
Concluziile consultărilor între președintele Nicușor Dan și partide / PNL și USR îl susțin pe Ilie Bolojan pentru postul de premier / UDMR: Dacă asta va fi soluţia preşedintelui, atunci va fi susţinut de noi / Bolojan: Este posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite
Președintele Nicușor Dan a participat, miercuri, la consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern. Este doar prima rundă de discuții, pentru că șeful statului a anunțat deja că negocierile pentru formarea Guvernului vor dura câteva săptămâni. Urmărește pe G4Media cele mai importante momente și declarații ale zilei.
Ora 20:40 Concluziile consultărilor de la Cotroceni: Grup de lucru tehnic pentru reducerea cheltuielilor / Partidele înțeleg gravitatea situației economice / Angajament comun pentru soluții responsabile.
Ora 19:40 Consultările informale ale preşedintelui Nicuşor Dan cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare se încheie, miercuri, la Palatul Cotroceni cu parlamentarii neafiliaţi, transmite Agerpres. Administraţia Prezidenţială a transmis că la finalul consultărilor va fi transmis un comunicat de presă.
Ora 19:30 Preşedinta partidului extremist POT, Anamaria Gavrilă, a declarat miercuri, după consultarea informală cu preşedintele Nicuşor Dan, că i-au cerut preşedintelui că aceste concepte de pro-europeni, extremişti, izolaţionişti să nu mai fie folosite, pentru că divizează societatea. Ea a mai arătat că partidul solicită lista celor 11.641.866 de votanţi din 18 Mai, transmite News.ro.
Ora 17.55: Delegația POT de la consultările cu președintele Nicușor Dan:
1. Dna Anamaria GAVRILĂ, Președinte POT
2. Dl Daniel GROFU, Deputat POT
3. Dl Răzvan CHIRIȚĂ, Deputat POT
4. Dna Gabriela PORUMBOIU, Deputat POT
Ora 17.11: Kelemen Hunor a anunțat că, dacă președintele Nicușor Dan îl desemnează pe Ilie Bolojan pentru postul de premier, atunci va fi susținut de UDMR.
Un guvern condus de un premier tehnocrat nu este o opţiune, pentru că, dacă nu are susţinere politică, va eşua, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, transmite Agerpres.
El a precizat că UDMR nu are o problemă cu varianta Ilie Bolojan ca prim-ministru, dacă va fi nominalizat de preşedintele României.
„N-avem nicio problemă să fie Ilie Bolojan premier, dar nu propun eu, propune preşedintele României. Şi, după aceea, cel care va fi desemnat trebuie să formeze o majoritate. Trebuie să adune oamenii şi să formeze o coaliţie. Dacă va fi propunerea Ilie Bolojan, da, n-am nicio problemă. Noi nu venim nici cu o altă nominalizare, nu venim nici cu o alta, nu venim decât cu alte idei. Da, am spus de repetate rânduri, dacă asta va fi soluţia preşedintelui Dan, atunci asta va fi susţinut de noi”, a anunţat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Kelemen Hunor a subliniat că la consultările avute miercuri la Cotroceni nu s-a discutat de o propunere de premier, dar UDMR doreşte un guvern cu o largă majoritate, cu susţinere politică asumată.
Ora 15.25: Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan, că este nevoie de o coaliție PSD-PNL-USR-UDMR-minorități, cu un acord politic detaliat în care să scrie „ce facem și când facem, inclusiv măsurile fiscale și reforma statului”.
Kelemen Hunor a susținut că, pentru reducerea deficitului, nu se poate merge doar pe reducerea de cheltuieli sau pe creșteri de taxe, ci trebuie luate măsuri care să arate că orice sacrificiu pentru reducerea deficitului aduce pe termen lung bunăstare.
Liderul UDMR a precizat că este necesară renegocierea PNRR cu Comisia Europeană, pentru a muta sumele de la domenii în care investițiile nu pot fi realizate pentru că nu au fost pregătite, precum sănătatea și mediul.
Kelemen a menționat că discuțiile tehnice între partide vor dura circa două săptămâni.
Ora 14.30: Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută după consultările de la Cotroceni, că USR și PNL au împreună mai mulți parlamentari decât PSD și îl propun pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier.
Fritz s-a pronunțat împotriva creșterii de taxe ca primă măsură de reducere a deficitului:
„Înainte să creștem TVA cu un punct și să câștigăm 7 mld de lei, haideți să tăiem sporul de antenă și câștigăm 6 mld de lei și mai sunt și altele. (…)
După ce tăiem absolut tot și tragem linie și vedem că ne mai lipsesc bani, abia atunci să vorbim despre creșteri de taxe.”
Dominic Fritz a mai spus că USR este de acord cu concedierile „acolo unde aparatul bugetar e supraponderal, unde sunt instituții care nu au efect real asupra calității vieții cetățenilor, cei care lucrează acolo trebuie să-și caute altă menire și să fie productivi altundeva … Acolo unde cineva stă în birou și joacă Candy Crush pe banii statului, acolo trebuie să închidem”.
