G4Media.ro

Matrioșka economică: cum a înghesuit PNL programul electoral în planul de relansare…

Matrioșka economică: cum a înghesuit PNL programul electoral în planul de relansare economică

Guvernul Orban a lansat miercuri, printr-o operațiune de PR fără precedent, marele Plan național de investiții și relansare economică. Guvernul, ajutat de președintele Iohannis, a ocupat complet scena publică pentru lansarea unui program așteptat de mediul privat ca un colac de salvare. A ieșit un document amestecat, cu măsuri bune și îndelung așteptate de mediul de afaceri, dar și promisiuni greu de crezut.

Trebuie spus de la început că nu există vreun termen de comparație între programul PNL și programul economic cu care PSD a câștigat alegerile în 2016. Programul lui Dragnea era atât de absurd și de mincinos, încât consecințele implementării lui au vulnerabilizat enorm România în plină pandemie de coronavirus.

Guvernul Orban și-a sabotat însă credibilitatea demersului cu două informații esențiale, una care s-a dovedit eronată, alta fantezistă.

În primul rând, întreg Programul a fost construit pe o scădere economică de doar 1,9% din PIB – adică prognoza extrem de optimistă de la ultima rectificare bugetară. Câteva ore mai târziu însă, chiar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, recunoștea la Antena 3 (da, liberalii au ajuns până și la Antena 3 cu promovarea marelui Plan) că prognoza e prea optimistă și se așteaptă la o scădere între 2 și 3% din PIB. Dintr-un foc, fundamentul macro-economic al planului de salvare a economiei s-a clătinat la impactul cu realitatea.

În al doilea rând, liberalii au menționat în documentul oficial că, în următorul deceniu, vor să înceapă lucrările la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres. Cu o administrație complet nereformată, cu un aparat tehnic al CNAIR tarat de incompetență și corupție, cu o incapacitate administrativă dovedită de a gestiona asemenea proiecte, numărul de 3.000 de km (fie și doar începuți) este de domeniul SF.

Nu întâmplător, multe discuții despre proiectul guvernului s-au oprit la anecdotica celor 3.000 de km, o barieră a ridicolului care a cenzurat discuțiile pe fondul documentului.

Înapoi la planul guvernului. El proiectează, de fapt, cheltuirea pe zece ani a resurselor financiare maximale din bugetul național și din bugetul UE (alocați prin multiplele programe de criză și prin bugetul multianul al Uniunii). E mai degrabă un exercițiu de imaginație, dat fiind că nimeni nu poate prognoza cu un grad decent de acuratețe cum va arăta economia globală sau cea europeană în 2021.

Planul guvernului păcătuiește și prin încercarea de a acomoda prioritățile baronilor locali cu prioritățile reale de dezvoltare. Așa au eșuat toate guvernele care au cedat la cererile Dumnezeilor nesătui de prin județe: au sacrificat proiectele reale în favoarea celor care nu aduc nicio valoare adăugată, dar îmbogățesc firmele de partid. Programul guvernului PNL le dedică acestor șefi de județe sume uriașe, deși tendința societății e clară: marile aglomerări urbane sunt viitorul, comunitățile rurale (mai ales cele izolate) se sting încet-încet.

În ceea ce privește măsurile de relansare pe termen scurt, e de apreciat că guvernul a acceptat mare parte din sugestiile mediului de afaceri și a introdus măsurile atât de necesare: sprijinirea angajaților (șomaj tehnic, program redus sau flexibil de lucru), granturi pentru IMM-uri și marile companii, digitalizarea accentuată a administrației. Sunt măsuri punctuale, luate într-o situație excepțională, când barielele ideologice nu mai contează.

O altă bilă albă este recursul al fondurile europene dedicate acestor măsuri punctuale. Rămâne să vedem operaționalizarea acestor măsuri și impactul lor asupra economiei. Un semn de întrebare e legat de posibila distorsionare a piețelor în care guvernul va interveni cu granturi și garanții, așa cum a făcut-o și în piața media cu ajutoare masive care nu au fost condiționate decât de audiențe.

În privința granturilor nerambursabile (helicopter money) pentru IMM-uri, studenți, antreprenori și agricultori e de văzut cum vor funcționa filtrele care vor decide cine primește și cine nu primește finanțarea. La cum arată administrația din România, politizată și nereformată, mă aștept să ne trezim cu micii clienți politici de prin județe în fruntea listelor cu proiecte câștigătoare.

Pe scurt, avem acum un program de relansare mascat cam inabil într-unul electoral, cu care PNL – de mână cu președintele Iohannis – va începe dubla campanie pentru alegerile locale și parlamentare. Câte dintre sutele de promisiuni – mai realiste sau mai fanteziste – vor fi puse în practică? Aș vrea să fiu contrazis și, peste zece ani, să circulăm pe cei 3.000 de km de drumuri noi, dar tare mă tem că până atunci voi fi albit așteptând în van metroul pe un peron din Drumul Taberei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Un plan de relansare ce era inevitabil sa nu contina si o latura politica binevenita in sprijinul partidului de la guvernare , plan sprijinit evident si de presedintele Iohannis . Cuvintele magice ale doamnei V.Alexandru spuse in declaratia de relansare a economiei Romaniei : daca doamna – primar general al Bucurestilor nu poate sa descongestioneze traficul ,atunci am sa o fac eu prin digitalizare (cuvintele aproximative),determina un impact devastator , ce se va regasi in procentele viitoare ale lui N.Dan . Seriozitatea persoanelor ce compun acest guvern si responsabilitatea de care dau dovada impreuna cu premierul (poate ati observat deja o mica modificare a discursului premierului , modificare ce il situeaza pe actual premier dincolo de persoana pe care cu totii o aveam deja in minte ) nu mai poate fi pusa la indoiala de nimeni . Greseala facuta de interimarul de la PSD ,aceea de a recunoaste, fara voie , cum mai toate temele electorale ,aduse in fata cetatenilor in anul 2016, nu ai fost realizate ,ridica stacheta acestui guvern si implicit sondajele, ce vor urma ,vor arata o noua crestere a procentului de votanti ai PNL.Punerea in functiune a programelor de relansare si ultima gaselnita a asa numitilor – bani din elicopter -mai adauga , impreuna cu marirea in etape a pensiilor , la sfirsitul lunii iulie, inca citeva procente electorale in buzunarul devenit deja neincapator al partidului PNL. Redistribuirea procentelor obtinute, in alegeri ,de catre partidele ce nu mai intra in viitorul parlament , va creste si ea procentele deja enorme ale partidului de guvernamint . Daca peste toate acestea se va suprapune si intelegerea finalizata deja a Bugetului European- 2021-2027- si a formelor de imprumut oferite statelor membe UE , ca urmare a efectelor pandemiei si a nevoii de repornire economica ,atunci succesul in alegeri al PNL, ca unic partid ce si-a asumat guvernarea , devine major . Decisiva va fi si cererea imperativa a presedintelui , ca discurs final al campaniei electorale , cerere ce va cuprinde printre altele si atasarea votului – celor de dreapta – total exprimat catre partidul de forta al dreptei – numit PNL-.Practic -jocurile sunt deja facute – si nimic nu mai poate fi schimbat . Ministrii guvernului Orban trec aproape in totalitate -sticla- si impactul electoral va fi influentat si de prestatia acestora . Un cumul de fapte , imagini si decizii – puse in practica – fac diferenta -.

    • Eu daca aud de „Romania trebuie” in sus si in jos mi-e clar: nimeni nu da pe semnatura ca chiar o sa faca ceva. Ne va salva decît o minune… dupa ce se bat cuiele-n capac.

    • Deschideti programul vechi de guvernare al PSD, deschideti minunea PNL actuala: https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2020-07-1-24147951-0-22×22-program-gov2020-print-low.pdf
      Apasati CTRL+F pentru cautare: „trebuie”
      Daca nu e asta dedublare de personalitate atunci nu mai stiu care ar putea fi…

    • @cloudfare
      „Ne va salva decat o minune”
      Din aceasta formulare se vede ca nu esti altceva „decat” un biet agramat cu nici 4 clase

    • @Principiul:
      Deja asupra guvernarii liberale se roteste din martie incepand o Lebada neagra care a adus pandemia ! Cine stie daca pana in decembrie nu apare si cea de-a doua sub forma crizei economice !

    • cel mai bun plan de relansare este sa nu mai fure si atunci vor fi bani pt toate.

  2. Nu am decât o singură senzație: Dejà vú.
    România se rostogolește spre destrămare cu fiecare partid aflat la guvernare. „Grădina Maicii Domnului”?!? Vai de noi…

    • „digitalizarea accentuată a administrației” – ce-i asta o gluma? ha ha.
      noua ne e frica sa nu ne fure careva „secretele” cum nu facem nimic… nedigitalizarea era singura chestie care ne asigura ceva de facut – plimbatul hartiilor

  3. Gata, mi-am pregatit popcornul si cola pentru diseara, sa citesc in tihna comentariile pe articol. O sa iasa shitstorm probabil.

  4. Un articol decent , corespunzator , dar un titlu nefericit sau cel putin , nu prea bine ales ! Daca jumatate din Program se va realiza , ar fi excelent !

  5. Nu are cine sa proiecteze sau sa execute 3.000 km de drumuri cu profil de autostrada sau expres. Ideea n-are nimic comun cu realitatea, chiar si daca s-ar gasi fondurile necesare (nu e cazul).

    • Mare dreptate ai. Proiectarea ca proiectarea, executia, vai mama ei, dar cine poate face zecile de mii de foraje geo si in cat timp?

  6. un executiv abuziv …. isi propune sa schimbe paradigma dezvoltarii statului fara sa mentioneze noul program al FED – UE 🙂 relax, astia au dezvoltat stiinta blocarii in detalii 🙂 🙂 🙂 ….ce reprezinta niste estimari pt 10 ani ? 🙂

  7. pnl arata tot mai ticalos

  8. „E mai degrabă un exercițiu de imaginație, dat fiind că nimeni nu poate prognoza cu un grad decent de acuratețe cum va arăta economia globală sau cea europeană în 2021.”!

    Pai, cred ca nimeni nu stie cum va arata Economia mondiala in Anul 2020, daca va veni un al 2-lea val de Coronavirus, cum se cam intrevede pe ici pe colO?!
    Sa scapam de 2020, apoi vedem 2021!
    La PNL e campanie electorala, nu mai e deloc Criza COVID!
    Doar la TV Ludovic Orban vorbeste despre criza COVID 19, in numele Guvernului, insa!

  9. Doar o opinie:

    „Programul de guvernare” – functioneaza.
    Cat mai pompos, sa se discute despre el la nesfarsit.

    „Implementarea programului de functionare” – nu functioneaz, indiferent de partid.
    PSD-ul a dus amandoua la limitele extreme: programul extra pompos, implementarea zero.

    Pe de alta parte, poporul roman:
    1. e carcotas – pe bucatica lui:
    daca e prea pompos, de ce e prea pompos programul. Daca lipsesc niste pomeni, de ce lipsesc exact acele pomeni – ca ceilalti le promit cu varf si indesat
    2. e uituc:
    faptul ca un partid nu a produs prea mult in faza de implementare nu conteaza asa tare la re-alegere. Noul program ii ia ochii, si discutam de noul program.
    Nu se intalneste nimeni „la birt” sa discute: eu pe astia nu-i mai votez ca nu s-a indeplinit nimic, 10%, 20%, ….
    3. cade usor in capcana programelor „pe 20 ani”.
    Exemplu (uitat de multi): Dragnea a venit cu un program pe 20 ani pentru Teleorman: aeeroporturi, drumuri, dezvotare. Primii 4 ani nu conteaza – trebuie reales sa-si continue programul, urmatori 4 sunt mai in ceata ….. pana la urma a stat 20 de ani fara sa se apuce de nici unele.

    Si concluzia importanta – poate nu o realizati:
    ======================================
    Realegerea/nesanctionarea politicienilor dupa nerealizarea programului (si fara nici o analiza ulterioara a cauzelor) – e practic o invitatie deschisa pentru actualli si viitorii politicieni, indiferent de partid, sa continue pe aceeasi linie, dovenita deja fructuoasa pentru ei: program pompos + ignorarea ulterioara a programului

  10. CU PLANURILE MULTIANUALE STĂM BINE.. GUVERNE MULTIANUALE NU PREA AVEM !

  11. Nu-mi dau seama dacă acest articol este sau nu corect, dar că este răutăcios, se vede de la distanță. În țara asta nimeni nu poate face nimic, că sar alții cu gura, fără nici-un rost. Țara lui Gică Contra. În acest mod, chiar că nu se mai poate face absolut nimic. Păcat de țară. și de proștii din ea, care votează, cu picioarele..

    • Exprimări de tipul „răutăcios”, când e vb de programe de zeci de miliarde de euro, arată vreo 12 clase, nici alea făcute cum trebuie. Chiar nu realizezi ?!

  12. Sunt putrezi de corupție pentru a putea schimba ceva.