G4Media.ro

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu.…

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu. Consilierii PSD au votat împotrivă / Și Constanța are o stradă cu numele fostului mareșal antisemit. De ce ezită primarul liberal și ce spun istoricii 

Comuna 1 Decembrie din județul Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu în strada Biruinței, în urma unei decizii a Consiliului Local votată în 29 ianuarie.

Decizia a fost adoptată pe data de 29 ianuarie cu voturile celor 9 consilieri PNL din totalul de 15, consilierii PSD, PMP și PRO România votând împotriva schimbării numelui străzii Ion Antonescu.

Constanța este, de asemenea, una dintre localitățile din România care are o stradă denumită după fostul mareșal Ion Antonescu, care a condus România în perioada 1940-1944, atunci când au fost deportați, închiși în lagăre și omorâți evreii din Moldova, Basarabia, Bucovina şi Transnistria.

Institutul Elie Wiesel a reclamat existența unei străzi cu numele mareșalului Ion Antonescu, iar Comisia de Atribuire de Denumiri a Județului Constanța a avizat favorabil proiectul de hotărâre a Consiliului Local, din septembrie 2016, de schimbare a denumirii Străzii Mareșal Ion Antonescu în Strada Contraamiral Horia Măcellariu. Consiliul Local din 2016, majoritar PSD, a respins însă proiectul de hotărâre.

Primarul Vergil Chițac (PNL) a declarat pentru G4Media că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”.

Chițac a invocat rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita ”abordările amatoriste”.

Primarul a mai spus, de asemenea, că numeroase nume de străzi din Constanța ar necesita ”un efort sistemic de reevaluare cu posibilitatea operării în mod integrat a unui pachet de propuneri privind redenumirea unora dintre arterele rutiere ale municipiului”.

 • ”În jurul figurii şi rolului jucat de mareşalul Ion Antonescu în istoria României există şi în momentul de faţă, atât în spaţiul public, cât şi în mediile de specialitate, evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse. Avem posibilitatea de a ne adresa Institutului Naţional pentru studiul totalitarismului al Academiei Române, precum şi, după caz, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, pentru fundamentarea unui eventual demers local în sensul schimbării denumirii străzii respective. Mă aştept ca mediile de specialitate de pe plan local (mediile academice, colectivele de istorici etc.) să ne sprijine cu evaluări ştiinţifice detaliate şi fundamentate în acest domeniu, pentru a evita abordările amatoriste. Un rol important îl are şi opinia cetăţenilor care locuiesc pe strada respectivă, mai ales că modificarea denumirii unei străzi generează o serie de efecte inclusiv administrative, precum schimbarea tuturor documentelor de identitate ale cetăţenilor respectivi. Tot în interesul cetățenilor, publicația dumneavoastră ar putea aduce în atenția publicului acest subiect, iar reacțiile cititorilor vor completa punctele de vedere ale celor mai sus menționați în fundamentarea unei decizii de schimbare a denumirii. Este de la sine evident că, în momentul de faţă, numeroase denumiri ale arterelor rutiere din municipiul Constanţa ar necesita un efort sistemic de reevaluare cu posibilitatea operării în mod integrat a unui pachet de propuneri privind redenumirea unora dintre arterele rutiere ale municipiului”, a declarat primarului Constanței, Vergil Chițac.

Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din Constanța, a declarat pentru G4Media că intenția lansării unei dezbateri referitoare la responsabilitatea lui Ion Antonescu față de soarta evreilor din România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ”induce existența unei îndoieli cu privire la realități cunoscute de întreaga comunitate științifică”:

