G4Media.ro

VIDEO Raed Arafat: Două persoane rănite ușor la Târgu Jiu în urma…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Raed Arafat: Două persoane rănite ușor la Târgu Jiu în urma cutremurului, una dintre ele în sediul primăriei / Pagube după seism în trei județe / Apel la populație să verifice informațiile din surse oficiale: „Vă rog mult la calm și la a nu asculta informațiile false și manipulatoare”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, marți, după cutremurul din zona Olteniei, că nu au fost înregistrate victime sau pagube majore. Au fost rănite ușor două persoane la Târgu Jiu, una dintre ele în sediul primăriei.

Peste 50 de apeluri au fost înregistrate la 112, iar mai multe clădiri din județele Gorj, Dolj și Mehedinți au fisuri și au căzut elemente de construcție.

Raed Arafat a făcut apel la calm, a precizat din nou ce trebuie să facă oamenii în cazul producerii unui cutremur, informații care se găsesc și în aplicația DSU și pe portalul fiipregatit.ro.

„Rugămintea noastră: intrați și verificați informațiile de pe site-urile oficiale – IGSU, DSU, Guvernul României. Comparați cu celelalte informații și puteți să judecați. Au apărut persoane care o să înceapă să prezică că urmează alte cutremure. Vă rog foarte mult, gândiți-vă într-un mod înțelept. Cel care poate să prezică un cutremur a ajuns la un nivel mai mare decât orice știință. Când vom vedea pe cineva că primește Premiul Nobel pentru că a ajuns să prezică un cutremur, toată lumea va aplauda. (…) Vă rog mult la calm și la a nu asculta informațiile false și manipulatoare. Orice știm veți ști și dumneavoastră”, a subliniat Arafat.

G4Media.ro a transmis LIVE declarațiile.

Raed Arafat:

S-a produs un cutremur semnificativ de 5,7 în Oltenia, la adâncime de 6 km, urmat de 5 replici.

Până acum nu avem victime și nu avem efecte grave.

Constantin Ionescu, directorul INFP:

Ieri a fost un cutremur de 5,2, cu intensitate de 5 grade, iar azi după 16 replici, s-a produs undeva la 10 km distanță față de vechiul cutremur un seism de 5,7.

E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar și cu magnitudini mici.

Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat.

În 1943 s-a mai produs în zonă un cutremur de 5.

Din punctu de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, au fost două plăci care s-au mișcat pe verticală. A fost un tandem de cutremure, acest al doilea cutremur a fost un frate, nu o replică.

Raed Arafat:

Primul lucru au fost înștiințați ministrul de Interne și premierul. IGSU a început procedurile clasice: evaluări la nivel de județ.

La nivel național a fost activată grupa operativă.

La nivel local, verificarea situației din teren e o datorie a ISU în zonele unde cutremurul s-a resimțit.

În județul Gorj, unde s-a resimțit mai puternic, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

S-au înregistrat efecte în 6 localități din 3 județe: Gorj, Dolj, Mehedinți. Peste 50 de apeluri la 112 – fisuri sau elemente de construcție desprinse și câteva atacuri de panică.

Gorj: eefecte la Tg Jiu, Arcani și Bumbești Jiu – fisuri, elemente de construcție desprinse, inclusiv la primăria Tg Jiu și la prefectură. Două persoane rănite ușor, una în interiorul primăriei și câteva persoane cu atacuri de panică.

Au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum din Târgu Jiu.

Dolj: elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul Poliției de Frontieră din calafat.

Mehedinți: la Baia de Aramă, elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul unui bloc de locuințe.

Acestea sunt efecte până la ora 16.30.

E normal să apară un moment de panică după al doilea cutremur. Panica e cauzată fie pentru că oamenii simt cutremurul în zone în care nu sunt obișnuiți, dar poate duce la efecte mai grave.

În timpul cutremurului, panica poate să fie ucigătoare.

Mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur și după doar dacă trebuie transmise informații în regim de urgență. A doua sursă de informare este aplicați DSU. Mai avem portalul fiipregatit.ro.

Veți găsi informații despre pregătirea înainte de cutremur, ce e de făcut în timpul cutremurului și după.