Președintele interimar al USR a mai spus că „un premier tehnocrat ar fi cineva de care s-ar distanța foarte ușor toate partidele atunci când trebuie să ia decizii grele. E nevoie de un om cu greutate politică”.
Ora 13.43: Au început consultările președintelui cu delegația UDMR, formată din:
1. Dl Hunor KELEMEN, Președintele UDMR
2. Dl Barna TÁNCZOS, Viceprim-ministru, Ministru, Ministerul Finanțelor
3. Dl Attila-Zoltán CSEKE, Ministru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
4. Dl Lóránd TUROS, Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat
5. Dl Zoltán MIKLÓS, Viceliderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților
6. Dl Árpád-András ANTAL,Primarul Municipiului Sfântu-Gheorghe
Ora 13.02: Președintele interimar al PNL Ilie Bolojan a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan, situația economică este „complicată” și că „este posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite”. El a vorbit și despre reducerea personalului bugetar.
Bolojan a explicat că, indiferent ce guvern vine, trebuie să ia măsuri pentru a asigura finanțarea deficitului, pentru a rămâne o țară de încredere, sigură pentru investitori.
„Vom fi dispuși să susținem un pachet de măsuri complexe care să nu bulverseze economia: reducerea chieltuielilor de funcționare a statului, reducerea ineficienței, unde poate fi redus personalul se impune reducerea, eliminarea sinecurilor, a oricăror cheltuieli ce nu pot fi justificate, pentru a oferi servicii la fel de bune dar cu un volum de cheltuieli mult mai mic”, a subliniat liderul interimar al PNL.
Acesta a făcut doar o declarație de presă, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor.
Ora 12.05: Au început consultările președintelui cu delegația USR, formată din:
1. Dl Dominic Samuel FRITZ, Președinte
2. Dl Cătălin DRULĂ, deputat USR
3. Dl Radu MIHAIU, deputat USR
4. Dl Allen COLIBAN, deputat USR
5. Dna Oana ȚOIU, deputat USR
6. Dl Radu MIRUȚĂ, deputat USR
7. Dl Vlad VOICULESCU, europarlamentar USR
Ora 11.30: Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat într-o conferință de presă la sediul partidului după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan, că „nu există o certitudine” privind intrarea PSD la guvernare. Sorin Grindeanu a spus că PSD dorește să fie convenit întâi un program de guvernare, inclusiv măsurile fiscale și apoi va lua o decizie, dar nu fuge de responsabilitate.
Președintele interimar al partidului a precizat că își dorește o consultare largă în PSD în luarea eventuală a deciziei de a intra la guvernare.
Grindeanu a precizat că Administrația prezidențială va coordona întâlnirile între partide pe măsurile economice. „Cel care dictează pașii și ritmul e președintele României”, a subliniat Sorin Grindeanu.
Liderul interimar al PSD a subliniat că nu s-a discutat despre funcții și că nu vrea să discute despre persoane până nu sunt convenite măsurile economice. El a confirmat că a avut marți o întâlnire cu liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, în care au discutat în principal despre măsurile economice.
Întrebat dacă îi e frică PSD de Bolojan premier, Sorin Grindeanu a răspuns: „PSD e cel mai important partid din România. Nu trebuie să punem problema așa. PSD a spus prezent de câte ori țara a avut nevoie, nu a fugit de responsabilitate. PSD a băgat România în NATO, a terminat negocierile cu UE, cu PSD având prim-ministru am intrat în Schengen. PSD nu are temeri legate de o persoană sau alta. Haideți să vedem întâi programul.”
Ora 10.45: Consultările informale ale preşedintelui Nicuşor Dan cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare continuă, miercuri, cu delegaţia Partidului Naţional Liberal. Din delegaţia PNL fac parte preşedintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, şi liderii liberali Adrian Veştea, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu şi Dan Motreanu, transmite Agerpres.
Ora 9.04: Primul partid programat să participe la consultările cu președintele Nicușor Dan este Partidul Social Democrat.
S-a prezentat la cotroceni următoarea delegație:
1. Sorin-Mihai GRINDEANU, Președinte interimar PSD, Ministru, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
2. Mihai TUDOSE, Președinte Consiliul Național PSD, Membru Parlamentul European
3. Marian NEACŞU, Vicepreședinte PSD, Viceprim-ministru
4. Victor NEGRESCU, Vicepreședinte PSD, Vicepreședinte Parlamentul European
5. Lia Olguța VASILESCU, Vicepreședinte PSD, Primar Municipiul Craiova
6. Paul STĂNESCU, Secretar general PSD
Ora 8.56: Preşedintele Nicuşor Dan a declarat că discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni cu formaţiunile parlamentare vizează modalitatea de echilibrare a bugetului de stat şi noul Guvern, despre care a afirmat că speră să se formeze în două-trei săptămâni şi din el să facă parte cele patru partide pro-occidentale.
