G4Media.ro

Luminița Odobescu: Obiectivul României este să adere deplin la Spațiul Schengen în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Luminița Odobescu: Obiectivul României este să adere deplin la Spațiul Schengen în acest an

România are ca obiectiv să adere la Spațiul Schengen de liberă circulație și cu frontierele terestre în acest an, a declarat ministrul de Externe, Luminița Odobescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Suntem în Schengen, chiar dacă nu suntem 100%, suntem în Schengen. Așa cum am reușit (n.r. să intrăm în spațiul european de liberă circulație cu frontierele aeriene și maritime de la 31 martie 2024), o să reușim să intrăm și cu frontierele terestre. Obiectivul nostru este să reușim în acest an”, a afirmat Luminița Odobescu, citată de Europa Liberă.

Pe 30 decembrie, statele membre ale Uniunii, după negocieri intense cu Austria, au decis într-un format restrâns că România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen pe 31 martie 2024, parțial.

De la această dată, vor fi eliminate controalele pe aeroporturi și în porturi.

Luminița Odobescu spune că acordul semnat la sfârșitul lunii decembrie 2023 de România și Bulgaria cu Austria prevede posibilitatea ca experți europeni, inclusiv austrieci, să poată face controale inopinate la granițe.

O altă prevedere a înțelegerii este că România își va întări securitatea la granițele externe ale Uniunii, dar și la cea cu Bulgaria.

Comisia Europeană va da bani României pentru a cumpăra drone și alte echipamente destinate sporirii securității pe granițe.

Tot de la 31 martie 2024, România va putea emite vize Schengen cu o valabilitate de 90 de zile, a mai spus Luminița Odobescu.

Începând cu 31 martie 2024, cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime.

***
România a finalizat cu succes etapa de evaluare tehnică prevăzută de acquis-ul Schengen, îndeplinirea de către ţara noastră a criteriilor privind aderarea la Spaţiul Schengen fiind recunoscută prin Concluzii ale Consiliului la 9 iunie 2011.

În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen a fost confirmată şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012).

În procesul său înspre aderarea deplină la spaţiul de liberă circulaţie, România a parcurs o serie de etape tehnice, prin obţinerea accesului integral la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), odată cu adoptarea, la 1 august 2018, a unei Decizii a Consiliului în acest sens, precum şi prin adoptarea la 12 octombrie 2017 a Deciziei privind accesul pasiv al României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS), aceasta din urmă fiind efectiv pusă în aplicare în anul 2021.

Cel mai recent, continuarea îndeplinirii condiţiilor pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen a fost reconfirmată de către Comisia Europeană şi de către experţi europeni cu ocazia celor două vizite voluntare derulate în România în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

Conform termenilor Deciziei adoptate la 30 decembrie 2023, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu cele două ţări şi între acestea se vor ridica începând cu 31 martie 2024.

De asemenea, începând cu aceeaşi dată, prevederile Codului Comunitar de Vize vor fi aplicate integral de către cele două ţări. Totodată, Consiliul UE depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai cereti din cand in cand ministerului internelor sa faca ceva de substanta cu frontierele, sa nu mai treaca cate un mafiot cu buletinul lui varu-su si sa nu mai treaca droguri de granita taman atunci cand pica cate un scanner.