Aceste lucruri trebuie cunoscute înainte de a se produce un cutremur.

Casă pregătită de cutremur înseamnă mobilier fixat, să nu ai obiecte grele așezate sus.

Rugămintea noastră: intrați și verificați informațiile de pe site-urile oficiale – IGSU, DSU, Guvernul României. Comparați cu celelalte informații și puteți să judecați.

Au apărut persoane care o să înceapă să prezică că urmează alte cutremure. Vă rog foarte mult, gândiți-vă într-un mod înțelept. Cel care poate să prezică un cutremur a ajuns la un nivel mai mare decât orice știință.

Când vom vedea pe cineva că primește Premiul Nobel pentru că a ajuns să prezică un cutremur, toată lumea va aplauda.

Concluzie: nu avem victime grave, reacția la nivel central, la nivel local.

Vă rog mult la calm și la a nu asculta informațiile false și manipulatoare.

Orice știm veți ști și dumneavoastră.

Răspunsuri la întrebări:

Constantin Ionescu:

Vor fi foarte multe replici, tot în zona în care a avut loc cutremurul de azi. Dacă se produce în altă parte, nu mai este replică.

Nu are legătură cu zona seismică Vrancea.

Raed Arafat:

Pregătirea este și pentru instituții, nu doar pentru case. La spitale e foarte important – să ai monitoarele, echipamentele fixate, aparatele cu roți să aibă frâna pusă.

Cine are acces la internet sau la smartphone, poate descărca aplicația DSU. Acolo există o secțiune de a învăța. Același lucru e pe portalul fiipregatit.ro.

Important este să ai trusa de urgență, apă, mâncare pentru minim 72 de ore. Nu ieși în casa scărilor, nu iei liftul, deschizi ușa și te pui sub un element care te poate proteja la cap – sub grinda de rezistență. Dacă poți, să închizi gazul.

După cutremur, verifici dacă vrei să ieși dacă scările nu au suferit pagube și întotdeauna cu calm și cu grijă și pentru vecini. Primul care asigură primul ajutor este populația, până ajungem noi cu structurile de intervenție.

 

Citește și BREAKING Nou cutremur în Oltenia de 5,7 Richter, în același loc ca cel de luni/ Seismul s-a simțit puternic în zona de vest, sud și centru/ Seismul a fost urmat de trei replici (foto, video)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. o sa ne spuna ca ….a fost cutremur

  2. Din ciclul „nicio masa fara arafat”.

  3. Acum inteleg. Noi asteptam cutremurele si apoi expertizam cladirile cu fisuri. Cam tarziu. Eu cred ca e mai bine sa le expertizam din timp.

    • Bine, bine, dar cladirile nu trebuie si ele pregatite? Pe preventie nu se lucreaza?

    • Proprietarii sau locatarii sa se ocupe, să își consolideze, indiferent că stai la bloc ori la casă, nu aștepți să se ocupe statul. Statul sa se ocupe de obiectivele de interes public.

    • Ce sa fac eu, sa-mi consolidez eu blocul? E vorba ca oamenii sa fue anuntati. De ce sa nu astept? Sunt oameni platiti sa stea doar la cafele? Daca nu trebuie sa am asteptari, sa fie concediati? Ce cauta pe la institutiile alea? Daca nu fac nimic, nici macar nu raspund la intrebarile jurnalistilor, afara! Ia uite tupeu la el. Bani iei, jobai, iti intretii familia si omul daca cere o lista sa-si puna pofta-n cui, ca doar nu-s angajati sa mai si munceasca. Nu ti-e rusine? Comunistule!

    • Si de asta si scriu, sa spun ce pretentii am de la institutiile statului, asta in masura in care nu mi se sterg comentariile, ramanand asta si la latitudinea autorului.
      Doar nu scriu sa-mi tin jurnal la redactie.

  4. am mai auzit una: cutremurul frate. care e deosebit de cutremurul replica… pffff… numai specialisti are tara asta… frate cu cine? cu romanul, ca si codrul?

  5. A aparut acest personaj iarasi? De procesele de pe timpul pandemiei cu izolete si ventilatoare nu se mai aude nimic? Romanii nu uita.

  6. Asta trebuia să cuvanteze de la Rahova.