
Licitația pentru „Park&Ride”-ul de 11 etaje de la Hala Laminor a fost anulată din cauza erorilor în documentație / Un loc de parcare în proiectul megalomanic costa 77.000 de euro / Cum ar fi arătat parcarea multietajată din Sectorul 3
Licitația pentru parcarea-turn de lângă Hala Laminor, proiectată pe 11 niveluri și 1.895 de locuri, a fost anulată după ce Primăria Sectorului 3 a constatat greșeli în documentația tehnică. Proiectul, estimat la 146 de milioane de euro, presupune un cost uriaș – în medie 77.000 de euro pentru un loc de parcare.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Inițial, Primăria Sectorului 3 lansase procedura de achiziție în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 18 aprilie, însă în urma analizării ofertelor depuse, autoritatea contractantă a descoperit mai multe erori materiale în documentație, fiind astfel obligată să anuleze licitația.
„Societățile care s-au înscris au constatat niște erori tehnice în caietul de sarcini și, atunci, au solicitat suspendarea procedurii până la clarificarea respectivelor erori. În consecință, Primăria Sectorului 3 constatând că lucrurile pe care le-au spus aceste societăți sunt pertinente, și că s-au făcut niște greșeli, a anulat procedura, pentru că suspendarea nu presupunea corectarea caietului de sarcini,” au declarat reprezentanți ai Primăriei Sectorului 3 pentru G4Media.
Costul total estimat pentru proiectul Park&Ride este de 146 de milioane de euro, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Local. Totuși, în anunțul din SEAP figurează o sumă mai mică, de 92,4 milioane de euro, alimentând confuzia și criticile legate de transparența investiției.
Potrivit Primăriei Sectorului 3 nu se va renunța la proiectul de park&ride votat în Consiliul Local, iar licitația va fi reluată după ce vor fi corectate erorile semnalate în documentația tehnică. „Licitația va reveni când vor fi corectate respectivele erori semnalate. Vorbim de o achiziție de lucrări foarte mare, complexă de 100.000 mp, există posibilitatea să se facă anumite erori într-un caiet de sarcini care are peste 100 și ceva de prețuri pe diferite produse care trebuie furnizate”, au mai precizat reprezentanții primăriei. (Link SEAP licitație anulată)
Proiectul prevede construirea unei parcări cu 11 niveluri (Sth+2S+P+8E), peste 100.000 mp suprafață desfășurată și o capacitate de 1.895 de locuri. Costul mediu pe loc de parcare ar urma să fie de aproape 77.000 de euro. Clădirea „Park&Ride” este prevăzută să fie ridicată pe Șoseaua Dudești-Pantelimon nr. 3, lângă gura de metrou Republica și Hala Laminor.
Mai jos planșele din desenul tehnic „Park and ride – punct intermodal Republica cu funcțiune parcaj auto și spații tehnice”:
Dezbateri aprinse în Consiliul Local: „Două spitale făceam de banii ăștia!”
Înainte ca licitația să fie anulată, proiectul a trecut la limită prin votul Consiliului Local Sector 3, în ședința din 29 mai, cu 15 voturi „pentru” (PSD, AUR, PMP) și 13 „împotrivă” (PNL, USR, Forța Dreptei, REPER, SENS).
Ședința a fost marcată de dispute politice și acuzații legate de interese imobiliare, potrivit Buletin de București. Consilierul PNL Cătălin-Florin Moldoveanu a criticat dur investiția:
„M-am uitat, spre comparație, spitalul Dăruiește Viață a costat undeva la 50 de milioane de euro. Eu cred că ar fi prioritar pentru Sectorul 3 să avem două spitale construite și mai apoi să facem și o parcare din asta.”
Replica a venit rapid din partea USR, prin Andrei Stan, care a acuzat ipocrizie politică:
„Parcarea costă 145 de milioane de euro în acest moment, costa 120 de milioane de euro când a aprobat-o PNL-ul anul trecut. Atunci n-ați mai avut o problemă!”
Eugen Matei, consilier local USR, a menționat riscul angajării unor cheltuieli nesustenabile:
„Să angajăm cheltuieli mai mari decât o investiţie care s-a întins pe opt ani de zile, cum a fost Hala Laminor, este o inconştienţă bugetară. Avem probleme cu implementarea proiectelor pe fonduri europene, pe PNRR, pentru a susţine programe viabile pentru tinerii din Sectorul 3 şi noi ne angajăm la acest cost!”
Primarul Robert Negoiță, care nu a fost prezent la vot pentru a-și susține proiectul, argumentase anterior însă necesitatea parcării-turn, mai ales că zona beneficiază de legături multiple de transport:
„Locul ăsta este ideal pentru aşa ceva. Avem tren, avem metrou, avem autobuze, avem capăt de linie pentru tramvaie.”
Însă Augustin Szocs (USR) a contrazis logica alegerii amplasamentului:
„Din 2016, există Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Bucureşti, în care se prevede, printre proiecte, crearea de parcări de tip park&ride la intrarea de pe autostrăzile A1, A2 şi A3. E vreo autostradă aici?! Că eu nu am văzut-o!”
Pe de altă parte, Ileana Savu (PSD), cu experiență în sistemul de transport public, a argumentat în favoarea proiectului:
„Oamenii care vin în Bucureşti, intră pe aici, vor lăsa maşinile în parcare, dacă au unde! Sigur, acuma o să ziceţi că există parcarea asta de la Hala Laminorul. E cu totul altceva un park&ride cu punct intermodal, de unde imediat urcă la un etaj şi îşi ia trenul sau îşi ia metroul sau un autobuz sau un tramvai. Eu cred că este necesară această investiţie!”
Acuzații de interese imobiliare în jurul proiectului
Potrivit relatării Buletin de București, dezbaterile au escaladat și în zona acuzațiilor politice și economice. Un cetățean prezent la ședință l-a acuzat pe Robert Negoiță că proiectul ar urmări mai degrabă interesele imobiliare proprii, având în vedere și apropierea de complexul Hils, dezvoltat de familia edilului:
„Această investiție în niciun caz nu este în interesul cetățenilor, această investiție va fi corelată cu noi împrumuturi ale Primăriei Sectorului 3. Această investiție are legătură cu dezvoltarea imobiliară a domnului Negoiță şi această investiţie are legătură cu firmele de casă ale domnului Negoiţă!”
În prezent, având în vedere anularea licitației, proiectul Park&Ride de la Laminor, proiect controversat de infrastructură al Sectorului 3, rămâne în suspans până la reluarea procedurii de licitație și clarificarea surselor de finanțare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii