G4Media.ro

Mai multe firme de pescuit trebuie să returneze aproape 2 milioane de…

Sursa foto: pixabay.com

Mai multe firme de pescuit trebuie să returneze aproape 2 milioane de euro, bani europeni / Organizațiile de pescari: Pescuitul la Marea Neagră este amenințat / ”Te trezești după 2-3 ani că nu i-au luat bine și-mi ceri înapoi?”

18 firme de pescuit sunt obligate să restituie, statului român, aproape 2 milioane de euro – bani primiţi ca ajutoare în perioada pandemiei de COVID 19. La mijloc este un ghid, pe care pescarii români l-au accesat și pentru care au primit fonduri europene. Autorităţile au verificat documentele după ce au făcut plăţile, iar acum spun că unii dintre beneficiari nu ar fi fost eligibili, susține președintele Organizațiilor de Pescari, Laurențiu Mirea, informează de Agenția  de presă Rador, care citează Radio Constanța.

”Bani care au fost dați de Comunitatea Europeană, de Direcția Generală de Pescuit a Bruxelles-ului pentru pescarii români. Deci, banii au venit de la Comunitatea Europeană, nu de la statul român. Ce se întâmplă? Acum 2 ani, în Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției Generale care administrează Fondurile Europene pentru Pescuit, au făcut un ghid, noi l-am accesat și ne-au dat ajutorul, exact ca un proiect european. Noi, când vorbim de un ajutor într-un stat membru, când au zis ajutor, statul a stabilit o sumă fixă de vapor, de barcă, de pescar și a dat firmei suma fixă. Noi am făcut proiect european cu ghid de accesare, l-am accesat, ne-am calificat 18 firme din pescuitul de la Marea Neagră, am luat banii și acum ne-au anunțat că a venit un audit de la Curtea de Conturi a României și că nu s-au accesat banii cum trebuie. Noi considerăm tehnic că este o eroare de sistem. Când autoritatea de management îmi dă un ghid și eu aplic integral și tu-mi dai banii, te trezești după 2-3 ani că nu i-au luat bine și-mi ceri înapoi?”, explică Laurențiu Mirea.

El spune că sunt firme care au luat și 200 de mii de euro.

”Sunt firme care au luat 20.000 de euro, sunt firme care au luat 60.000, firme care au luat 100.000, firme care au luat 200.000, în funcție de cât a muncit fiecare, pentru că în acel ghid, pescarii, societățile din pescuit au prezentat bilanţuri, bilanţuri cu realizările înainte de pandemie. S-au văzut din jurnalele de pescuit că cantitățile din anul pandemiei comparativ cu anul trecut sunt scăzute și s-a confirmat prin bilanțurile contabile”, susține președintele Organizațiilor de Pescari.

El susține că înainte de pandemie, pescarii  de la Marea Neagră realizau pe an o captură generală în jur de 13.000 de tone, iar anul trecut și pe timpul pandemiei am realizat 2.200 de tone.

”Domnul ministru Barbu trebuie urgent să demită pe directorul general de la Direcția de Fonduri de Pescuit din cadrul Ministerului, pentru că azi ne dai banii și peste 2 ani îi ceri înapoi și spui că noi suntem vinovați cu Curtea de Conturi? Cine este Curtea de Conturi a României să vină să-mi ia mie, pescar, ajutorul de COVID? Nici măcar nu-s banii României.

Ei, după 2 ani, ne-au spus că ar fi fost corect să accesăm acești bani, dacă stăteam un an şi jumătate la mal, să nu fi mișcat vaporul de la mal. Aveți dreptul să luați ajutorul de COVID dacă stați la mal. Nu există așa ceva. N-au specificat!”, a mai spus Mirea.

Explică faptul că pescarii nu au putut opri executarea.

”Vina este a președintelui ANPA, Marian Avram, și a directorului general de la Fondurile de Pescuit, Gheorghe Ștefan, pentru că ei nu sunt lângă sector. Ei n-au găsit nicio soluție. Eu le spun de trei luni de zile că rămânem fără sector de pescuit la Marea Neagră. N-am vrut să facem grevă și dacă facem grevă și dacă ne ducem la Minister, ce rezolvăm? Poate ia cineva o inițiativă! Dispărem de la Marea Neagră!”, a mai spus Mirea, conform Rador.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...