G4Media.ro

Adina Vălean, propusă pentru postul de comisar european, aviz pozitiv în Parlamentul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adina Vălean, propusă pentru postul de comisar european, aviz pozitiv în Parlamentul României: ”Comisia Europeană dorește să susțină un mecanism european suplimentar pentru respectarea statului de drept”

Europarlamentarul PNL Adina Vălean, propusă pentru postul de comisar european, a primit marți aviz pozitiv, cu 25 de voturi ”pentru” și 3 abțineri din partea comisiilor de afaceri europene ale Camerei Deputațiilor și Senatului. Adina Vălean a fost însoțită la audieri de către premierul Ludovic Orban.

Ședința comisiilor a început cu prezentarea de către Adina Vălean a priorităților viitoarei Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen.

Declarații Adina Vălean:

  • Comisia Europeană dorește să susțină un mecanism european suplimentar pentru respectarea statului de drept, monitorizarea fiind în fiecare stat membru, fără discriminare.
  • Relațiile transatlantice sunt o prioritate, parteneriatul de investiții și de comerț, care ar crea oportunități importante atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite.
  • Angajamente ale președintelui-ales că va asigura puterile conferite Parlamentul European prin Tratatul de la Lisabona.
  • Ca viitor comisar pentru transporturi, voi prezenta câteva puncte de importanță pentru România.
    Transportul terestru, care susține în cea mai măsură libertatea de mișcare a cetățenilor, este una dintre marile surse de poluare și se modernizare amplă a întregului sector care să vizeze: eficiența, decarbonizarea, modernizarea pentru siguranță.
  • România stă foarte prost în domeniul siguranței pe infrastructura rutieră, ceea ce cauzează cea mai mare rată din UE a accidentelor.
  • În 2050 ne dorim să avem zero decese pe drumurile din Uniunea Europeană.
  • Sistemul de transport public trebuie să fie accesibil pentru toată lumea.
  • În transportul aerian există provocări la care industria UE trebuie să răspundă având în vedere: siguranța, competitivitatea, conectivitatea și reducerea emisiilor.
  • Sunt două principii: utilizatorul plătește și poluatorul plătește. Până acum, utilizatorul plătește.

Adina Vălean a fost propusă săptămâna trecută de către premierul Ludovic Orban pentru a ocupa această funcție, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan. După o scurtă discuție cu cei doi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să o selecteze pe Adina Vălean.

Pe data de 12 noiembrie este programată, potrivit draftului de calendar, o întâlnire a comisiei JURI care va luat în discuție și va vota în cazul celor trei candidați propuși să facă parte din comisia von der Leyen.

Apoi, pe data de 14, cei trei candidați urmează să fie audiați în comisiile de specialitate, candidatul României urmând să fie audiat în comisia transporturi. Pe data de 19, conferința președinților de comisie va evalua rezultatele audierilor. Pe 21 noiembrie conferința președinților de grupuri politice ar urma să declare procedura închisă și, în fine, pe data de 27 noiembrie ar urma să aibă loc votul în plenara de la Strasbourg a Parlamentului European.

Tot atunci, comisia Ursulei von der Leyen va afla dacă va trece sau nu de votul europarlamentarilor și va începe, în fine, activitatea cu o întârziere de o lună de la calendarul stabilit inițial.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. isi mai aminteste cineva de cacarau, cel mai mare antieuropena si anti-stat_de_drept?
    cum sa se ocupe tocmai valean-cacarau de respectarea statului de drept? se duce dracu’ ue cu asemenea scroafe urcate in copac.

    • Femeia a iesit printre primii 5 europarlamentari din cateva sute! Or fi prosti aia de acolo si tu deștept? Ma cam indoiesc! Tu ești suparat ca cacarau ti a suspendat idolu turnator si hot in 2012!

  2. Bine, tanti, dați-ne cât mai multe „mecanisme”, le-om duce pe toate, ce să facem…
    Noroc că în Franța, de exemplu, unde își iau ăia ciomăgeală și gaze zilnic, e respectat „statul de drept”.
    Fire-ați a dracu cu statul vostru de drept!
    Bleah!