G4Media.ro

Marea Britanie refuză să îi primească pe toţi refugiaţii ucraineni fără viză

Sursa foto: Lucas Davies on Unsplash

Marea Britanie refuză să îi primească pe toţi refugiaţii ucraineni fără viză

Marea Britanie a promis luni că îşi va relaxa exigenţele pentru primirea mai multor ucraineni care au familie în Regatul Unit, dar a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Verificările biometrice şi de securitate sunt fundamentale (…) şi vor rămâne aşa”, a explicat ministrul de Interne, Priti Patel, în Camera Comunelor.

„Ele sunt vitale pentru a garanta securitatea britanicilor”, a spus ea.

Londra şi-a atras critici pentru lipsa de generozitate în primirea de ucraineni care fug din ţara lor după invazia rusă. Dând dovadă de mai multă reţinere decât celelalte state europene, Marea Britanie a anunţat duminică, prin vocea premierului Boris Johnson, că cetăţenii ucraineni de pe teritoriul său îşi vor putea aduce rudele apropiate din Ucraina.

Ministerul de Interne a precizat luni că această „cale umanitară personalizată” ar putea permite unui număr de 100.000 de persoane „să se refugieze” în Marea Britanie.

Dacă rudele „britanicilor nu îndeplinesc criteriile obişnuite (pentru a avea o viză), dar trec de verificările de securitate, le vom oferi permisiunea de a intra în Regatul Unit”, a precizat Priti Patel.

Suficient „pentru a le oferi posibilitatea britanicilor şi oricărei persoane instalate în Marea Britanie să îşi aducă membrii familiei lor ucrainene apropiate”, a adăugat ea.

Criticile la adresa guvernului au fost alimentate în weekend de secretarul de stat pentru imigraţie, Kevin Foster.

El a scris într-o postare pe Twitter, pe care apoi a şters-o, că ucrainenii ar putea fi primiţi ca muncitori sezonieri, stârnind indignare.

O caricatură apărută luni în The Times o arăta pe Priti Patel, ministrul de Interne, întrebând o familie ucraineană prinsă într-o clădire în flăcări dacă este „dispusă să culeagă fructe”, în schimbul unei scări de salvare.

Criticii au evidenţiat diferenţa dintre angajamentele britanice şi cele ale Uniunii Europene, care susţine o protecţie temporară a ucrainenilor ce le va permite să stea până la trei ani în UE şi să lucreze în blocul comunitar.

Aproximativ 500.000 de persoane au părăsit Ucraina pentru a se refugia în mai multe ţări limitrofe, dintre care mai mult de jumătate în Polonia, de la declanşarea, joi, a vastei ofensive militare ruse, a declarat luni Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Marea Britanie a anunţat luni noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, în special îngheţarea activelor tuturor băncilor ruseşti.

Sursa foto: Lucas Davies on Unsplash

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Normal, ei sunt ocupați să primească zilnic „refugiați” din africa.

    • Nu, mai mult din Hong Kong și asta pentru că ei obișnuiesc să-și lichideze apartamentele acolo care costă o avere și să transfere bogăția în UK. Se ghidează strict după bani

  2. Știu ei ce știu. S-or mai fi fript cu racheții cioloveci, nu doar cu cei mujici.