G4Media.ro

România, un nou ajutor umanitar pentru Moldova în pandemie. Maia Sandu: Ne…

Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

România, un nou ajutor umanitar pentru Moldova în pandemie. Maia Sandu: Ne punem mari speranțe să ajungă și vaccinul / Aurescu: Suntem cel mai important și cel mai sincer partener al cetățenilor moldoveni

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că ajutoarele umanitare din partea României reprezintă o dovadă „clară de prietenie și solidaritate” și că speră ca „foarte curând” să poată discuta despre începerea procesului de vaccinare, după ce Republica Moldova va avea acces la vaccinuri cu ajutorul statelor UE. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, aflat la Chișinău odată cu livrarea ajutorului umanitar, constând în echipamente medicale şi de protecţie, a afirmat că acesta dovedește dorința „sinceră și dezinteresată” de a sprijini cetățenii Republicii Moldova.

  • De remarcat că în acest an ceremonia de primire a ajutoarelor estimate la 2,3 milioane de euro din partea României a fost organizată în centrul Chișinăului, unde președintele Maia Sandu i-a găzduit pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat Raed Arafat. Anul trecut, când România a trimis în Moldova primele ajutoare în pandemie, delegația română a fost trimisă de fostul președinte pro-rus Igor Dodon la periferia Chișinăului, într-o zonă insalubră. Gestul a fost catalogat de analiști ca unul nediplomatic și a fost sancționat dur de opoziția de la acel moment din Moldova.

„Este foarte important pentru noi să vedem această deschidere, știm cât de greu este pt toți în aceste vremuri, pentru că nu este doar Republica Moldova cea care se cofruntă cu această criză sanitară și economică și cu atât mai mult este apreciat acest ajutor”, a spus Maia Sandu, la ceremonia oficială de predare a asistenței umanitare acordate de România.

Maia Sandu a declat că speră ca Republica Moldova să aibă și ea acces la vaccinuri și pentru acest lucru contează pe sprijinul tuturor țărilor.

„Ne punem mari speranțe să ajungă și vaccinul în Republica Moldova pentru că așa am putea să scăpăm de această năpastă și să putem să revenim la normalitate. Sperăm ca toate problemele de ordin birocratic, în special cele care țin obținerea acordului producătorilor de vaccin să poată să fie rezolvate cât de repede și să putem să discutăm foarte curând despre începerea procesului de vaccinare”, a spus Maia Sandu.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că este „profund recunoscător României și altor state membre UE” pentru că ajută Republica Moldova.

Peter Michalko a spus că prin platforma COVAX se așteaptă ca „în forte scurt timp” să ajungă și în Republica Moldova și vaccinurile, „alături cu generoasa ofertă de vaccin din partea României”.

Ministrul român de Externe a insistat, în discursul său, că România consideră Republica Moldova o „prioritate absolută” de politică externă.

„Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei”, a spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a precizat că a adus echipamente de aproape 2,3 milioane de euro .

„Acest gest de astăzi dovedește consecvența noastră, dar și dorința sinceră și dezinteresată de a sprijini pe toți cetățenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele”, a mai spus ministrul.

Ministrul român de Externe a afrimat că România va continua să ajute Republica Moldova.

„Sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice și să continue drumul spre Uniunea Europeană. Aceasta e singura cale pentru a asigura prosperitatea și siguranța pe care o merită cetățenii Republicii Molodva”, a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu efectează vineri o vizită la Chişinău, cu ocazia acordării de către România a unui ajutor umanitar cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Pe 12 februarie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea privind acordarea de asistenţă internaţională cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, suplimentarea stocurilor de urgenţă cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare şi modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Conform acesteia, România va furniza Republicii Moldova, cu titlu gratuit, 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti de protecţie de tip FFP3, 100.000 de combinezoane complete şi 100.000 de mănuşi de unică folosinţă, în valoare de 11.188.600 lei.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu inteleg ce ne opreste sa impartim dozele de vaccin proportional. Daca tot spuem ca suntem o singura tara, ar fi absolut firesc. Vi se pare deplasat ? La fel putem proceda si cu vecinii sarbi. Aceste gesturi arata caracterul si taria unei natii. Si vor fi apreciate si tinute minte. Macar din calcule reci si tot ar trebui facute aceste gesturi.

    • Pentru ca datoria unui stat este sa aiba grija de PROPRII cetateni, nu de cetateni straini din state terte cu care nu avem nimic in comun!

    • Aladin mai lasă lampa aia, toata ziua o freci, te-ai demagnetizat „omule”.
      Dar fratele, sora sau mama, tata daca vrei, ai ceva in comun cu ei?!?
      Nu are rost sa vb de istorie, dar de geogragie pot sa te intreb? Ce are Romania in comun cu Serbia de ex ?!?

    • @Ăla din . .

      Tot așa de istorie nu vb nik, dar din agricultura imi dai voie te rog sa te intreb: daca semeni căpșuni ce te aștepți sa culegi, ciulini?!? Dar invers?!?

  2. !Aladin

    poate ca dumneata nu ai nimic in comun cu basarabenii, nu ma intereseaza motivatia,

    trebuia sa vorbesti in numele propriu….

    in fond, pe cine reprezinti dumneata? mental stiu…astept alte marturisiri…

    este dezgustatori sa vorbesti la persoana I plural!

    idealul generatiei actuale este sa faca mai usoara viata cetatenilor din Republica Moldova si sa aduca aceasta tara in UE!

  3. Ce emotionant…. Imi vine sa plâng …