G4Media.ro

Medic la Agenţia Naţională Antidrog: În Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de…

Sursa Foto: Pexels.com

Medic la Agenţia Naţională Antidrog: În Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de droguri injectabile, în special heroină / Este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul

Bogdan Gheorghe, medic la Agenţia Naţională Antidrog a declarat marţi, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News că în Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de droguri injectabile, în special heroină, relatează news.ro. El a atras atenţia că este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul de anumite substanţe, iar numărul de centre de tratament este destul de mic, la nivelul ţării.

Întrebat care sunt difrele la nivelul Bucureştiului privind consumul de droguri, medicul a arătat că ”sunt în jur de 8.000 de consumatori, o estimare a consumatorilor de droguri injectabile, în special heroină.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog a arătat că ”consumul de drgorui asupra tinerilor mult mai nociv, pentru că sunt în perioada de creştere, de dezvoltare psihică şi fizică şi când îşi administrează astfel de substanţe această dezvoltare poate fi afectată şi pot apărea de multe ori efecte psihice ireversibile”.

”Consumul de droguri pare să fie acum la modă, pe timpul meu nu prea erau astfel de substanţe disponibile, sunt multe filme, melodii care deduc. Este cool să consume şi pentru ei este ceva ieşit din tipar. Tinerii se infomează pe internet, ce combinaţii să facă cu alcool şi dealerii ajung aproape de ei, sunt o populaţie vulnerabilă”, a explicat medicul.

Despre fenomen, Bogdan Gheorghe a arătat că ”este puţin mai amplu, pentru că aceste substanţe au devenit mai disponibile”. ”Am avut episodul cu etnobotanicele, promovate de dealer ca substanţe naturale, acele magazine, s-a reuşit să se pună sub control, dar internetul a rămas.

”Este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul de anumite substanţe, iar numărul de centre de tratament este destul de mic, la nivelul ţării”, a mai spus el, precizând că ”etnobotanicele din punctul lui de vedere sunt mult mai grave decât drogurile traditionale, pentru că nici nu pot să identifice ce tip de substanţe conţin.

El a mai arătat că ”şi părinţii poate sunt o parte a problemei”. ”Şi noi ne confruntăm cu această problemă a părinţilor care nu vor să fie informaţi, e clar că dacă nu sunt informaţi nu vor comunica cu copiii şi vor ascunde această problemă”, a mai spus medicul.

Bogdan Gheorghe a menţionat că şi noi ca ţară ne confruntăm cu lipsa specialiştilor în acest domeniu.

Medicul a explicat că, potrivit legii, o persoană consumatoare de droguri care vine într-un centru şi spune că vrea să fie tratat intră direct în program iar medicii nu dau informaţii despre acest lucru.

”Din 2005, consumatorul de droguri care se declară consumator de droguri sau care este testat pozitiv nu mai este incriminat, eu nu am de ce să anunţ Poliţia că mi-a venit X consumator de droguri. Este şi confidenţialitatea datelor”, a spus el, adăugând că informaţii se dau doar dacă consumatorul este implicat într-un dosar penal.

”Noi nu ne dorim ca aceşti consumatori să ajungă în închisoare. (..) Vor fi în libertate”, a afirmat Gheorghe, precizând că sunt foarte puţini cei care vin singuri la centrele de tratament, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Corectati-va textele inainte sa le publicati! Propozitia si greseala…. Jalnic!