 • ”Intenția lansării unei dezbateri cu privire la responsabilitatea unor lideri ai statului român – în cazul de față Ion Antonescu – pentru a justifica adoptarea (sau nu) unei decizii administrative induce existența unei îndoieli cu privire la realități recunoscute de întreaga comunitate științifică și sancționate legal. Este vorba despre politica antisemită, desfășurată în timpul dictaturii lui Ion Antonescu (1940-1944). Documentele de arhivă, declarațiile politice ale perioadei (indiferent de nivelul de la care au fost făcute) fac dovada punerii în aplicare a unei variante antisemite românești, cu scopul eliminării acestei comunități etnice. O soluție finală cu o altă denumire: “curățarea terenului”, dar care a inclus întreaga gamă de măsuri represive: confiscarea averii, limitarea și suspendarea celor mai elementare drepturi, deportarea și, în fine, asasinatul în masă. Pogromul de la Iași (iunie- iulie 1941), “trenurile morții” care au urmat, represiunea de la Odesa (octombrie 1941), deportările evreilor din Bucovina și Basarabia în Transnistria (după iulie 1941) sunt mărturia tragică a aplicării acestei soluții până la ultima consecință. Faptul că trenurile românești nu au mai ajuns în lagărele de concentrare naziste (deși planuri au întocmite împreună cu reprezenanți ai Germaniei naziste) nu compensează aplicarea, așa cum spuneam, variantei românești a soluției finale. Responsabilitatea, după cum demonstrează inventarul de mărturii menționat mai sus, aparține, conducerii statului român din acea perioadă, fără putință de exonerare, în fața realităților tragice”, a declarat decanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea ”Ovidius” Constanța.

Păstrarea sau acordarea numelui Ion Antonescu unor străzi încalcă legea. Potrivit articolului 13 al OUG 31/2002

 • Articolul 13(1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.(2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor organizații, cu sau fără personalitate juridică.

De asemenea, în mai 2008 Înalta Curtea de Casație și Justiție a respins un recurs împotriva condamnnării lui Antonescu în 1946 pentru crime împotriva omenirii. Astfel, judecătorii instanței supreme au admis recursul formulat de procurori în procesul în care s-a cerut reabilitarea numelui mareșalului Ion Antonescu și au respins cererea de revizuire formulată de Șerban Alexianu, urmașul profesorului Gheorghe Alexianu.

Context

Mareșalul Ion Antonescu a condus România între 1940-1944, perioadă în care au fost deportați, închiși în lagăre și omorâți evreii din Moldova, Basarabia, Bucovina şi Transnistria.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” spune că în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni.

Mareșalul Ion Antonescu a aprobat politica de stat prin care au fost exterminați evreii din România.

Sursa Foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

50 comentarii

 1. In Romania, tara ignorantilor, exista o gramada de d-astia care inca traiesc dupa codul lui Vadim, sau alti borfasi ca el si cred ca Antonescu a fost un erou.
  Nu dragilor, a fost un criminal si inca unul destul de redus (la intelect). Sau poate ca tocmai d-aia le place multora?

  • Este o certitudine că matale ești mai redus la intelect decât Mareșalul mort. Poate si de-aia emiți inepții!

 2. „Israel president Shimon Peres thanks Romanian people for helping 400 000 jews on Nazi time”

  https://youtu(punct)be/EEGXrAD2yJk

 3. „Mareșalul Ion Antonescu a aprobat politica de stat prin care au fost exterminați evreii din România.” Si tiganii, sau lor bine le-a facut?
  Si, in plus, a fost mai putin vorba de evreii din Romania si mai mult de cei din teritoriile ocupate in URSS (regiunea Odesa).

  • Shh, esti pasibil de dosar penal daca nu sustii revizionismul istoric de demonizare a Romaniei si militarilor romani…

  • @Dov Nope Degeaba incerci sa sustii ca e demonizat poporul Roman. E vorba doar de criminali de razboi a caror fapte antisemite si nu numai sunt clar documentate. Desi e luat ca model de nationalistii de azi din Romania (nu si de patriotii Romani) Antonescu i-a iubit mai mult pe nemti iar despre Romani spunea ca sunt hoti si nespalati. Curat erou Roman!

 4. „Israel president Shimon Peres thanks Romanian people for helping 400 000 jews on Nazi time””

  https://youtu.be/EEGXrAD2yJk

 5. Daca erau taranistii la putere-Maniu fiind judecat impreuna cu maresalul Antonescu-era alta opinie, dar asa cu liberalii invatati cu „omu si pogonu” e alta discutie.

