G4Media.ro

VIDEO Alexandru Rafila: Aproape 15.000 de cazuri de COVID în săptămâna precedentă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Alexandru Rafila: Aproape 15.000 de cazuri de COVID în săptămâna precedentă / 1.410 persoane internate, dintre care 225 de copii / 33 de decese / „Nu este necesară deschiderea de noi centre de testare”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, o conferință de presă despre evoluția pandemiei de COVID-19. Ministrul a anunțat o nouă dublare a cazurilor noi de COVID într-o săptămână, la aproape 15.000 de infectări.

În săptămâna anterioară se înregistrau 7.726 de cazuri.

În prezent sunt internate 1.410 de persoane, dintre care 225 de copii. În 4 iulie erau 922 de persoane internate, dintre care 125 de copii.

Alexandru Rafila a precizat că este de așteptat ca această creștere a cazurilor să dureze 4-5 săptămâni, cam până la jumătatea lunii august.

G4Media.ro a transmis LIVE declarațiile.

Alexandru Rafila:

Începând de mâine MS va pune la dispoziție un buletin de informare zilnică.

În săptămâna precedentă au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri de persoane infectate, respectiv 14.943.

Sunte internate 1.410 persoane, reprezintă 5,84% din numărul de paturi din planul de reziliență. La ATI sunt internate 86 de persoane, din care 68 sunt nevaccinate. 4,66% paturi ocupate la ATI.

Au fost înregistrate 33 de decese.

225 de copii internați, niciunul la ATI.

În ultimele trei săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărul de cazuri.

E un trend așteptat. Opinia noastră e că această creștere va mai dura 4-5 săptămâni.

Gradul de pozitivare a testelor a ajuns la 12%.

Repetăm aceleași indicații: orice persoană simptomatică se testează la medicul de familie sau poate solicita ambulanța. Rezultatul pozitiv determină izolarea la domiciliu și consultarea medicului de familie sau la centrele ambulatorii sau, la cauzele mai grave, spitalizarea.

Testarea se poate face la medicii de familie, spitale, clinici, farmacii.

Centrele de evaluare funcționale în țară la acest moment sunt 169.

Evaluăm în continuare disponibilitatea de antivirale și reechilibrăm stocurile, pe măsură ce sunt utilizate.

Azi am avut o teleconferință cu directorii DSP-urilor. Una dintre concluzii este necesitatea operaționalizării centrelor ambulatorii în weekend.

Răspunsuri la întrebări:

În momentul de față, pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față, nu este necesară deschiderea de noi centre de testare.

Sunt persoane care se testează singure, nu declară acest lucru și sfatul nostru este să se izoleze măcar 5 zile.

Nu este o urgență deschiderea centrelor de testare. Urgența era când aveam mii de solicitări la ambulanță. Sunt până într-o sută de solicitări la ambulanța București-Ilfov, ceea ce nu este mult.

Vom lucra cu laboratoarele publice.

Principiul care a stat la baza funcționării școlii nu ne-am raportat la numărul de cazuri, ci la gradul de ocupare a paturilor de spital. Și au fost doar una-două cazuri punctuale, pentru o perioadă limitată, când au fost închise școlile.

E o bună performanță în a gestiona valul 5: am avut mult mai puține decese, școlile au funcționat, economia a funcționat și asta ne dorim și acum.

Vom menține vaccinarea la medicii de familie și în orașele mari să avem și centre de vaccinare la unitățile medicale. Nu are rost să deschizi centre de vaccinare unde avem 5 angajați care așteaptă două persoane să vină zilnic să se vaccineze.

Pentru doza a patra, care protejează mai ales persoanele vulnerabile, punctul meu de vedere e că ar fi bine să fie cu un vaccin care protejează mai bine.

Bucureștiul are o situație deosebită, pentru că sunt o treime din cazuri.

Dacă aș pune în balanță doza 4 acum sau doza 4 cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aș prefera a doua variantă.

Context.

În urmă cu o săptămână, când a fost anunțată dublarea numărului de infectări cu coronavirus în decurs de o săptămână, ministrul Rafila a anunțat repunerea în funcțiune a centrelor de testare COVID și a recomandat utilizarea măștii de protecție în spațiile închise.

„Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a mai spus el.

Alexandru Rafila a precizat că numărul cazurilor COVID-19 este în creștere, dar că nu există motive de îngrijorare momentan pentru că numărul de decese este scăzut, la fel și cel al pacienților internați la Terapie Intensivă.

Rafila a vorbit despre două scenarii posibile în următoarea perioadă, din prisma evoluției numărului de cazuri: în cel mai optimist, vârful noului ”mini-val sau val” va fi atins în prima săptămână a lunii august, iar într-o variantă mai pesimistă vârful va fi atins la finalul lunii august-începutul lunii septembrie, cu 10.000 de cazuri zilnic.

În 13 iunie, Ministerul Sănătății a decis să nu mai prezinte zilnic buletinul privind noile cazuri de COVID, internările și decese, ci să publice un raport săptămânal. Având în vedere creșterea numărului de infectări, începând de marți, 12 iulie, Ministerul Sănătății va reveni la publicarea buletinului zilnic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ridica din umeri si dumnezeu sa fie cu cei care scapa.