G4Media.ro

Legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri agricole…

sursa foto: Pexels

Legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri agricole a fost promulgată / Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL și USR împotriva actului normativ

Legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri agricole a fost promulgată vineri de către președintele Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL și USR împotriva actului normativ.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

În 14 iulie, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea respectivă este constituţională în raport cu criticile formulate, potrivit unui comunicat al CCR.

Liberalii și cei de la USR au atacat luna trecută la Curte legea inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu și mare latifundiar din Olt, care interzice efectiv românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România, rezultatul fiind că actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri.

Potrivit PNL și USR, legea ar fi neconstituțională deoarece instituie obligația românilor deținători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani in zona agricolă respectivă.

De asemenea, au mai subliniat PNL și USR, legea încalcă principiul proporționalității, deoarece restrânge nejustificat dreptul de proprietate, fără a exista vreo cauză de catastrofă socială sau de calamitate naturală pentru a fi aplicabilă dispoziția art. 53 din Constituție.

O altă critică se referea la faptul că legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obținute de cetățenii care își vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situație aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moștenire, ceea ce, au avertizat PNL și USR, afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moșteniri prevăzut de Constituție.

Nu în ultimul rând, se mai preciza în sesizare, legea afectează libera circulație a terenurilor, lucru care va duce la scăderea valorii de piață a acestora, putând fi astfel cumpărate mai ieftin de marii latifundiari.

În ceea ce privește criticile privind forma legii, PNL și USR au arătat că aceasta a fost adoptată în Camera Deputaților într-o formă semnificativ diferită față de cea a Senatului, încălcându-se astfel principiul bicameralismului.

Propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului de Olt Paul Stănescu, prevede că, dacă cei care care au drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendași, vecini, tineri fermieri) nu își exercită dreptul de preempțiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alți fermieri cu activitate în România.

Practic, legea votată în iunie de Parlament interzice cetățenilor români și străini care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole.

Practic, legea face imposibil ca un român să un cetățean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren și fermier.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Vedeti, aceasta e, de fapt, partea cea mai periculoasa a activitatii psd: sustinerea tuturor initiativelor care pot tine tara in loc sau chiar o pot da inapoi.
    Pentru ca psd, inainte de a fi un partid de hoti (e si asta) e un partid conservator, reactionar pina-n maduva oaselor si trebuie distrus.

    • Si hoti si prosti.
      Ce-l va impiedica pe un investitorstrain in imobiliare sa-si faca mica ferma de orice?!?Sau o ferma in alta tara…
      O alta mostra de incompetenta si populism iestin a PD.

  2. Caut de ceva timp un teren pe o rază de 150 km in jurul Bucureștiului, sa-mi fac o mică livadă și o casă de lemn de vacanță.
    Dacă legea aceasta mă va impiedica, o să încerc să mă judec cu statul român. Sunt convins că legea încalcă legislația UE.
    Asta trebuie să facă Usr-ul, să sesizeze CJUE

    • @mario:
      Exact asta voiam sa scriu ! Legea incalca tratatul de aderare la UE. Am convingerea ca in timp va fi modificata ! Din pacate, in cat timp cu aproximatie, nimeni nu stie.

      PS. Oricum va fi vorba de ani de zile !

      PPS. Legea nu reglementeaza situatia (rara dar nu imposibila !) in care terenul scos la vanzare de catre proprietar nu se cumpara nici de catre cei care au drept de preemptiune la cumparare si nici de catre ceilalti fermieri cu activitate in Romania !

    • Pînă să ajungă la UE, nu s-o găsi vreun avocat vrednic – poa’ să fie și avocată, da’ sa aibă coaie – să dăm în judecată CCR-u? Că logica mea ,,care este” îmi spune că dreptul meu de proprietate, care include dreptul de a dispune de un bun, este încălcat grav și că legea în cauza nu are un caracter general (poate greșesc?).

  3. Să presupunem că, după 15 ani de muncă în domeniul agricol în Spania, o familie de români dorește sa se întoarcă în țară și să înființeze o exploatație agricolă (căpșuni/sparanghel/plante medicinale/plante aromatice/viticultiră/pomicultură etc.). În acest sens, vor să achiziționeze 10 ha teren arabil.
    Să înțelegem că este constituțional ca acestor români să li se interzică achiziția de teren agricol în extravilan?
    Concluzia este una singură : CCR = PSD!
    Este necesară demararea de urgență a procedurii de reformare din temelii a acestei hidoșenii comuniste numită pompos „curte constituțională”.

  4. Eu sunt citizen X. Citizen X este proprietar de teren agricol (moștenire de familie). În viața lui citizen X a apărut o urgență financiară care nu suportă amînare (o intervenție chirurgicală costisitoare în străinatate), drept pt care ea/el (ce vreți, egalitatea de gen!) se vede nevoit/ă să vîndă terenul. Desigur, vrea să vîndă terenul cît mai scump (să recunoaștem că nu din lăcomie ci presat/ă de nevoie). Eiii, și-acum e-acum, dragii babei: cui vinde?! Păi nu poa’ să vînză decît lu’ citizen Y. Stiți voi cine-i citizen Y? Nici eu, dar știu unde-l găsesc: citizen Y aparține mulțimilor {V¹}, care cuprinde fermierii vecini limitrofi cu terenu’ lu’ citizen X, sau {V²}, care cuprinde vecinii limitrofi cu vecinii {V¹}. Aceștia, {V²}, ar cumpera terenul în ideea unui viitor schimb de terenuri cu {V¹}, pentru a-și comasa suprafețele. Credeți că se va găsi vreun fermier dintr-o mulțime {V>²}, doritor să străbată cu oamenii și utilajele lui mai mult de trei hotare pentru a ajunge la teren? Bă ej’ nebun?! Și-uite-așa cercu’ cumpărătorilor se făcu mic, mai mic decît o monedă de 10 bani. Clienți puțini, prețu’ jos – una la mînă. Doi la mînă: dacă se are în vedere un viitor schimb de terenuri, ce interes au actorii – să îl cumpere mai ieftin sau mai scump, să platească la notar și la stat mai puțin sau mai mult? Greu de răspuns! 😄
    Și-atunci, ce-i rămine de făcut lu’ citizen X? ,,Decît” să plece-n Suedia și să-și ia o mașină cu MUIE CCR…

  5. Astia marii luptatatori pentru drepturile omului cu masca sau fara masca cum pot sa-mi interzica mie sa-mi cumpar un teren agricol daca asa vrea muschii mei?