  • Să nu uităm că la proces Maniu l-a salutat cu mult respect pe Mareșal. Asta înseamnă că Maniu a fost antisemit și criminal de război! Un nenorocit!

 6. Legal e criminal de razboi indiferent de ce simtim eu sau altul.
  Apologia unui criminal de razboi Hitler sau Antonescu era fapta penala?
  Un sase luni cu suspendare si pierderea functiilor politice pe 3 ani? sau ceva amenda pentru destepti?
  Hai ca se poate, si nu mai citim despre niste prosti platiti de stat.
  Daca se sesizeaza organele poate vedem rezultatul in cativa ani pariu.
  Se cheama „legea rezistentei la justitie” si e valabila doar in Romania.

 7. Antonescu a fost un ucigas in serie
  Sper ca sufletu lui sa nu se odihneasca niciodata.

  • Noi sperăm ca tu să nu apuci vârsta lui. Că, de odihnit, tu te-ai născut cu totul odihnit la minte.

  • Arată-mi pe păpușa unde ai fost atins.

  • Oameni ar trebui sa aiba acces la internet doar pe un test psihologic. Evident ca @Barbu Gh. S-ar uita doar la cutia de chibrite, Si ar desena in cenusa.

 8. Maresalul ION ANTONESCU,a fost unul dintre cei mai mari patrioti ai Romaniei !!!
  Tot asa ne-ati umplut creierul cu minciuni si despre daci si romani ,cu toate dovezile posibile „pe masa”,despre originea limbii romane cu latina ….Imperiul Dacic a fost ocupat in proportie de 28% ,de Romani ,dupa cele 2 razboaie ,cum naibii ne-am „latinizat” 100%???
  Apropo : Basarabia este parte a ROMANIEI ???? Eminescu a murit de sifilis ????
  In 1989 ,a fost lovitura de stat sau Revolutie ???
  Globalizarea ,este benefica tarii noastre ,cu 5 milioane de romani plecati „pentru mai bine” ???
  Suparator….un votant al Dreptei….. ,pe care o vad,pe zi ce trece, MAI TRADATOARE, A ISTORIEI,TRADITIEI SI NU IN ULTIMUL RAND AL CREDINTEI CRESTIN ORTODOXE ,A ACESTEI TARI.
  Fratilor !!! Nu ar fi mai bine sa va informati si din alte surse ?!? (NU” RusoFILESTI”)

  • Dai vina pe Globalizare ca au fugit 5m de romani?
   Pai Romania era un fel de Belarus daca nu era globalizarea intrata pe usa in tara la tine.
   Era un fel de Iliescu la putere si lua lumina de la Moscova.

  • Subrcriu, bravo Dan!

  • La cate semne de intrebare ai intelegem ca ai grave probleme cognitive. Poate un sprijin medical profesional (psihiatru) te poete ajuta. Cat despre Antonescu citeste parerea lui despre Romani (hoti si nespalati) si mai vezi cu patriotismul lui.

  • daca sa iti omori proprii cetateni inseamna sa fii patriot atunci sper sa fim noi prima tara fara patrioti

 9. Parerile or fi impartite. Personal, il consider pe Antonescu ca fiind unul din cei mai mari eroi ai Romaniei. Romania a protejat populatie evreiasca cat a putut de mult. Sa nu mai vorbim ca evreii detineau o parte enorma din averea Romaniei, rascoala din 1907 li se datoreaza. Tot stam sa facem plecaciuni in fatza evreilor. Au suferit, nimic de zis, dar au fost de cand sunt ca popor, un neam de „evrei”, de speculanti. Si, sa fim seriosi, nu numai evreii au avut de suferit de pe urma razboiului. Pana acum cativa ani Germania a tot platit despagubiri de razboi. Ei sunt singurii in fatza carora intreaga planeta sta in genunchi, ca de… ei manevreaza finantele planetei.

