G4Media.ro

LIVE Ziua 309 de război. Alarme de raid aerian în Kiev şi…

sursa foto: Telegram/ SPRAVDI

LIVE Ziua 309 de război. Alarme de raid aerian în Kiev şi Herson / Șeful serviciilor secrete ucrainene spune că lupta e în impas, nicio armată nu e în stare să facă progrese semnificative / Președintele Zelenski îndeamnă populația la solidaritate 

Șeful serviciilor secrete din Ucraina, Kyrylo Budanov, susține că războiul din Ucraina nu ”se mișcă”, niciuna din cele două armate nefiind capabile să facă progrese semnificative pe font. În acest context, președintele Zelenski face apel la populație să dea dovadă de solidaritate, luptele fiind departe de a se fi încheiat.

Principalele evenimente ale zilei de joi, 29 decembrie:

Ora 22:30 Kazahstanul se pregăteşte să deporteze un ofiţer de securitate rus care a fugit din ţara sa pentru că nu era de acord cu invazia din Ucraina şi spera să găsească refugiu în Occident, a declarat joi soţia sa, potrivit Reuters, citat de News.ro. Sute de mii de ruşi au fugit în Kazahstan şi în alte state vecine după începerea războiului. Mulţi dintre ei erau civili şi au trecut în mod legal în ţara vecină, încercând să evite mobilizarea. Însă în calitate de ofiţer al Serviciului Federal de Protecţie (FSO), care are sarcina de a-l proteja pe preşedintele rus, maiorul Mihail Jilin, în vârstă de 36 de ani, nu avea voie să părăsească Rusia. El a trecut ilegal în Kazahstan, în septembrie, când a devenit clar că ar putea fi trimis pe front în Ucraina. Împreună cu el a mers în Kazahstan şi soţia sa, Ekaterina, precum şi cei doi copii ai lor, dar aceştia au putut trece legal graniţa.

Ora 22:00 Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a transmis pe Twitter că Lituania și Franța au semnat un acord care consolidează parteneriatul de apărare dintre cele două țări, în special în domeniul armamentului. Acesta include un contract comercial între ministerul lituanian al apărării și producătorul francez de arme Nexter pentru achiziționarea a 18 tunuri de artilerie Caesar. Lecornu a vizitat Kievul la 28 decembrie, unde a fost primit de omologul său ucrainean, scrie The Guardian.

Ora 20:54 Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege care pedepseşte actele de sabotaj cu sentinţe care pot merge până la închisoarea pe viaţă, relatează DPA. Un individ poate primi această pedeapsă nu numai pentru executarea unui act de sabotaj – ca poate fi, de pildă, un complot pentru o lovitură de stat sau alte „acte subversive” – ci şi pentru finanţarea, planificarea şi recrutarea persoanelor care să comită astfel de acţiuni.

Ora 20:30 Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a transmis pe Twitter că Lituania și Franța au semnat un acord care consolidează parteneriatul de apărare dintre cele două țări, în special în domeniul armamentului. Acesta include un contract comercial între ministerul lituanian al apărării și producătorul francez de arme Nexter pentru achiziționarea a 18 tunuri de artilerie Caesar, scrie The Guardian.

Ora 20:00 De la începutul războiului în Ucraina, autorităţile române au identificat pe teritoriul României circa 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor încălcând legea marţială ce le interzice bărbaţilor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, scrie joi agenţia de presă spaniolă EFE, care publică precizări primite din partea Poliţiei de Frontieră române, transmite Agerpres.ro. Detalii, aici. 

Ora 19:00 Bulgaria a protestat joi pe lângă Rusia pentru că l-a plasat pe jurnalistul de investigaţii Hristo Gotev pe o listă cu persoane căutate, prim-ministrul acestei ţări criticând mişcarea ca pe o tactică de intimidare a libertăţii de exprimare, relatează Reuters.

Ora 18:41 Corespondentul The Guardian pentru Europa Centrală și de Est, Shaun Walker, a realizat un reportaj complet:

  • ”Rusia a lansat joi dimineață o rundă amplă de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, în timp ce Moscova a respins un plan de pace ucrainean și și-a continuat atacurile asupra infrastructurii țării. Ținte de la Liov, în vest, până la Harkov, în est, au fost ținta focurilor de armă joi dimineață. Comandamentul armatei ucrainene a declarat că Rusia a lansat 69 de rachete de pe uscat, de pe mare și din aer, dintre care 54 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. Ministerul ucrainean al Apărării a scris pe Twitter că atacurile au constituit „unul dintre cele mai masive atacuri cu rachete de la începutul invaziei la scară largă”.

Ora 18:10 Rusia a lansat joi dimineaţă zeci de rachete în Ucraina, vizând capitala Kiev, Liov şi Odesa din vestul ţării, dar şi alte oraşe, într-unul dintre cele mai ample bombardamente aeriene ale sale de la începutul războiului. Armata ucraineană a declarat că a doborât 54 de rachete din cele 69 lansate de Rusia în cadrul unui asalt care a început la ora locală 7 dimineaţa. Cinci persoane au fost rănite, potrivit serviciilor ucrainene de urgenţă, transmite News.ro. Detalii, aici.

Ora 18:03 Ambasadorul ucrainean a fost convocat la Ministerul de Externe de la Minsk pentru a primi un protest oficial. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoly Glaz, a declarat:

  • ”Partea belarusă consideră acest incident ca fiind extrem de grav. Am cerut ca partea ucraineană să efectueze o anchetă amănunțită, (…) să îi tragă la răspundere pe cei responsabili și să ia măsuri cuprinzătoare pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente în viitor”.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean a recunoscut, de fapt, că racheta a fost o rachetă rătăcită ucraineană, afirmând că incidentul nu a fost „nimic ciudat, un rezultat al apărării aeriene” și ceva ce „s-a întâmplat de mai multe ori”.

Ora 17:40 Belarus l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei după ce a declarat că a doborât o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană deasupra teritoriului său. Ministerul de Externe din Belarus a declarat:

  • ”Am cerut Ucrainei să efectueze o anchetă amănunțită asupra tuturor circumstanțelor lansării rachetei, să îi aducă pe cei responsabili în fața justiției și să ia măsuri cuprinzătoare pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente în viitor. Ceea ce ar putea duce la consecințe catastrofale pentru toată lumea”, transmite The Guardian.

Ora 17:15 Serviciul rusesc al BBC difuzează astăzi un interviu cu șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirill Budanov, în care acesta spune că războiul de pe teren se află într-un oarecare impas. BBC îl citează pe acesta spunând: ”Situația este în impas. Situația nu se dezvoltă deloc. Nu-i putem învinge complet pe toate fronturile. Nici ei nu pot”, transmite The Guardian.

Ora 17:08 Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping urmează să discute vineri. prin videoconferinţă, anunţă joi Kremlinul, în contextul unei apropieri accelerate între Moscova şi Beijing, în urma sancţiunilor impuse Rusiei de Occident din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

”Schimbul de puncte de vedere despre problemele regionale cele mai acute va fi foarte important, unele (dintre aceste probleme) mai apropiate nouă, Rusiei, iar altele mai apropiate Chinei”, anunţă joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Liderii noştri vor aborda aceste probleme în spiritului adevăratului nostru parteneriat strategic”, a declarat Peskov, precizând că reuniunea urmează să aibă loc în ”prima parte a zilei”, după ora Moscovei.

Cei doi urmează să abordeze totodată ”relaţiile bilaterale” şi o ”creştere puternică a volumului schimburilor” între economiile rusă şi chineză, potrivit lui Peskov. Detalii, aici. 

Ora 16:40 Kremlinul a respins planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski, reiterând că propunerile de încheiere a conflictului trebuie să accepte anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene: Lugansk și Donețk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud. Rusia a anunțat că va interzice vânzările de petrol către țările care respectă un plafon de preț impus luna aceasta de Occident, transmite The Guardian.

Ora 16:24 Primarul din Poltava a fost „pus sub suspiciune de către serviciile de securitate pentru că ar fi împărtășit informații despre mișcările trupelor ucrainene”, transmite The Guardian.

Ora 16:00 Grupul celor șapte națiuni (G7) și aliații săi, inclusiv Polonia, au convenit luna aceasta asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare. Ca răspuns, președintele Vladimir Putin a semnat marți un decret care interzice furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie timp de cinci luni către națiunile care respectă plafonul, transmite The Guardian.

Ora 15:30 Giorgia Meloni a promis, joi, că va vizita Kievul în noul an, înainte de sfârșitul lunii februarie. Ea a adăugat că susținerea în continuare a Ucrainei este cea mai bună cale de a rezolva conflictul, transmite The Guardian.

Ora 15:00 Ministerul Apărării din Belarus a declarat că apărarea sa aeriană a doborât joi dimineață o rachetă ucraineană S-300 pe un câmp, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Comisarul militar al regiunii Brest, Oleg Konovalov, a minimalizat incidentul într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare de către agenția de știri de stat BelTA, spunând că locuitorii locali nu au „absolut nimic de care să se îngrijoreze”. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă”.

El a comparat incidentul cu unul din noiembrie, când un S-300 despre care se crede că s-a rătăcit după ce a fost tras de apărarea aeriană ucraineană a aterizat în Polonia, membră a NATO, iar temerile inițiale privind o escaladare a războiului au fost rapid dezamorsate.

