G4Media.ro

Mai multe asociații de psihologi, educatori și părinți cer guvernului din Italia…

Sursa foto: Pixabay

Mai multe asociații de psihologi, educatori și părinți cer guvernului din Italia să lase copiii afară, în fiecare zi, câte o oră

Asociaţii de psihologi, educatori şi părinţi au cerut guvernului Italiei să se gândească şi la copii, obligaţi de trei săptămâni – ba chiar de peste o lună, în cazul celor din nordul ţării -, să stea închişi în case pentru a evita contagierea cu coronavirus şi să li se permită să iasă măcar o oră pe zi în aer liber, informează duminică EFE, citată de Agerpres.ro.

Decretele aprobate de guvernul italian pentru a limita răspândirea virusului, care a provocat peste 10.000 de morţi şi aproape 100.000 de contagieri, nu prevăd că micuţii pot ieşi din casă nici măcar pentru a lua puţin aer şi nu există excepţii nici pentru copiii care suferă de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), autism sau alte tulburări.

Guvernul italian ia în calcul prelungirea carantinei până cel puţin la 18 aprilie şi din acest motiv s-au înmulţit cererile pentru ca, în următoarele decrete, să fie luaţi în calcul şi copiii.

Revista ‘Un pediatru ca prieten’ (UPPA) a lansat un apel şi o strângere de semnături pentru a cere executivului italian să ţină cont de „nevoile copiilor şi de faptul că izolarea prelungită în care trăiesc presupune riscuri care provoacă, iar în unele cazuri deja au provocat, probleme care afectează sănătatea şi bunăstarea celor mici”.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de faptul că cei mici nu au nicio posibilitate să iasă, spre deosebire cu ceea ce se întâmplă de pildă cu animalele de companie, care au dreptul să-şi satisfacă nevoile fiziologice în afara căminului”, scrie revista. Totodată, sursa citată mai atrage atenţia că „nu toţi au balcoane, terase sau grădini care să le permită să stea un pic la soare şi să respire aer curat, iar problemele expuse până acum devin şi mai grave în situaţii de marginalizare socială şi culturală sau unde coexistă situaţii de handicap”.

Şi cotidianul Corriere della Sera a publicat o scrisoare semnată de experţi, psihologi, părinţi, artişti şi educatori din Lombardia (nord) în care insistă pe lângă autorităţi să le permită copiilor să iasă o oră din case.

„Copiii şi tinerii se văd obligaţi să rămână închişi între cei patru pereţi ai casei 24 de ore din 24, de multe ori în apartamente foarte mici, de multe ori în apartamente pe care le împart cu mulţi membri ai familiei, iar acest lucru, după cum au semnalat deja pediatri şi psihologi, pe termen lung pe poate afecta grav sănătatea fizică şi mentală”, scriu aceştia.

Semnatarii scrisorii insistă că sunt conştienţi de gravitatea situaţiei şi de faptul că cei mici se pot contagia sau îi pot contagia pe alţii, inclusiv pe bunici şi alte persoane în vârstă, însă îşi exprimă convingerea că „li se poate permite să iasă o oră afară, fără să se formeze grupuri şi cu respectarea distanţei de siguranţă”. „Nouă, adulţilor, ni se cere să dăm dovadă de responsabilitate pentru a nu ne înghesui la supermarketuri sau să menţinem distanţa atunci când ne scoatem câinele la plimbare. Acelaşi simţ al responsabilităţii va fi folosit pentru a ne scoate copiii afară, pe jos sau cu bicicleta”, se menţionează în scrisoare.

Totodată, semnatarii amintesc că „Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în timpul pandemiei de coronavirus, recomandă cel puţin o jumătate de oră de activitate fizică pentru adulţi şi o oră pentru copii, plimbări sau ieşit cu bicicleta”.

Massimo Ammaniti, psihanalist şi neuropsihiatru pentru copii, a explicat într-un interviu pentru ediţia italiană a publicaţiei Huffinton Post nevoile celor 10 milioane de copii italieni, pentru ca aceştia să nu se simtă „captivi în case”. „Să iasă pentru o scurtă plimbare sau să coboare în curte pentru o jumătate de oră sau o oră pe zi nu poate fi decât benefic. Aşa cum li s-a permis câinilor, trebuie să li se ofere şi copiiilor posibilitatea de a se plimba, mai ales dacă locuiesc în case de mici dimensiuni”, a declarat el.

