Pixabay.com

Mediul de afaceri denunță votul din Parlament la legea stării de alertă: Modificările cresc riscul de contaminare la locul de muncă

Unele dintre modificările făcute ”în grabă” de Parlament la proiectul de lege privind starea de alertă pot afecta siguranța angajaților din 15 mai, pentru că fac în unele cazuri imposibilă asigurarea distanțării sociale, arată confederația patronală Concordia, care reprezintă cele mai mari federații sectoriale din economie.

E vorba despre modificările făcute de parlamentari la prevederile legate de telemuncă din proiectul inițial al guvernului, potrivit unui comunicat al Concordia.

Astfel, confederația arată că dacă Parlamentul impune angajatorilor să obțină acordul salariatului pentru telemuncă în perioada stării de alertă, aceasta va genera ”un efort logistic greu de gestionat în cazul acelor companii care pot organiza munca de acasă pentru o parte semnificativă a forței de muncă, mai ales dacă ne imaginăm situații nefericite în care autoritățile vor fi nevoie să impună noi restricții și companiile vor trebui să reacționeze cu rapiditate”.

Faptul că angajatul trebuie să se prezinte fizic la locul de muncă pentru a semna acordul pentru prestarea muncii în regim de telemuncă sau a muncii la domiciliu ”nu este doar anacronic, ci și periculos din punct de vedere epidemiologic, el fiind expus  tocmai riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV, pe care încercăm să îl evităm”, se mai arată în comunicatul citat.

”Pericolul nu a trecut, iar modificarea regimului telemuncii pentru perioada stării de alertă, ne pune în imposibilitatea de a mai face acest lucru. Legea trebuie să permită în continuare angajatorului să adopte măsurile necesare protejării salariaților, inclusiv posibilitatea de a dispune măsura telemuncii acolo unde se impune, fără a îngreuna procesul prin introducerea obligației de obținere a acordului salariaților. În acest mod, fără a îngreuna procesul angajatorul poate continua activitatea, fără să afecteze veniturile salariatului ceea ce este în beneficul acestuia. Înțelegem urgența adoptării proiectului de lege, dar credem că este nevoie ca acesta să mențină aceleași obiective ca și celelalte acte normative care au reglementat această perioadă dificilă, respectiv protejarea salariaţilor împotriva riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 în cazul revenirii la locurile de muncă. Spus mai simplu, în ceea ce privește telemunca și munca la domiciliu, cerem să se păstreze în perioada stării de alertă același regim din timpul stării de urgență”, arată Concordia.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nici asa nu-i bine, nici asa..

  2. Nici asa nu-i bine, nici asa..
    S-o fi obișnuit si mediul de afaceri cu pomana?!!

  3. daca nu vroiati legi anacronice, prostesti, periculoase, de ce ati dat tara pesedeului?

  4. Alesii porci-de-caine au ales sa se aleaga praful de siguranta si sanatatea cetatenilor, pentru ca majoritatea criminala viseaza sa moara toti romanii de molima, cu sau fara coroana.

  5. Chiar nu inteleg ce nu va convine din criticile mediului de afaceri ?

    PS. Sunteti cumva invidiosi pe cei care presteaza telemunca ? Nu sunteti in aceiasi postura ? Ce nu va convine ?

    • Au oroare de munca, asta e problema lor.