G4Media.ro

Legea privind Secția specială de investigare a magistraților a fost trimisă la…

Foto: Gheorghe Stan și Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)

Legea privind Secția specială de investigare a magistraților a fost trimisă la reexaminare în Parlament de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului la reexaminare legea de aprobare a ordonanței de urgență privind operaționalizarea Secției speciale de investigare a magistraților, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Argumentația președintelui se bazează pe faptul că această structură de parchet a fost dur criticată de Comisia Europeană, de Comisia de la Veneția și de GRECO, care au cerut desființarea acestei Secții, arătând că respectivele recomandări și rapoarte nu pot fi ignorate de Parlamentul României.

”În ceea ce privește Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, atât prin ultimul raport MCV, cât și prin opiniile Comisiei de la Veneția pronunțate cu privire la modificările aduse legilor justiției, au fost formulate ample observații ce privesc înființarea, dar și modul de funcționare al acestei secții. Or, prin prisma dispozițiilor art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora „Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alin. (2)”, considerăm că aceste documente ale organismelor europene, inclusiv rapoartele GRECO, nu pot fi ignorate de Parlamentul României”, subliniază Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.

Președintele a invocat două decizii ale Curții Constituționale prin care s-a statuat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România este obligată să respecte deciziile și recomandările europene.

Citește integral cererea de reexaminare trimisă de Klaus Iohannis Parlamentului

Pe 13 martie, Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență privind operaționalizarea Secției speciale de investigare a magistraților nu încalcă legea fundamentală, respingând astfel criticile PNL și USR. Anterior, CCR amânase o decizie, după ce judecătorul raportor, Daniel Morar, le-a transmis colegilor săi două rânduri de concluzii diametral opuse. Inițial, Morar a recomandat respingerea sesizării depuse de PNL și USR, lucru care echivala cu constatarea constituționalității ordonanței de operaționalizare a Secției speciale de anchetare a magistraților. ”Argumentele de respingere a sesizării au fost ample”, au explicat surse din CCR pentru G4Media.ro (detalii aici).

Înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost făcută în 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiției. Atacată la Curtea Constituțională, noua prevedere a primit undă verde în ianuarie 2018. După ce legea a întrat în vigoare, în iulie 2018, Guvernul a adoptat, în octombrie, o Ordonanță de Urgență prin care a fost operaționalizată secția specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați. Ordonanța de urgență a fost apoi adoptată și de Parlament, iar PNL și USR au atacat legea la Curtea Constituțională în decembrie 2018.

Pe 29 martie, Secția specială de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați a anunțat că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a acuzat-o de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Secția a anunțat într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019.

Măsura însemna că Laura Codruța Kovesi nu putea părăsi România decât cu încuviințarea procurorului și nu mai putea desfășura activitatea de procuror.

În aceeași zi a anunțării măsurii preventive împotriva fostei șefe a DNA, un val de reacții negative la adresa Guvernului și a PSD a venit din partea europarlamentarilor străini, după ce, anterior, transmiseseră critici dure președintele Parlamentului European, liderul popularilor din PE și Comisia Europeană.

Pe 3 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a revocat măsura preventivă luată împotriva fostei șefe a DNA (detalii aici).

Foto: Șeful Secției speciale de investigare a magistraților, Gheorghe Stan, și procurorul de caz în dosarul lui Kovesi, Adina Florea. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ar trebui toti astia trimisi la reexaminare.Cum au luat diplome…sun din aia care in anii 90 au facut cartea prin baruri.Oricum vor fi ani buni in care astfel de panarame vor conduce cam la toate nivelurile.Daca luati conducatorii toti sunt fi de politruci care au iesit la pensie si le-au venit copii la troc.copii sefilor vostri vor fi sefii copiilor vostri

  2. Putorel Toader ne lasa moștenire Gestapoul lui, cu tot cu judecatoarea corupte Flocea, mama hotilor din Dobrogea si odrasla lui tătână=su, comunist odios. O pata pe obrazul justitiei car face de rusine profesia de magistrat, aceata otreapa slugarnica si politruca.

  3. Tam-tam, se suna adunarea la CCR… noul complet de acolo sa fie format de TARCEA, STANCIU, AUGUSTIN, MORAR, ONEA, KOVESI, ZEGREAN… toti numai unu si unu, cred ca si STALIN ar fi multumit sau, pardon, HITLER ori MUSSOLINII ca ei sunt de dreapta…

    • Jigodel de mama proasta nu vrei tu sa mergi la Putin sa stai la ruși că mai au comunism ? Tembelizatule

    • Si ce sa faca atunci ,sa semneze ca primarul psd?Cu atata putere a mai ramas dupa alegerile din 2016,sa intarzie cum poate si cat de mult dezastrul facut tarii de hotii alesi in 2016 cu ajutorul absenteismului! Aviz celor ce mai stau pe ganduri daca sa se mai deranjeze sa faca 2 pasi pana la sectia de vot sau sa mearga direct spre cafenele ,parcuri si alte distractii…

    • Ce curvă de comunistoid eşti băi antihaştag, odraslă de lepădătură comunistă. Va-ți cocoțat în fruntea țării toti analfabeții, curvele, interlopi, cu toții în slujba infractorului şef Liviulică de Teleorman. Dar nu o să mai dureze mult, şi o să ne debarasăm de această pleavă de comunişti care sug România de 30 de ani. Sictir nenorociților!!!!

    • @Antihastag – un avorton esuat !

    • Ce limbaj vulgar au sorosistii. Parca ei erau oameni educati, elita societatii civile din Romania…Ce oameni…

  4. Doar incompetenti la nivel inalt.
    Rusine! Rusine!!!

  5. In Romania dreptatea este pe fundul Marii. Mai bine te predai infractorului decat sa ajungi pe mana ”onoratelor golance…”