
Magnetul care ajută la salvarea vieților soldaților din Ucraina: invenția unui fost avocat inspirată de Războiul Crimeii / „Este nevoie doar de o mică incizie, se introduce magnetul și se extrage așchia”
Un fel de stilou cu un vârf magnetic poate extrage fragmente metalice din corp fără a fi nevoie să facă o incizie prea adâncă. Trei mii de astfel de dispozitive se află pe linia frontului, în Ucraina, scrie Corriere della Sera.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Când dronele lovesc, ele nu lasă în urmă doar moloz. Fragmentele din explozii rămân în corpurile soldaților și civililor, iar aceste mici schije sunt potențial letale. Potrivit medicilor militari ucraineni, rănile provocate de schije reprezintă acum 80% din rănile de pe câmpul de luptă.
Pentru a îndepărta șrapnelul – înainte de a fi prea târziu – este nevoie de ceva rapid, precis și minim invaziv. Iar o idee din trecut, modernizată, a făcut posibil acest lucru.
Oleh Bykov, un fost avocat, acum voluntar alături de armata ucraineană, a conceput un dispozitiv subțire ca un stilou, cu un tip magnetic capabil să scoată fragmente metalice fără a recurge la operații prea invazive. Până în prezent, mai mult de trei mii de dispozitive au fost distribuite în spitalele din întreaga țară, salvând vieți în fiecare zi.
Magneții pentru îndepărtarea metalului din răni nu sunt o noutate. Ei au fost deja utilizați în acest scop în timpul Războiului Crimeii din 1850. Astăzi, însă, echipa condusă de Oleh Bykov a insuflat o nouă viață acestui principiu, modernizându-l complet.
Ei au creat modele flexibile potrivite pentru chirurgia abdominală, micro-extractoare pentru operații delicate și instrumente mai robuste pentru lucrul cu oasele. În centrul fiecărui dispozitiv se află un magnet foarte puternic, capabil chiar să ridice un ciocan mare doar cu vârful dispozitivului.
Utilizarea extractorului este simplă: medicul glisează vârful magnetic de-a lungul suprafeței plăgii pentru a atrage și colecta fragmentele metalice. Apoi, cu o incizie mică, fragmentul este îndepărtat fără a fi necesară o intervenție chirurgicală invazivă. Căutarea lor manuală este o altă poveste: sunt necesare tăieturi mai adânci, cu riscul de a sângera mai mult. „A le putea găsi cu un magnet”, au explicat medicii, „este pe cât de simplu, pe atât de ingenios”.
Eficacitatea dispozitivului a fost relatată de chirurgul cardiovascular Serhiy Maksymenko, care l-a utilizat în peste 70 de operații pe cord în ultimul an, toate fiind finalizate cu succes.
Într-un interviu acordat BBC, chirurgul a povestit cum magnetul a schimbat medicina de urgență din Ucraina.
„Nu este necesar să se facă incizii mari în inimă”, a subliniat Dr. Maksymenko. „Este nevoie doar de o mică incizie, se introduce magnetul și se extrage așchia”.
David Nott, medic de război și veteran al zonelor de război din întreaga lume, laudă invenția.
„A căuta șrapnel în corpul unui pacient este ca și cum ai căuta un ac în carul cu fân. Localizarea manuală a fragmentelor poate fi periculoasă și necesită incizii mai mari care pot provoca hemoragii majore, astfel încât a putea găsi șrapnelul prin simpla utilizare a unui magnet este o soluție ingenioasă. În război, se dezvoltă soluții pe care, în timp de pace, nimeni nu și le-ar fi imaginat”, spune el.
Până în prezent, nu există nicio certificare oficială, însă Ministerul ucrainean al Sănătății stipulează că fiecare dispozitiv medical trebuie să îndeplinească standardele tehnice.
Cu toate acestea, există o excepție: în stare de urgență sau sub legea marțială este posibil să se utilizeze instrumente necertificate, dacă acestea sunt destinate forțelor armate și securității.
”Aceste dispozitive salvează vieți’, a comentat el pentru BBC Oleh, ”Dacă cineva crede că acțiunile mele sunt o crimă, îmi voi asuma responsabilitatea. Sunt chiar gata să merg la închisoare dacă este necesar. Dar atunci toți medicii care folosesc aceste dispozitive ar trebui să fie închiși.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.