  • E factorul declansator, picatura care a pus capac.
   Ce facea administratorul ala evreu faceau toti indiferent de etnie.
   Sistemul politic si economic era de vina, adica cine legiferase jaful si silnicia in agricultura.
   Taranul roman a fost exploatat/jefuit pe vremea lui Carol si in vremea comunistilor doar metoda era diferita.
   Agricultura vaca de muls a regimurilor care au condus tara.

  • 👍 Bravo Sebastian!

  • @sebastian Este tedentios sa spus ca evreii detineau o parte enorma din averea Romaniei.Un singur arendaş evreu pe nume Mochi Fischer avea în stăpânire( arendă), moşiile boierilor taranisti, liberali sau conservatori plecaţi în străinătate, iar asasinarea taranilor a fost efectuata de liberali si de catre locotenentul Antonescu Ion-in zona Galati-vootprul Maresal.Va rog putina istorie DREAPTA!Asa ca maresalul si-a casapit si de-ai sai!

 10. Mai rar biruinţe pe-aici. Greu cu alegerea denumirilor. Probabil nicio stradă din RO nu poartă numele Nicolae Stroescu-Şovarna, un disident uitat, deşi a lăsat şi mărturii, 3 volume intruvabile azi: Nuda veritas. Din crimele comunismului: Temniţe, Canalul morţii, Jurnal de rezistenţă.

 11. Corect. Pe lângă lucrurile bune maresalul este un criminal de război . Si nu privind din perspectiva simulacrului de proces comunist.

  • E criminal de război pentru că așa a acceptat el, ca ultim serviciu pentru patrie, să fie sacrificat și trădat de țara sa, pentru a îmbuna USSR-ul care venea pregatit să ne secere și să ne violeze in masă cum au facut în Polonia, Germania, Estonia, Lituania, Latvia și Austria (în Viena erau abuzate femeile și copii la scară industrială de trupele rusești, vedeți că austriecii au expus in muzee și in programa școlară ce au suferit în urma USSR-ului ca să nu uite niciodată)

   Pentru furunculi ca tine și alți să mănânce kkkkkt despre militarii români.

   Țara asta nu își merită eroii, nu își merită martirii din lagăre, din gulag, din închisori, din munți, de oriunde erau ei, oameni care nu și-au lepădat apropiații, familia, credința în Dumnezeu și țara.

  • ba dov, mai bine dormi, ca asa ai semnaliza mai putin…

 12. Asteptam sa ne spuna „poprul ales” ce avem voie sa facem ?

 13. Socialisti in crime si orori pentru todeauna.

 14. MRESALUL, CU BUNELE SI RELELE SALE, A FOST UN MARE PATRIOT.
  SA RECLAME „ELIE WIESEL” SI CRIMELE COMUNISTILOR CU ACEEASI ARDOARE PROLETARA SI SA LASE IPOCRIZIA LA O PARTE.

  • Locuiti in aceas pestera ?

  • Aiasta nu se poate!
   Păi ,,comunismul” a fost deopotrivă invenția și jucăria conaționalilor lui Ellie Wiesel. Iar mareșalul a fost cel mai aprig luptător împotriva comunismului în toată istoria României. Da’ dă mai bine să se scrie că Ion Iliescu a fost…

 15. În primul rând, a fost general, nu mareșal. S-a autointitulat mareșal și tot el și-a acordat și Ordinul Mihai Viteazu.
  În al doilea rând, masacrul de la Odessa a existat, pogrom ul de la Iași a existat, deportarea evreilor și țiganilor a existat, românizarea cetățenilor români de alte etnii (în special evrei) a existat, la fel cum a existat și dictatura din timpul cât a condus. Nu mai vorbesc de „geniul” strategic și militar care a dus la distrugerea în totalitate a Armatelor a III a și a IV a Române în 19 și 20 noiembrie 1941.
  Haideți să lăsam lozincareala și sa acceptăm trecutul conștienți de fapte.

 16. Tovarășului Emanuel Plopeanu,
  Decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din Constanța

  Tovarășe profesor, probabil și doctor?, dacă tot schimbăm numele străzii ,,Ion Antonescu”, putem s-o numim ,,Strada Karl Marx”? Sau ăsta să fie musai nume de bulevard?

