G4Media.ro

Manifestaţiile continuă în Myanmar, după cel mai sângeros weekend de la lovitura…

epaselect epa09100501 Burning roadblocks during a protest against the military coup, in Yangon, Myanmar, 27 March 2021. Anti-coup protests continue as Myanmar's junta held a military parade on 27 March in a major show of strength to mark the annual Armed Forces Day, in the capital Naypyidaw EPA/STRINGER

Manifestaţiile continuă în Myanmar, după cel mai sângeros weekend de la lovitura de stat. Intervenția brutală a armatei a provocat peste o sută de morți în rândurile protestatarilor

Manifestanţii prodemocraţie au ieşit din nou în stradă luni în Myanmar, în ciuda represiunii sângeroase din weekend, condamnată cu fermitate de comunitatea internaţională şi soldată cu peste o sută de morţi, între care mai mulţi copii, sâmbătă, în cea mai violentă zi de la lovitura de stat, relatează AFP.

Armata, care a înlăturat-o de la putere la 1 februarie pe şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, reprimă în sânge manifestaţiile zilnice prin care se cere revenirea la democraţie şi eliberarea unor foşti lideri.

ONU estimează la 107, între care şapte copii, numărul morţilor de sâmbătă din timpul protestelor masive organizate împotriva juntei, care organiza tradiţionala „zi a forţelor armate”, dar se aşteaptă ca acest bilanţ să crească. Conform media locale, ar fi vorba de 114 morţi.


Postul Myawaddy TV, administrat de armată, a relatat că sâmbătă s-au înregistrat 45 de morţi şi a justificat represiunea afirmând că manifestanţii au folosit arme de foc şi bombe împotriva forţelor de securitate.

Cel puţin 459 de persoane au fost ucise de la puci, cu încă 13 duminică, potrivit celui mai recent bilanţ, realizat de Asociaţia de asistenţă pentru prizonierii politici (AAPP), un ONG local care înregistrează victimele represiunii.

Cu toate acestea, în zorii zilei de luni, manifestanţii au început să iasă din nou în stradă în mai multe oraşe din ţară.

Sursa: Agerpres

Foto: Proteste împotriva loviturii de stat militare din Myanmar. Sursa: AGERPRES / EPA / STRINGER

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu există petrol în Myanmar? Aşa poate îi „eliberau” americanii. În rest, „thoughts and prayers” de la comunitatea internaţională.

    • Nici Biden nu primeste toate stirile sa nu-i afecteze problemele de sanatate. Deci posibil n-a aflat si nu poate lua o decizie.

  2. Nu cred că o intervenție internațională ar fi benefica. Oricum ar fi acuzați că vor să fure ceva de pe acolo.
    Situația este una dezastruoasă, păcat.

  3. China a recunoscut conducerea militară din Myanmar, iar cetățenii au pancarte scrise în engleză prin care cer ajutor internațional.

  4. Nu se poate interveni militar. Sunt ferm in sfera de influenta a Chinei, care probabil le-a dat si binecuvantarea pentru lovitura de stat si reprimarea protestelor.

    Cred ca se indreapta catre razboi civil. In anumite parti ale tarii exista deja o semi autonomie pe criterii etnice, probabil ca se va extinde si pe criterii politice.
    In orice caz criminalii care conduc tara nu vor ceda atat timp cat China le garanteaza piata de desfacere si sustinere internationala. Copiii care mor zilnic sunt deja statistici, victime colaterale.

  5. Două dintre victimele agresate de polițiști la Secția 16 au decedat. Primul deces a avut loc în urmă cu aproximativ două săptămâni, se pare, din cauza unei boli de plămâni. Decesul celui de-al doilea tânăr a fost înregistrat sâmbătă, 28 martie, în locuința sa din București.

    Tatăl acestuia din urmă, Gheorghe Gheorghe, este de părere că decesul are legătură cu bătăile încasate. El a avut o intervenție la Antena 3 în care a dat detalii despre această situație. Potrivit spuselor sale, după bătăile și torturile la care a fost supus, tânărul nu mai era același om.

    „Lucrurile astea mi se par legate. Baiatul meu, în urma bătăilor se pierduse pe el, tremura, avea un dezechilibru la mers. A suferit și o depresie și nu a mai avut încredere în el. Îi era frică să iasă din casă. I-am spus și eu să nu mai iasă deoarece polițiștii îi puteau pune în spate orice. Puteau să pună pe cineva să-l provoace…”, a spus tatăl victimei.

  6. O interventie militara a SUA ar pune capat masacrelor. Dar este interesata SUA de asa ceva?