G4Media.ro

Letonia adoptă o mult așteptată lege de restituire a proprietăților evreiești jefuite…

foto: Wikipedia

Letonia adoptă o mult așteptată lege de restituire a proprietăților evreiești jefuite în vremea Holocaustului și a ocupației sovietice

După ani de dispute pe marginea acestei chestiuni, Saeima, parlamentul unicameral la Letoniei cu 100 de locuri, a votat cu 64 – 21 pentru aprobarea Legii privind compensarea din bunăvoință față de comunitatea evreiască letonă la lectura finală a proiectului de lege, potrivit Associated Press.

Arkadi Sukharenko, președintele Consiliului Leton al Comunităților Evreiești, a lăudat „acest pas istoric” făcut de parlamentari.

„Finalizarea acestui proces demonstrează că, chiar și la 77 de ani de la sfârșitul Holocaustului, nu este niciodată prea târziu pentru dreptate”, a spus el.

Negocierile îndelungate care au implicat Organizația Mondială pentru Restituirea Evreilor, reprezentanții evreilor letoni și autoritățile guvernamentale au început în 2005. Statele Unite și Israel au fost, de asemenea, implicate în discuții.

Proiectul de lege autorizează cheltuirea a 40 de milioane de euro timp de 10 ani pentru a revitaliza comunitatea evreiască din Letonia, cu 9.500 de persoane, pentru a oferi asistență socială și materială supraviețuitorilor Holocaustului și pentru a finanța școli evreiești, precum și restaurarea clădirilor și proiecte culturale.

„Pentru comunitatea (evreiască), sperăm să întoarcem pagina și să închidem cartea celui de-al Doilea Război Mondial și moștenirea acestuia”, a declarat Dmitri Krupnikov, șeful Fondului de Restituire a Comunității Evreiești din Letonia, pentru The Associated Press. „Ar fi foarte bine să lăsăm asta în urmă. Avem o mulțime de lucruri de rezolvat în condițiile actuale pe care le avem aici.”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a postat pe Twitter laude pentru „activitatea continuă a Letoniei de a păstra memoria Holocaustului și de a promova educația despre această perioadă întunecată din istorie”. Adoptarea proiectului de lege „demonstrează un adevărat angajament de a rezolva furtul de proprietate din epoca Holocaustului”, a spus Blinken.

Letonia a fost ocupată în iunie 1940 de Armata Roșie sovietică, care a fost alungată un an mai târziu de trupele Germaniei naziste care au atacat URSS. Moscova a reocupat Letonia la sfârșitul anului 1944, iar țara a rămas parte a Uniunii Sovietice până când și-a câștigat independența în 1991.

Aproximativ 95.000 de evrei au trăit în Letonia înainte de al Doilea Război Mondial. Comunitatea înfloritoare dinainte de război a suferit pierderi enorme în timpul ocupației naziste. Până când Armata Roșie a reocupat Letonia, se estimează că 90% dintre evreii țării pieriseră, masacrați de naziști și de colaboratorii lor locali.

Membrii comunității evreiești au fost împiedicați să recupereze proprietățile pe care le dețineau în iunie 1940, când a început prima ocupație sovietică a Letoniei, din cauza nimicirii aproape totale. Uniunea Sovietică a confiscat mai întâi acele proprietăți, care apoi au fost preluate de naziști, naționalizate din nou de Uniunea Sovietică și ulterior devenite proprietatea statului leton.

După independență în 1991, Letonia a introdus legi privind restituirea proprietăților naționalizate. Dar chestiunea a rămas nerezolvată, fără ca cineva să revendice bunurile evreilor. Compensațiile prevăzute în legislație se referă la „compensarea fondului comercial” din partea Letoniei, cu o populație de 2,8 milioane, pentru proprietățile evreiești nerecuperate.

„Nu vom cere ca proprietățile să fie restituite”, a spus Krupnikov. „Este imposibil să le returnăm la 25 de ani de la finalizarea privatizării. Cineva le-a folosit, cineva le-a renovat, cineva le-a îmbunătățit. A lua acea proprietate de la ei ar fi incorect.”

Legislația prevede că statul leton nu este responsabil pentru Holocaust din timpul ocupației Letoniei și acțiunile regimului de ocupație sovietic.

La câteva decenii după Holocaust, multe țări europene au luat măsuri pentru a compensa familiile proprietarilor evrei de dinainte de război, deși imaginea este foarte mixtă.

Polonia, care avea aproape 3,5 milioane de evrei înainte de al Doilea Război Mondial, la acea vreme cea mai mare populație evreiască din Europa, nu a adoptat nicio legislație care să reglementeze restituirea proprietăților sau să ofere despăgubiri proprietarilor de dinainte de război.

În multe cazuri, proprietățile confiscate pentru prima dată de naziști au fost ulterior naționalizate de regimul comunist din Polonia. Marea majoritate a celor deposedați nu erau evrei, dar problema afectează relația Poloniei cu Israelul și Statele Unite.

Polonia a adoptat anul trecut o lege care restricționează drepturile supraviețuitorilor Holocaustului sau ale descendenților acestora de a revendica proprietăți, ceea ce a declanșat o criză diplomatică majoră cu Israelul, care încă nu a fost rezolvată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...