G4Media.ro

Lucian Bode: Pierderile suferite de România prin neaderarea la Schengen depășesc 25…

sursa foto: Pixabay / cosmix

Lucian Bode: Pierderile suferite de România prin neaderarea la Schengen depășesc 25 de miliarde de euro

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnalişti, la Parlament, câţi bani au fost investiţi pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen, Bode a răspuns: „Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti. Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”.

Cu privire la aşteptările României în contextul participării preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la Consiliul European, ministrul de Interne a spus că trebuie văzute care sunt concluziile Consiliului, dacă va exista într-adevăr o recomandare pentru Consiliul de miniştri, astfel încât pe agenda următoarelor Consilii JAI să se regăsească această proiect de decizie cu privire la ţara noastră.

„Ce fac eu şi ce face Ministerul Afacerilor Interne? Vom face tot ceea ce am făcut şi până acum. De 11 ani asigurăm frontiera externă Schengen, de 11 ani investim în resurse umane, investim în capabilităţi, investim în tehnologii moderne. Vă asigur pe dumneavoastră şi asigur pe români şi pe toţi partenerii europeni care au crezut şi cred în noi că România, prin Ministerul Afacerilor Interne, se va achita de toate obligaţiile pe care şi le-a asumat în calitate de ţară pretendentă la a fi membră în această familie. Aşadar, protecţia frontierelor externe, vorbim despre peste 2.000 de km, mai exact 2.070 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, este şi va fi asigurată la cele mai înalte standarde de către structurile Ministerului Afacerilor Interne şi nu numai. Tot ce înseamnă Sistemul Informatic Schengen, colaborare poliţienească, protecţia datelor, toate aceste obiective rămân prioritare pentru noi, astfel încât atunci când se va pune problema să avem un proiect de decizie într-un viitor Consiliu JAI, România să îndeplinească toate condiţionalităţile”, a declarat Bode.

Lucian Bode a fost prezent, joi, la reuniunea tuturor şefilor structurilor de Jandarmerie din Europa, aceasta fiind ultima activitate a Jandarmeriei Române ca deţinătoare a Preşedinţiei Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al Forţei de Jandarmerie Europene. A fost predată Preşedinţia către Italia, în cadrul unei ceremonii solemne, şi a fost semnat şi un Memorandum cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, prin care toate forţele de Jandarmerie europene îţi asumă rolul de a oferi sprijin în formarea şi perfecţionarea carabinierilor moldoveni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Fractură logică, evident: ca să pierzi 25 de miliarde de euro, trebuie mai întâi să-i ai.
    Dacă am fi fost în Schengen și eram scoși, atunci da, putea spune că RO pierde miliarde…

    Oricum, toată asta e gargară electorală pentru la anu’. Primii care nu vor în Schengen sunt exact cei care țipă mai tare contra Austriei, respectiv cozile de topor din guvern și parlament, precum și cartelurile pe care aceștia le reprezintă.

  2. Pierderile Românie prin votarea in alegeri a mafioților inapti din PSD/PNL/UDMR sute de miliarde de euro.

    • Corect, dar noi ii votam! Ei merg cu pr0steala si noi o halim.

    • Să lăsăm vrăjeala cu românii nu merită Schengenul. E sfârșitul inocenței ce-a făcut partidul austriac. Nu ierți un hoț că te-a mai furat și altul.

    • Exact! Cu un guvern plin de impostori, mai are si tupeul sa se planga, el fiind unul dintre ei.

  3. Nu chiar ,vezi daca cineva pierde altul câștiga. Apoi vin si ne dau lecții de morala si valori europene.

  4. Oare de unde o fi copiat bode aceasta declaratie. Clar nu este a lui ca nu ar fi capabil sa socoteasca si sa scrie (a se vedea teza de doctorat – din care reiese ca studiile lui sunt de nivelul clasei a cincea)

  5. Va dati seama cate pensii speciale si salarii de bugetari se puteau mari cu banii astia….

  6. Vei „face” rahatul praf, mai Bode, cum ai „facut” si pana acum!
    Cine te baga pe tine in seama?!
    Aderarea la Schengen e o decizie politica iar voi la Diplomatie, negocieri, adica POLITICA sunteti ZERO, toti in frunte cu prezidentul Iohannis!
    Du-te si lasa-ne, plagiator analfabet!!!

  7. Gata! Ajunge!@ Ne-ati innebunit! Mai taceti odata cu Schengen-ul acesta si mai terminati cu victimizarea. Am luat-o clar! Pana in 2025 nici nu ar mai trebuie sa discutam de Schengen. Ar trebui sa ne vedem de treaba noastra si nu declaratii politice ieftine si fara continut. Gata cu barbologii si latarii de serviciu. Cine vrea sa boicoteze sa boicoteze. Particularii fac ce vor. Oricum fac degeaba, asa pentru amorul propriu. Statul? Poate sa boicoteze si el, oricum si el o face degeaba, dar nu pe banii mei.
    Noi trebuie sa incepem sa lucram ca statul roman sa devina un stat functional in care institutiile statului functioneaza corect, in ajutorul cetatenilor, meritocratic si sa reduca la minim coruptia mica care ne mananca zilele. Sa protejam grantiele foarte bine in primul rand pentru noi si dupa aceea pentru ceilalalti. Vamesii corupti sa faca ani grei de inchisoare – dublul fata de altii – pentru ca este vorba si de subminarea economiei si a sigurantei. Sa construim autostrazile alea odata. Transportatorii se plang de vama, dar de ce nu emit factura catre guvern cu cat pierd pe drumurile patriei? Iar suma este cu siguranta cel putin dublu al cifrei de mai sus. Sa devenim o natie pe care europenii sa doreasca sa ne includa in Schengen si atunci sa negociem noi conditiile de aderare. Acesta este un proiect de tara. Castigam inzecit suma de mai sus daca devenim o natiune puternica cu o economie pe masura si nu ca milogii si cersetorii sa asteptam pomana, de la EU. Prin urmare, romani, va bagati intr-un astfel de proiect?