 17. Daca ma poate ajuta cineva mai cunoscator:
  – In procesul in care a fost condamnat la moarte, Antonescu a fost acuzat nu doar de crime de razboi, ci si de antisemitism? Eu stiam ca acuzatia a fost crime de razboi.

  • Ăla nu a fost proces, nu are valoare juridică. Cine a judecat apoi și a emis inepțiile conform cărora a fost „criminal de război” nu are cum să judece ceva pentru care nu există nici acum probe suficiente și fără tăgadă. Încă există multe, dar multe aspecte necunoscute, destule prin arhivele Moscovei, care nu le scoate la lumină tocmai pentru că ar schimba profund realitățile inventate pe care le cunoaștem.

  • E irelevant, a fost un circ bolsevic.

 18. Cine și când a hotărât ca Antonescu e un criminal?
  Nevasta lui Silviu Brucan? Putem sa ne raportam la asemenea judecați?

 19. Ce stiu eu de la tatal meu:
  – In timpul razboiului, Antonescu hotarase ca evreii nu vor fi trimisi pe front, pentru ca ar putea sa dezerteze la rusi. I-a obligat insa sa presteze diverse munci gratis in tara, cum ar fi curatarea zapezii de pe strazi. Asta i-a suparat foarte tare pe evrei si spuea tata ca ziceau ca va veni vremea cand ei ii vor pune pe romani sa linga zapada cu limba, ca razbunare. Nu stiu daca au spus chiar asa, dar tata asa mi-a relatat. Oricum, e posibil ca ei sa fi preferat sa lupte pe front decat sa stea acasa si sa curete zapada, o treaba umilitoare.

 20. DILEMA: Maresalul era antiCAPITAL sau antiBOLSEVISM? ana pauker, ghe maurer, etc… au condus sau au exterminat? La 1 DECEMBRIE 1918 sau 25 DECEMBIRIE 1918 la ALBA IULIA a fost sarbatoare?…

 21. Marele patriot Antonescu a trimis soldatul roman sa lupte la Stalingrad cu mana goala si dupa ce Hitler ia dat cu placuta suedeza la cererile de a inzestra armata romana cu echipment german tot era dispus sa sacrifice soldatul roman, statul roman in numele onoarei si anticomunismului.
  Daca nu il arestau, eroul transforma Romania in cenusa.

 22. Estraornidară decizie .
  Multumim pnl usr etc etc.
  Propun să se numească Nicolski, Mazuru, Patiușa.
  La kolonica se poate .

 23. Asa cum Ciolos nu exista ca persoana individuala, fara directii de la guvernul francez, nici Antonescu nu exista. Omul pierdea razboiul si nu se dadea batut. Rusii erau la Pascani cand l-au arestat comunistii, taranistii si Mihai.

  Intre 1940 si 1944, wra un fel de UE, cu Berlin, Bruxelles si Strasburg in aceeasi tara, in care romanii intrau cu buletinul. Au facut si arendasii nostri ce li s-a spus, ca si azi.

 24. Adevarat , Nu Belarus ,dar NEGOCIATORII -TRADATORI DE TARA- au avut pozitia hidrantului si iata ca servim numai produse MADE IN „ROMANIA”,pe de o parte .
  PE de alta parte : 30% din terenurile agricole sunt stapani strainii,subsolul concesionat strainilor,PADURILE S-AU DUS DRACULUI, vaccinul anticovid romanesc a „plecat” putin spre Germania, pentru ca – DREAPTA NOASTRA ROMANEASCA -NU A ALOCAT 5 MILIOANE DE EURO (Italia a dat 80 mil. pt. vaccinul lor) si tot asa . …. datoria externa la zi, in conditiile in care am fost singura tara din lume care si-a achitat datoria externa ……
  PE CARE DINTRE POLITICIENII NOSTRI CONDUCATORI , IL PUTEM COMPARA CU MARESALUL ANTONESCU ,IN EROISM,PATRIOTISM,INTERES NATIONAL ,CREDINTA CRESTINA A NEAMULUI ASTA OROPSIT ???

 25. PMP – partid fascist.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.