G4Media.ro

LIVE TEXT ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 Nicușor Dan: România trăiește un moment dificil…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

LIVE TEXT ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 Nicușor Dan: România trăiește un moment dificil / Ilie Bolojan: Vremurile liniștite au apus / Călin Georgescu și George Simon au venit împreună la vot/ Liderul AUR: Suntem aici cu o singură misiune. Revenirea la ordinea constituțională

Votul în ţară pentru alegerile prezidenţiale începe duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind aşteptaţi în 18.979 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa pentru Cotroceni. 159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi pentru acest scrutin, aproape dublu faţă de alegerile din noiembrie 2024. Şi jurnaliştii străini sunt mai numeroşi, fiind acreditaţi 87, faţă de 32 la alegerile precedente, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Ora 9.01 Christian Terheș  votează. Și liderul UDMR Kelemen Hunor votează la această oră.

”Am votat pentru o Românie sigură și prosperă. Votul de azi va da o direcție nouă României. Îmi doresc o Românie care să-și conserve valorile naționale și să promoveze intereseul național”, a declarat Terheș.

Ora 8.41 Nicușor Dan votează împreună cu partenera sa. ”Am votat pentru mulți oameni tăcuți, cinstiți, muncitori pe care nu i-a reprezentat nimeni pînă azi. Am votat pentru speranță, pentru un nou început pentru România, o țară cu oameni capabili și aici și în diasporă. Am votat cu realism pentru că România trăiește un moment dificil și nu ne putem aștepta ca cei care au dus România în groapă să o scoată. Am votat pentru dreptate și pentru acel candidat care poate să facă dreptate. Mulțumesc diaspora care a votat în număr mare, mulțumesc încă o dată și îi încurajez să voteze”, a declarat Nicușor Dan.

Ora 8.30 Președintele interimar, Ilie Bolojan, votează la o școală din Capitală. ”De ce sunt alegeri importante? E o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus. Președintele României va da direcțiile importante ale politicii noastre externe și de apărare. De acestea va depinde siguranța țării noastre. În plan intern, președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu guvernul, pentru a recunostrui încrderea, pentru a dezvolta statul. Din aceste motive, fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România. Îndemnul meu este să se prezinte la vot indiferent de opțiunea pe care o au. Votați așa cum vă dictează conștiința”

Ora 7.58 Călin Georgescu însoțit de liderul partidului extremist AUR George Simion au sosit la secția de vot. Aceștia nu au făcut declarații la intrare. Cei doi au pozat în fața presei introducând unul după altul voturile în urnă.

Călin Georgescu: Hristos a Înviat. Nu sunt aici pentru a recunoaște o fraudă precum aceste alegeri. O fraudă pusă la cale din cei care au făcut din viclenie unica politică de stat. Dar sunt aici pentru a recunoaște puterea democrației, puterea votului care sperie sistemul, care îngrozește sistemul. Sunt aici pentru interesul poporului român, pentru demnitatea lui, pentru măreția lui, pentru noblețea lui. România s-a trezit, curajul nostru, curajul poporului român este conștiința trează. A venit vremea să ne luăm țara înpoi, eliberată de ciocoi, și turul doi înapoi. Sus inimile și veți fi liberi.

George Simion: Hristos a înviat. Am votat cu Călin Georgescu. Suntem aici cu o singură misiune. Revenirea la ordinea constituțională, la democrație. Nu am nici un alt oboiectiv decât locul unu pentru poporul român, în slujba căruia mă aflu. Suntem aici cu poporul și pentru poporul român, suntem aici cu o singură dorință, să facem dreptate pentru România. Vă mulțumim.

Ora 7.38 Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține că are dovezi privind multiple tentative de fraudă electorală în cadrul alegerilor prezidențiale din 2025, prin utilizarea abuzivă a urnei mobile, și cere intervenția urgentă a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Într-un comunicat transmis duminică, partidul condus de George Simion afirmă că a primit „numeroase semnale îngrijorătoare” din teritoriu, care ar indica „moduri nelegale de utilizare a urnei mobile”, în special în zone rurale și comunități vulnerabile. (Detalii aici)

Ora 7.10 Primul candidat care a votat la primele ore ale dimineții, la scurt timp după deschiderea urnelor, a fost Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal). Ea a declarat că a votat ”împotriva celor care au furat viitorul copiilor noștri”.

11 CANDIDAŢI – 4 independenţi. Cinci candidaţi au fost în cursă şi în noiembrie 2024. Două femei candidează pentru Cotroceni

Ordinea pe buletinul de vot este următoarea:

• Poziţia nr. 1 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianţa pentru Unirea Românilor

• Poziţia nr. 2 – GEORGE-CRIN-LAURENŢIU ANTONESCU – Alianţa Electorală România Înainte

• Poziţia nr. 3 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvaţi România

• Poziţia nr. 4 – CRISTIAN-VASILE TERHEŞ – Partidul Naţional Conservator Român

• Poziţia nr. 5 – MARCELA-LAVINIA ŞANDRU – Partidul Umanist Social Liberal

• Poziţia nr. 6 – VICTOR-VIOREL PONTA – candidat independent

• Poziţia nr. 7 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie

• Poziţia nr. 8 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acţiunii Naţionale

• Poziţia nr. 9 – JOHN-ION BANU-MUSCEL – candidat independent

• Poziţia nr. 10 – PETRU-DANIEL FUNERIU – candidat independent

• Poziţia nr. 11 – NICUŞOR-DANIEL DAN – candidat independent

DATE ALE AUTORITĂŢII ELECTORALE PERMANENTE  PRIVIND  NUMĂRUL ALEGĂTORILOR

• Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 17.988.031 de cetăţeni;
• Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.350 de persoane;
• Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.314 cetăţeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.085 cetăţeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 cetăţeni.

