
Lumea generează 220 de milioane de tone de deşeuri de plastic şi reciclează mai puţin de 10%
Lumea generează 220 de milioane de tone de deşeuri de plastic şi reciclează mai puţin de 10%, transmite agenţia de știri EFE, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Activitatea umană generează la nivel mondial peste 220 de milioane de tone de deşeuri de plastic, din care se reciclează mai puţin de 10%, un procent care stagnează de un deceniu, au anunţat organizaţiile ecologiste cu ocazia Zilei internaţionale fără pungi de plastic, marcată în fiecare an la 3 iulie.
Ziua internaţională fără pungi de plastic urmăreşte să sensibilizeze publicul cu privire la impactul asupra mediului al acestui produs cotidian şi să promoveze adoptarea unor schimbări în obiceiurile de consum.
Pungile de plastic, utilizate încă din anii ’50 şi popularizate în anii ’70, sunt clasificate în funcţie de grosimea lor în trei tipuri: foarte uşoare (mai puţin de 15 microni), utilizate pentru produse proaspete sau în vrac; uşoare (mai puţin de 50 de microni) şi groase (peste 50 de microni), care sunt reutilizabile şi costă mai mult comparativ cu pungile uşoare.
Deşi în ultimii ani s-a răspândit utilizarea altor materiale pentru pungi, cum ar fi materialele textile sau hârtia reciclată, dar şi cele compostabile şi biodegradabile, utilizarea pungilor de plastic este încă larg răspândită.
Conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în 2024 au fost generate peste 220 de milioane de tone de deşeuri din plastic, dintre care aproximativ 70 de milioane de tone au fost gestionate necorespunzător, ajungând în râuri, mări, în sol şi chiar în atmosferă.
Acest flux necontrolat de deşeuri „afectează biodiversitatea, agravează criza climatică şi pune în pericol sănătatea umană” şi, în pofida progreselor tehnologice, mai puţin de 10% din plastic este reciclat, un procent care stagnează de zece ani, potrivit unei analize realizate de platforma DoGood People, specializată în sustenabilitatea corporativă.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.