Ora 12:32 Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala Kiev, a anunţat şeful administraţiei militare a oraşului, Serghei Popko (Detalii, aici)

Ora 10: 41 Vladimir Putin le-a oferit opt inele unor lideri din fosta URSS aliaţi Moscovei – o referinţă ”conştientă” la ”Stăpânul Inelelor” (”The Lord of The Rings”) sau doar un ”suvenir nevonovat” – provocând diverse interpretări, în contextul în care opera lui Tolkien poluează încă de la început Războiul rus în Ucraina. (Detalii, aici)

Oa 10:30 Cel puțin trei explozii puternice ale unor rachete ruse lansate în Ucraina au fost auzite joi de patrulele militare din Republica Moldova în zona Palanca, au declarat pentru G4Media surse oficiale de la Chișinău. (Detalii, aici)

Ora 10:21 Un țurțure uriaș a căzut miercuri de pe acoperișul Ministerului pentru Situații de Urgență al Federației Ruse și l-a rănit grav pe generalul Anatoli Elizarov, unul dintre șefii instituției. (Detalii, aici)

Ora 10:16 Republica Moldova își pregătește ieșirea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) controlată de Rusia. Chișinăul a boicotat și ultimul summit al acestei organizații, care are loc în aceste zile la Sankt-Petersburg, arată o analiză Deutsche Welle. (Detalii, aici)

Ora 10.10 O analiză The Washington Post, preluată de Rador, arată că războiul nu poate fi pretext pentru a răpi copii de la părinții și națiunea lor, cum procedează acum Rusia în Ucraina.

”E un lucru anume interzis de Convenția ONU pentru Prevenirea și Pedepsirea Crimei de Genocid din 1948. Transferul copiilor ucraineni în Rusia – și tentativele de a-i spăla pe creier, de a le extirpa limba și cultura – este o crimă de genocid care necesită inculpare”, se precizează în analiză.

Ora 9:45 Armata ucraineană anunță că a eliminat alți 790 de soldați ruși în ultima zi, relatează Ukrinform. În perioada 24 februarie – 29 decembrie, forțele de apărare ucrainene au ucis aproape 104.560 de invadatori ruși, dintre care 790 numai în ultima zi.

De asemenea, se precizează, citând o postare pe Facebook a armatei ucrainene că au fost distruse până acum 3.018 (+1) tancuri rusești, 6.047 (+10) vehicule blindate de luptă, 2.004 (+5) sisteme de artilerie, 423 (+5) sisteme MLR, 212 (+0) sisteme de apărare aeriană, 283 (+0) avioane de luptă, 268 (+1) elicoptere, 1.717 (+10) drone de nivel operativ-tactic, 653 (+0) rachete de croazieră, 16 (+0) nave de război / cuttere, 4.675 (+15) camioane și autocisterne și 179 (+0) unități de echipament specializat.

Ora 9:41 Consilierul prezindențial Mykhailo Podolyak a anunțat joi dimineață că peste 120 de rachete au fost lansate spre Ucraina, țintind infrastructura critică. ”Așteptăm alte propuneri din partea „pacificatorilor” despre „soluționarea pașnică”, „garanții de securitate pentru FR” & nedorința provocărilor” a scris Podolyak într-un tweet.

Ora 8: 50 În jurul orei 6 dimineaţa, joi, au sunat alarme de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum şi în regiunile sudice Herson şi Mykolaiv şi regiunea de vest a Jitomir, scrie News.ro, care citează The Guardian.

„A fost anunţată o alertă aeriană în capitală! Vă rugăm să mergeţi în adăpost!”, a postat pe Telegram administraţia militară a oraşului Kiev. Până în prezent, nu au existat atacuri confirmate.

Ora 8:40 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor, în mesajul adresat miercuri seară, să dea dovadă de solidaritate şi de compasiune faţă de semenii lor, arătând că urmează un an „dificil” şi numai aşa se poate ajunge la victorie. (Detalii, aici)

Ora 8:34 Asigurătorii de nave au declarat că anulează acoperirea riscului de război în Rusia, Ucraina şi Belarus, în urma ieşirii din regiune a reasigurătorilor, în faţa pierderilor abrupte. (Detalii, aici)

Ora 8:10 Şeful serviciilor secrete din Ucraina, Kyrylo Budanov, a făcut o afirmaţie similară cu cea a Institutului American pentru Studiul Războiului despre Bahmut, potrivit căreia „forţele ruse sunt în impas”, dar a extins afirmaţia la întreaga ţară. Budanov spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. (Detalii, aici)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Da, a mers Robotul pe Front, poate mai smulge un mandat de la fraieri 😉

  2. Noroc tau ca nu mai poate candida… macar asta e mai citit si nu ne-a facut de ras.
    Cand ma gandesc ca o sa alegem intre unul care nu stie sa citeasca de pe o foaie sau pe unul care facea trafic de BT ma ia groaza!

  3. S-a găsit până la urmă laptopul „j.b.jr/zdrelenschi sr.” ?…Întreb pentru un prieten !…