G4Media.ro

Leul, nou record negativ în fața euro. Ionuț Dumitru, fostul șef al…

Foto: Pexels.com

Leul, nou record negativ în fața euro. Ionuț Dumitru, fostul șef al Consiliului Fiscal, pune deprecierea pe seama creșterii deficitului comercial

Leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială, a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal.

Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,7834 lei/euro.

„Nu ştiu dacă are sau nu are legătură cu situaţia politică. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm vreo relevanţă pentru mişcarea de ieri până azi care probabil pare spectaculoasă, dar nu e deloc spectaculoasă din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degrabă trebuie să ne uităm la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciază nu de ieri, de azi. Are o tendinţă de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Deficit de balanţă comercială care s-a accentuat în ultimii ani, şi avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, şi acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, în cea mai mare parte. Practic, avem o situaţie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare şi nu avem deocamdată vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare în termeni de ajustare, pentru că suntem încă în vâltoarea alegerilor şi a anului electoral şi nu avem prea multe semne că ajustarea începe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabilă”, a spus Ionuţ Dumitru.

El a menţionat că dacă ne uităm pe proiecţiile Comisiei Europene vom vedea că instituţia estimează un deficit bugetar de 7% pentru anul viitor într-un scenariu în care nu se modifică politicile fiscal – bugetare.

Întrebat dacă am putea vedea şi alte deprecieri ale monedei naţionale, Dumitru a spus că banca estimează un curs mediu de 4,85 lei pentru un euro.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Curs mediu de 4,85 pentru anul 2020 sau pentru cand?

    • In decembrie 2020 vom avea 1 euro = 4.92 lei.
      Cumparati aur si argint, dragii mei. Vin vremuri grele pentru omul de rand.

    • Siiiigur, numa deficitul e de vina, nu si dezmatul bugetar cu deficit record, plus promisiunile de mariri de pensii ca-n basme, care se vor vedea in inflatie si curs, credeti-ma….

    • 5lei in 2020.
      „Cumparati aur si argint, dragii mei. Vin vremuri grele pentru omul de rand.” – vorbesti si tu din auzite… ce rahat faci cu aurul si argintul? au deja un pret extrem de ridicat din cauza panicatilor ca tine care propovaduiesc sfarsitul lumii!

  2. Dacă este generat de deficitul comercial atunci leul nu se va opri până nu ajunge la … gunoi. Ce să vindem noi ca să stopăm deficitul comercial ?!?

    • Pentru inceput vindem politicienii de kkt si „elitele” care ne-au adus aici.

  3. Cu instabilitatea datorata guvernului „liberal” Orban 1,2,3, cu ministrul Cuțu si sub oblăduirea lui KWI ot Grivco, va fi si mai rau. Astia au facut mai mult rău României in 3 luni decât altii intr-un an.

  4. va platii toata lumea pentru maririle de pensii pe datorie

  5. Stati ca acusi e 5 lei si va fi din cauza Brexit-ului, iar peste 1 an va fi 7 lei din cauza Coronavirus-ului!