Au fost organizate 18.979 de secţii de votare pe teritoriul României şi 965 de secţii de votare în străinătate, unde sunt cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.

18.587 de secţii de votare, reprezentând 97,94% din totalul celor 18.979 de secţii de votare organizate pe teritoriul României, îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.

PROGRAMUL DE VOT

Votul în ţară începe duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Votul în străinătate a început în 1 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă.

Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 şi 4 mai 2025, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025).

Votarea în străinătate a avut loc în zilele de vineri şi sâmbătă, de la ora locală 07:00, şi s-a încheiat, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara ţării începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

CUM ŞI UNDE SE POATE VOTA

Alegătorul din ţară îşi poate exercita dreptul de vot în următoarele condiţii:

  •  în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
  •  în cazul în care are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti, nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  •  în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  •  în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
  •  în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:

  •  cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  •  buletinul de identitate;
  •  paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
  •  paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
  •  în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

OBSERVAREA ALEGERILOR

159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Preşedintele României din acest an. La alegele din noiembrie 2024 au fost acreditaţi 88 de observatori internaţionali.

Printre obsevatorii acreditaţi pentru alegerile de duminică se numără organizaţii internaţionale partenere, precum RECEF (Le Réseau des compétences électorales), A-WEB (Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale) şi Swiss Democracy Foundation, dar şi autorităţi electorale internaţionale, respectiv: Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Naţional al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei şi Herţegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Naţional al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanţa Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan şi Comisia Electorală a Indiei.

Totodată, la Programul de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 participă reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei şi Republicii Kazahstan.

Pe lângă Programul electoral de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, organizat de către Autoritatea Electorală Permanentă, procesul electoral din acest an este observat şi de reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi de jurnalişti străini, care, la rândul lor, au fost acreditaţi de către AEP.

”Observarea alegerilor este o practică uzuală la nivel internaţional, care vizează asigurarea transparenţei procesului electoral şi validarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România. Observatorii internaţionali acreditaţi participă la sesiuni de informare referitoare la cadrul normativ naţional care reglementează alegerile pentru Preşedintele României, dar şi la modul de organizare a procesului electoral din ţara noastră. Întâlnirile vor include şi discuţii privind  desfăşurarea alegerilor din perspectiva practicilor şi a soluţiilor implementate pentru asigurarea securităţii informatice şi a provocărilor care pot apărea în mediul online, în perioada electorală”, precizează AEP.

De asemenea, observatorii internaţionali acreditaţi vor fi prezenţi în ziua alegerilor în secţiile de votare pentru a observa desfăşurarea procesului electoral organizat cu ocazia  alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

Pentru observarea alegerilor prezidenţiale de duminciă au fost acreditaţi 87 de jurnalişti străini. În noiembrie 2024, au fost acreditaţi 32.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Oricât și-ar aranja lupul blana de mioriță..tot i se văd urechime negre ! Heuro Simionv s-a prezentat la urne cu Călărețul Diliu . Au transmis un mesaj de parcă era tradus din rusă. Să nu uităm că ACEȘTI INDIVIZI VOR SĂ SCHIMBE sistemul românesc cu unul dictatorial de tip rusesc și ..sigur aservit în totalitate Kriminalului de la Kremlin !

  2. Am uitat..și NU TREBUIA , tot acest tandem, mai ales Georgescu declara în campania precentă că va naționaliza terenurile agricole. Să nu uităm: NOI NE-AM CÂȘTIGAT DREPTUL LA LIBERTATE DE SUB JUGUL SOVIETIC ÎN DECEMBRIE 1989 prin SACRIFICIUL A PESTE 1000 DE OAMENI ȘI AL ALTOR MII UCIȘI DE CĂTRE REGIMUL COMUNIST, PÂNĂ ÎN 1989, AFLAT ÎN SUBORDINEA MOSCOVEI !

  3. Au început alegerile prezidențiale în țară,dar eu preconizez că cel de-al doilea clasat,cel care va accede astfel în turul doi va fi decis de votul românilor din diaspora.

  4. Tical0sii extremisti tot in lozinci patriotarde o tin. Au declarat ca vor sa aduca nationalizarea peste noi, sa ne scoata din UE si NATO, dar ei o tot tin in declaratii goale de continut, doar sforaieli pt pr0stit romanii creduli.

  5. Simion daca nu e Georgescu, cine e? Vrem un catindat care are aceeasi placa?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.