G4Media.ro

Marea Britanie vrea să prelungească durata de viață a centralelor pe cărbune

Marea Britanie vrea să prelungească durata de viață a centralelor pe cărbune

Londra se pregătește să prelungească durata de viață a centralelor sale pe cărbune ca răspuns la riscurile pentru aprovizionarea cu energie iarna viitoare, care ar putea duce la pene de curent ce ar putea afecta milioane de locuințe, a anunțat luni guvernul, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Este corect să explorăm o gamă largă de opțiuni pentru a ne spori securitatea și aprovizionarea cu energie” și „chiar dacă nu există o penurie, s-ar putea să fie nevoie să ne menținem deschise centralele pe cărbune” în această iarnă, potrivit unui comunicat remis AFP.

Într-un scenariu în care Rusia ar reduce și mai mult livrările de gaze către Europa, întreruperile de energie electrică în timpul vârfului de cerere ar putea afecta până la șase milioane de locuințe iarna viitoare, a declarat pentru AFP o sursă apropiată discuțiilor, confirmând o informație publicată de ziarul The Times.

Marea Britanie, care depinde în mare măsură de gaz pentru producția de energie electrică, importă mai puține hidrocarburi rusești decât alte țări europene, iar Londra a anunțat că va înceta să mai importe petrol și cărbune rusesc până la sfârșitul anului și că, în cele din urmă, va înceta și importul de gaz.

Ministrul Energiei, Kwasi Kwarteng, le-a cerut operatorilor celor trei centrale electrice pe cărbune rămase în țară, care urmau să se închidă începând cu luna septembrie a acestui an, să le mențină deschise, fără a renunța la obiectivul țării de a renunța complet la cărbunele termic până în octombrie 2024, a anunțat executivul.

Drax, care exploatează cea mai mare centrală pe cărbune din țară, indicase deja în septembrie că ar putea prelungi utilizarea cărbunelui dacă este necesar, pentru a contribui la menținerea echilibrului rețelei electrice.

O altă opțiune explorată de guvern pentru a asigura aprovizionarea este prelungirea duratei de viață a centralei nucleare Hinkley B, care ar urma să fie dezafectată în această vară, a declarat luni secretarul pentru tehnologie, Chris Philip.

„Guvernul nu are probleme cu aprovizionarea cu gaze sau electricitate și este pe deplin pregătit pentru toate scenariile, chiar și pentru cele extreme și foarte puțin probabile să se întâmple”, a precizat executivul.

Pe lângă temerile legate de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie alimentează o criză gravă a costului vieții în țară, care se va agrava și mai mult în această iarnă.

Londra a decis săptămâna trecută să introducă o taxă pe profiturile giganților petrolieri pentru a finanța sprijinul de miliarde de lire sterline pentru cele mai sărace categorii ale populației.

Guvernul britanic a publicat recent o nouă strategie care continuă să se concentreze pe dezvoltarea energiei regenerabile, dar care susține, de asemenea, investițiile în hidrocarburile din Marea Nordului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...