Iar ziarul La Repubblica preia scrisoarea unui grup format din 150 de familii din Florenţa, care i-au scris primarului Dario Nardella, cerându-i să stabilească „un protocol de comportament specific, care să le acorde familiilor un timp minim în aer liber pentru copii”. Grupul a explicat că măsurile adoptate de autorităţi permit plimbări individuale, însă nu este clar ce se poate face cu cei mici, dacă au sau nu dreptul de a fi însoţiţi de un adult dacă ies să se plimbe pe jos sau cu bicicleta.

sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Da! Copiii au nevoie de aer, de natura. Iesiri doar cu parintii sau in grupuri de 2-3 persoane. Dar trebuie sa asiguram o crestere sanatoasa pt copii. Nu putem sa le distrugem psihicul

    • Mai multe organizații de idioti cer guvernului sa lase copii afara.
      Dupa zeci de ani in care au fost distruse scolile adevarate, cu restrictii, obligatii si indatoriri, normal ca si copii si parintii lor nu sunt invatati sa respecte niste reguli. Si in romania la fel. Pai ori e restrictie, ori nu e.
      Ar trebui sa se profite de aceasta ocazie ca sa fie invatati si parintii si copii ca intotdeauna trebuie respectate niste norme si niste reguli.
      Unde sunt idiotii care spuneau ca elevii la scoala nu trebuie tinuti in banca, poate elevul nu vrea sa stea in banca, poate vrea sa se plimbe prin clasa, sa fie lasat sa se plimbe prin clasa. Dar atunci ar fi deranjat pe elevii care voiau intr-adevar sa invete.
      Asa e si acum, e o regula, lasati prostiile, sa fie respectata de toata lumea.
      Ca de asta am ajuns aici, din cauza promovarii salambaielilor, a zeflemismului, a bascaliei, a cursului scuipatului din gura. In toate tarile. Dar mai ales in romania

    • @ABC: dumneata esti sanatos la minte?

    • @Ian,
      Da chiar foartw sanatos.
      Dar daca nu am dreptate, contrazi-ma cu argumente. Asa…o vorba aruncata la intamplare, inseamna doar ca esti impotriva, dar nu ai argumente

    • @ABC – pentru prosti nu exista argumente.

  2. Ce aberatie sa tii copii sanatosi doar in casa o luna sau mai mult. E mai rau decat orice.

  3. Exista 2 feluri de a manageria un sistem restrictiv.

    1. incepi sa acorzi exceptii si apoi interzici tot ce ramane.
    2.interzici si apoi incepi sa acorzi exceptii de la regula

    experienta arata ca varianta 2 e mai potrivita din multiple puncte de vedere

  4. Adevarul este ca exista “ un pericol real” ca numărul de îmbolnăviri și decese sa scadă! Tre găsite soluții!

  5. copilul meu sta in casa de saptamani intregi. noi am inceput sa-l tinem acasa cu 2 saptamani inainte ca guvernul sa se trezeasca si sa inchida scolile. are 15 ani, cu prietenii si precocuparile specifice varstei. e dificil, insa nici nu se pune problema sa paraseasca locuinta pana cand noi, parintii lui, consideram ca este okay. fara proteste, exceptii, si harababura. asta s-a decis in familia noastra, si asta face. imi este greu sa cred ca sunt oameni care vor sa „schimbe putin” regulile pentru copiii lor – pai ce educatie le dai? ca regulile sunt pliabile? ca facem ce trebuie doar cand ne convine…?

    • Sunteți duși!

    • Nu ai specificat unde locuiesti, la casa sau la bloc. Daca ai casa si ceva curte, atunci ai unde sa mai iei niste aer, sa mai sinti niste pamant/iarba sub picioare. La bloc e musai sa mai iesi undeva pe langa, fara sa te apropii de altii, altfel nu rezisti nici ca adult, daramite copiii.

    • da, regulile de bun simt sunt pliabile intotdeauna (ex: iesi in weekend si e strada pustie si trebuie sa traversezi dar trecerea de pietoni e la 1km, ocolesti pana acolo ? felicitari, esti spalat pe creier) le-as sugera unora de pe aici sa se inchida in beci. stingeti lumina … cand o sa iesiti afara o sa va ucida soarele

    • Sunt putin curios, ce greutate are copilul tau de 15 ani? E putin obez sau e f.f.f. palid? Daca sta din februarie in casa, mai scutura-l pe geam, sa nu ia mucegai.