„(Consultările) sunt pe două planuri: unu – să vedem cum echilibrăm bugetul şi doi – să vedem cum facem Guvernul, dar al doilea depinde de primul”, a afirmat Nicuşor Dan, miercuri, într-o declaraţie acordată presei în faţa casei sale. Preşedintele a precizat că marţi a avut discuţii tehnice referitoare la reducerea cheltuielilor statului. „Au fost discuţii tehnice pentru a găsi locuri în care să putem să tăiem din cheltuielile statului. (…) Sunt nişte locuri. Acum să vedem care este viziunea partidelor”, a transmis şeful statului, citat de Agerpres.
El şi-a exprimat speranţa ca în două-trei săptămâni să se formeze noul Guvern.
Întrebat dacă se poate un Guvern fără PSD, el a răspuns: „Se pot multe, însă, pentru a da o stabilitate, cel mai important este să dai din punct de vedere economic stabilitate şi predictibilitate şi nu poţi să faci asta cu un Guvern minoritar, de asta eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale să fie în Guvern, să avem o majoritate stabilă, pentru că cine vrea să investească în România sau cine vrea să se împrumute în România să ştie că există o stabilitate”.
Despre faptul că reprezentanţii AUR vor absenta de la consultările de la Palatul Cotroceni el a afirmat că este decizia acestora.
„Este decizia lor. Eu am invitat pe toată lumea, pentru că aşa este corect”, a spus Nicuşor Dan. Şi reprezentanţii Partidului S.O.S. România au anunţat, pe Facebook, că nu vor participa la aceste consultări. Preşedintele Nicuşor Dan a convocat miercuri consultări informale cu partidele privind situaţia economică şi politică a ţării.
Consultările vor avea loc miercuri, 28 mai 2025, după următorul program:
- Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);
- Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);
- Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);
- Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
- Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
- Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
- Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;
- Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);
- Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.
Context. Președintele Nicușor Dan a declarat, marți dimineață, că acestea sunt consultări informale și că discuțiile vor continua.
„Chem toate forțele politice să pună interesul național pe primul loc. Reformele nu mai pot fi amânate”, a subliniat președintele, luni, într-o postare pe Facebook imediat după ce s-a instalat la Cotroceni. Și în discursul de învestitură rostit în Parlament, Nicușor Dan a afirmat că „este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară, care să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie”.
„Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Sunt convins că românii vor evalua în consecință”, a precizat președintele.
Mesajul său este adresat în special Partidului Social Democrat, care a condus Guvernul în ultimii ani și care lasă România cu un deficit uriaș de 9% din PIB, ce ar trebui redus în acest an la 7% din PIB. O provocare majoră care presupune obligatoriu măsuri fiscale ferme. Iar PSD pare indecis în a-și asuma, împreună cu celelalte partide pro-occidentale, această misiune.
Oficial, noul lider interimar al partidului, Sorin Grindeanu, a anunțat că a primit din partea colegilor din conducerea PSD „un mandat deschis” de negociere. El a susținut că opinia majoritară în partid ar fi pentru rămânerea în opoziție. Totuși, surse din PSD au declarat pentru G4Media că există o presiune mare în partid din partea liderilor locali și a primarilor pentru intrarea la guvernare.
Condiția pusă de social-democrați ar fi ca niciunul dintre președinții de partid ai viitoarei coaliții să nu fie premier. Or, Nicușor Dan a anunțat încă din campanie că și-ar dori ca liderul PNL, Ilie Bolojan, să preia funcția de premier.
Liberalii au anunțat că își asumă rămânerea în continuare la guvernare. Alături de ei, UDMR și USR vor să intre în Guvern. La aceste partide, se adaugă grupul celor 17 deputați ai minorităților naționale. Toate aceste formațiuni au la un loc 180 de parlamentari, mult sub majoritatea din Legislativ. Doar împreună și cu PSD Guvernul se poate baza pe o majoritate în Parlament, restul senatorilor și deputaților fiind din partidele extremiste.
Însă Nicușor Dan pare dispus să nu se grăbească cu formarea Guvernului, ci să negocieze cât timp este nevoie pentru a rezolva ecuația formării unei majorități capabile să-și asume reforme dure. O sarcină deloc ușoară, după cum a constatat și presa internațională.
Politico a titrat că „Nicușor Dan începe un nou job de coșmar ca președinte al României” și a enumerat „marile dureri de cap”: formarea unui guvern stabil și redresarea încrederii în democrație. Iar Bloomberg a concluzionat: „Noul preşedinte al României, un expert în matematică, se confruntă cu o artimetică bugetară dură”.
Partidul Social Democrat va merge „cu toată deschiderea” la discuţiile de miercuri, de la Cotroceni, cu preşedintele Nicuşor Dan, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Florin Manole. Acesta a completat că, din perspectiva partidului, discuţiile vor fi axate „pe nişte principii” şi abia apoi, dacă va fi consens pe „nişte teme”, pe găsirea unei persoane care să conducă Guvernul. „Noi nu suntem nici pe departe AUR, suntem un partid constructiv, care are soluţii pe care le va pune pe masa discuţiilor”, a subliniat Manole, citat de News.ro.
Citește și Dominic Fritz (USR): Realitatea matematică arată că fără PSD nu poți trece reformele prin Parlament
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii