G4Media.ro

Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: În jur de 27.000 de copii…

Foto: allaboutjobs.ro

Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: În jur de 27.000 de copii vor migra de la liceele tehnologice către școlile profesionale. Copiii au de câștigat

Introducerea limitei de 5 pentru admiterea la liceu va avea ca efect migrarea a în jur de 27.000 de copii de la liceele tehnologice către școlile profesionale, a declarat pentru Edupedu.ro liderul grupului pentru educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, organizație a mediului de afaceri din care care fac parte cele mai mari și importante organizații de companii din România. Măriuca Talpeș a estimat că “dacă mediul privat se organizează astfel încât parteneriatele cu aceste școli profesionale să fie unele sănătoase, cu practică serioasă, atunci au de câștigat atât copiii, cât și mediul privat, pentru că în liceele tehnologice mulți copii fac practica în atelierele vechi ale școlii, care nu e o practică ancorată în nevoile actuale, pentru că acolo nu există obligativitatea de a avea un partener privat”.

  • Amintim că Ministerul Educației a decis anul acesta ca admiterea la liceu să se realizeze numai pentru elevii care obțin medie de admitere peste 5.
  • Învățământul este obligatoriu până în clasa a X-a, iar elevii care termină clasa a VIII-a și au medii sub 5 de admitere se duc obligatoriu la școlile profesionale – fie ele clasice sau duale. Detalii aici

Întrebată care estimează că va fi efectul limitării accesului în licee de media 5 la admitere, Măriuca Talpeș a declarat pentru Edupedu.ro că din analizele CDR pe cifrele de la Evaluarea Națională 2019, “dacă se păstrează nivelul de examen cam la fel, cred că vor migra către școlile profesionale 27.000 de copii și vor face practică un pic mai mult și materii teoretice un pic mai puțin”.

“Partea bună este că toate școlile profesionale, indiferent dacă sunt duale sau clasice, vor avea un partener privat. Rămâne să avem și parteneri serioși”, a avertizat aceasta.

Talpeș a adăugat că “ar fi bine ca, odată cu această măsură, să se adauge învățământul de tip dual și la clasele a XII-a și a XIII-a pe care le urmează copiii care au terminat școlile profesionale de 3 ani (la finalul cărora obțin certificat de calificare de nivel 3)”. În prezent, dacă un elev vrea ca după cei 3 ani de școală profesională să ajungă la Bacalaureat, el trebuie să facă 2 ani de liceu, dar cum nu există această filieră în sistem dual, el face anii de liceu pierzând practica la angajator.

 

 

Foto: allaboutjobs.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Corect ar fi fost sa se spuna in hotarare: Se pot inscrie la liceu doar elevii care au obtinut cel potin media 5 la evaluarea nationala.
    Iar in ce priveste profilul scolilor profesionale, ar trebui sa fie examen si pentru admiterea in scolile profesionale, sa se tina cont de media de la evaluarw nationala si sa se dea eventual o testare teoretica sau/si practica pentrul domeniul scolii profesionale respective. Dar si aici sa se ia masuri impotriva coruptiei si favoritismelor, incat examinarea sa fie chiar pe bune.
    Asa cum a fost formulat, adica cei sub cinci sunt obligati sa mearga la profesionala, da loc la intrpretari.
    Masura e buna, dar e anume formulata incat sa fie loc de discutii pentru a putea fi anulata mai tarziu.
    Au sarit cu gura atatea organizatii si persoane deoarece sunt in joc atatia ,,profesori” de la liceele la care mergeau elevii ce luau sub cinci cat si atatea universitati particulare care preluau acesti elevi dupa terminarea liceului

  2. Doamna Talpes are dreptate.
    Este, in sfarsit, o măsură buna. Da, poate ar fi trebuit formulată un pic altfel, asa cum spunea mai sus ABC. Ar mai trebui ca, negru pe alb, sa existe o soluție legală și pentru cei care, peste ani, vor dori sa dea BAC ul.
    Nu stiu de ce doamna Raluca Turcan a sărit oparita in sus sau de ce asa-zisul Consiliu Național al Elevilor amenință de zor cu tribunalul.
    Niciunul dintre contestatarii aceștia nu ofera solutii pentru copiii care iau sub 5 la Evaluare. Doar dau din gura.
    Din datele publice de pe Admitere 2019, in Bucuresti, cei care au media de admitere 5 au luat sub 5 , unii chiar 3, la probele de examen, dar i-a tras in sus media mincinoasă din gimnaziu. Nu e posibil sa ai peste 8 in gimnaziu și să iei 3 sau 4 la romana si matematica la Evaluare.
    Iar asa-zisele Consilii ale Elevilor, sa mori de ras. Nu stiu de ce ii promovati atata fara sa verificați cum au fost constituite si cine sunt sefii.
    De exemplu,la București, unde deja sunt vreo 2 astfel de asociații care se lauda ca reprezinta peste 250 000 elevi, unul dintre sefuleti a intrat la liceu cu 6 si ceva, el având 5 si ceva la materiile de concurs. Ar fi de ras daca nu e de plâns pentru că individul tropaie peste tot in calitate de reprezentant al Elevilor:))).
    In cealalta asociație din Bucuresti, șefi sunt 3 elevi din acelasi liceu, Basarab, un liceu mediocru de altfel.
    Din ambele asociații, lipsesc elevii din colegii importante, de top si cu multi elevi: Vianu, Sava, Viteazu, Șincai, Lazar, Moisil.
    Viitor de aur are tara, promovându-i acum pe impostori, peste cativa ani o sa ii vedeti cine stie pe unde, la fel de analfabeti ca pesedistii ce ne conduc acum.

  3. Cu ce drept hotarati voi asa devreme care sunt aptitudinile reale ale copiilor?

  4. In loc sa incurajeze copiii sa isi descopere aptitudinile, sa aiba curaj sa aleaga ce le place sa faca in viata, ii mana ca pe vite de colo colo, dupa bunul plac al cate unui ministru pus pe post pentru 1-2 luni. Cea mai aiurita tara din lumea asta. Degeaba se streseaza Chirica ca vin congolezii si sirienii pentru noi, aia macar stiu ce vor.