G4Media.ro

Klaus Iohannis, despre urgențele din educație: introducerea unei specializări distincte pentru pregătirea…

Klaus Iohannis, despre urgențele din educație: introducerea unei specializări distincte pentru pregătirea cadrelor didactice și educația antepreșcolară. “Câteva urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor”

“Rezultatele PISA reprezintă unul dintre argumentele de netădăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința la care lansează patru documente de politică publică realizate de OECD. Liderul de la Cotroceni a avertizat că “în categoria chestiunilor pe care nu le mai putem amâna este introducerea unei specializări distincte privind pregătirea cadrelor didactice”.

“Tot în categoria chestiunilor pe care nu le mai putem amâna este introducerea unei specializări distincte privind pregătirea cadrelor didactice, în condițiile în care România se află printre puținele țări cărora le lipsește o astfel de ramură în sistemul de educație. Câteva urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor. Profesia didactică nu este și nu trebuie să fie o alternativă secundară pentru absolvenții de facultate, ci o alegere principală”, a declarat Iohannis.

Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Documentele lansate de astăzi sunt foarte importante, fiindcă le oferă decidenților din educație o serie de repere utile în vederea ameliorării calității procesului educațional.
  • Avem nevoie de noi abordări în selecția și formarea cadrelor didactice, dar și în transformarea managementului școlar din muncă de administrație leadership și inițiativă.
  • În egală măsură este esențială în reducerea inechității încă din primii ani petrecuți de copii în grădinițele și școlile din România. În același timp trebuie să acceptăm că nu avem la dispoziție resurse financiare nelimitate.
  • Nu putem rezolva toate problemele din educație peste noapte, indiferent de cat de mult ne-am dori acest lucru. Eforturile noastre de îmbunătățirea educație trebuie să fie îndreptate cu precădere în sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potențialul de a beneficia de a avea beneficii directe pentru educație.
  • Un prim exemplu este educația profesională ajunsă doar în deceniul din urmă în pragul desființării complete. În prezent, ca urmare a modernizării economiei românești și a importanței crescute a muncii calificate, învățământul profesional și mai ales cel dual reprezintă o importantă șansă pentru mii de tineri români
  • Efortul de a dezvolta un mediu școlar de calitate și de a forma cadre didactice cât mai bine pregătite trebuie să țină cont și de nevoile specifice acestei forme de educație.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nu corpul didactic e vinovat, ci clasa politică, pentru că n-a legiferat un curriculum PISA ca scop al educaţiei în România.

  2. Leorbaiala. Cu un corp profesoral de o RARA incompetenta, indolent, agramat si lipsit de cultura, invatamantul la noi e CONDAMNAT. Multi profesori predau dupa un examen in care iau 4 sau 5, iar cand scriu nu cunosc ortografie nici cat un elev de gimnaziu. Profesorii sunt adevaratii complici si gropari ai invatamântului românesc.

  3. Ce faci?
    Albesti politicienii?
    Nevinovati!!!

  4. Nu se va intampla nimic.
    S-a mai scos o problema de facut valuri pe internet.
    Dar nimeni i vrea sa dezbată despre materia prima a invatamantului:
    Sunt generatii întregi de copii care nu invata sau nu vor sa învețe.
    Stau cu ochii in telefon, tableta toata ziua si activarea lor scolară e pe rețelele de socializare.
    Doar acolo unde sunt părinți responsabili si isi dedica timpul pentru educatia si formarea copilului sunt rezultate.
    De ce nu invata copii si isi rezolva temele prin copy&paste?
    Pentru ca vor face o facultate cu bani, ca la Spiru, pe baza de dosar.
    Dosar NU examen.
    Cu banii părinților.
    80 sau 90% dintre ei!
    Dar aceasta tema nu se vrea dezbătută pentru ca nu aduce voturi!

  5. Bună ziua! Pentru o Românie educată ar fi foarte bine sa privatizati învățământul! !!!Nu ar mai fi nevoie ca profesorii sa suporte mizeriile unor copii doar pentru ca părinții au bani!!!Totodată nu ar mai fi nevoie de norma didactica !!!În privat ar fi obligați la norma de munca de 8 ore!!!Și dacă pnl tot vrea sa privatizeze sănătatea/vezi Costache ,faptul ca președintele își dorește o Românie educată, cred ca și doamna Anisie trebuie sa se conformeze pe modelul de la sănătate și sa privatizeze și învățământul! !!!Oare cum ar fi sa o vedem pe doamna Iohanis patron???sau angajata la patron???Atunci ar mai reuși oare sa aibă 6 case????