
Locuitorii unei comune din Covasna refuză să mai plătească facturile la apă, pentru că nu o pot folosi: ”Nici câinele nu o bea!” / Deși operatorul de apă recunoaște că stația de tratare nu mai face față, DSP susține că ”buletinele sunt conforme”
Locuitorii comunei Ghidfalău din județul Covasna se plâng de câțiva ani de calitatea apei, însă autoritățile aruncă vina de la una la alta, relatează Covasna Media.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Operatorul rețelei, Gospodărie Comunală SA, spune că problemele apar atunci când există consum foarte mare în comună, dar și că, pentru a rezolva odată pentru totdeauna situația, ar fi nevoie de o investiție care să lege comuna de rețeaua din Sfântu Gheorghe. Însă e vorba de bani mulți și de timp. Autoritățile locale spun că au mâinile legate și nu pot interveni, pentru că rețeaua nu le mai aparține. În tot acest timp, consumatorii își pierd speranța și sunt dezamăgiți, frustrați și nervoși că trebuie să plătească o apă murdară cu bani mulți. DSP Covasna susține că analizele ies bune, deși locuitorii arată că apa care curge de la robinet are culoarea roșie și nu e consumată nici măcar de animale.
„Calitatea apei este foarte șubredă. Până în momentul de față numai probleme am avut din cauza asta. Și la electrocasnice. Nici câinele nu bea apa. Are un miros destul de înțepător și foarte, foarte neplăcut. Nu suntem mulțumiți de preț pentru calitatea asta. Eu, momentan, este părerea mea, nu o să plătesc apa până când nu rezolvă situația. Este de opt ani așa”, susține Dézsi Botond Zoltán, locuitor al comunei, de profesie laborant agroalimentar.
Oamenii sunt nemulțumiți și că anul trecut, când au depus o petiție cu aproape 90 de semnături pentru a semnala această problemă la mai multe instituții din Sfântu Gheorghe (Gospodărie Comunală, Prefectură, Direcția de Sănătate Publică, Primărie și Protecția Consumatorilor), nu au primit nici un fel de răspuns.
Problema ar porni de la rețea, care nu a fost construită pentru o utilizare așa amplă, explică operatorul de apă. Nici stația de tratare a apei nu face față atunci când consumul crește peste un anumit nivel.
„Pe timp de vară crește consumul și sistemul nu face față. Nu așa au fost gândite, proiectate, construite, ca să facă față unor consumuri crescute din cauza stropitului sau a altor activități. Automat, această problemă apare cam două luni de zile, pe timp de vară”, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro, Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală.
Primarul comunei, Jancsó Ernő, spune că se abține de la declarații până după data de 12 iulie, când are loc întâlnirea cu sătenii și autoritățile locale și județene.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii