G4Media.ro

CCR a decis că Secția specială de investigare a magistraților este constituțională…

CCR a decis că Secția specială de investigare a magistraților este constituțională / Decizia a fost luată cu majoritate de voturi

Curtea Constituțională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență privind operaționalizarea Secției speciale de investigare a magistraților nu încalcă legea fundamentală, respingând astfel criticile PNL și USR, a declarat un judecător la finalul ședinței.

Potrivit unor surse din cadrul CCR, decizia a fost luată cu 6 voturi în favoarea Secției și 3 voturi ”împotrivă. Judecătorii care au votat împotriva OUG de operaționalizare a Secției au fost Livia Stanciu, Ștefan Minea și Daniel Morar.

Curtea a amânat o decizie în urmă cu două săptămâni, după ce judecătorul raportor, Daniel Morar, le-a transmis colegilor săi două rânduri de concluzii diametral opuse.

Inițial, Morar a recomandat respingerea sesizării depuse de PNL și USR, lucru care echivala cu constatarea constituționalității ordonanței de operaționalizare a Secției speciale de anchetare a magistraților. ”Argumentele de respingere a sesizării au fost ample”, au explicat surse din CCR pentru G4Media.ro.

Ulterior, cu câteva zile înainte de ședința din 27 februarie, Daniel Morar le-a trimis colegilor judecători de la CCR un nou raport, ale cărui concluzii erau diametral opuse față de cele ale raportului inițial transmis înainte. El recomanda de această dată admiterea sesizării opoziției și, deci, declararea drept neconstituțională a ordonanței de urgență privind SIIJ.

Drept urmare, în debutul ședinței de miercuri, 27 februarie, judecătoarea Maia Teodoroiu și-a exprimat nedumerirea cu privire la cele două recomandări diametral opuse transmise de Daniel Morar și a cerut amânarea dezbaterii, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, președintele CCR, Valer Dorneanu, și-a exprimat și el mirarea față de răzgândirea judecătorului Morar și a fost de acord cu solicitarea de amânare a dosarului.

”Dacă se amână această cauză, atunci să se amâne toate cele de pe ordinea de zi”, ar fi fost replica lui Daniel Morar, fără să explice motivul pentru care și-a schimbat, în doar câteva zile, opinia cu 180 de grade.

”De acord”, ar fi spus Valer Dorneanu, iar ședința s-a încheiat în mai puțin de 15 minute. Toate dosarele au fost amânate pentru 13 martie.

Înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost făcută în 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiției. Atacată la Curtea Constituțională, noua prevedere a primit undă verde în ianuarie 2018. După ce legea a întrat în vigoare, în iulie 2018, Guvernul a adoptat, în octombrie, o Ordonanță de Urgență prin care a fost operaționalizată secția specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați (detalii aici). Ordonanța de urgență a fost apoi adoptată și de Parlament, iar PNL și USR au atacat legea la Curtea Constituțională în decembrie 2018.

Pe 15 februarie, procurorul SIIJ Adina Florea a chemat-o la audieri pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță în decembrie anul trecut. Fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie, Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Pe baza denunțului făcut de Ghiță, Adina Florea a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

La o zi după amânarea dezbaterii privind constituționalitatea SIIJ, Laura Codruța Kovesi a fost citată din nou, pentru data de 7 martie, la Secția specială, ziua în care, în cadrul conferinței președinților din Parlamentul European – liderii grupurilor politice și președintele forului – au fost deciși următorii pași de urmat în privința numirii procurorului-șef european înainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii.

La audierea din 7 martie, Kovesi a aflat că este urmărită penal într-un al doilea dosar, în care este acuzată de constituirea unui grup infracțional organizat în cadrul DNA și de complicitate la represiune nedreaptă.

Ulterior, Parlamentul European a informat oficial Consiliul că Laura Codruța Kovesi este candidatul pe care îl susține pentru șefia Parchetului European.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. 1 CCR este Sluga P$D !
    2 cine voteaza P$D la Europarlamentare este neam prost ! ( citeste si da mai departe la cei din familia ta care ar putea trada ! )

    • De ce nu are curajul Parchetul General sa-i trimita in judecata si sa-i aresteze preventiv pe cei sase judecatori corupti, aflati in slujba mafiei, care au dat asemenea decizii aberante ?
      Infractiunile sunt flagrante : aderare la un grup infractional organizat, abuz in serviciu, in forma continuata, obstructionarea justitiei, in forma continuata, favorizarea infractorilor, in forma continuata.

    • DE CE S-A OPRIT facebook ?

  2. Ar fi fost culmea sa zica ca e neconstitutionala. Doar PSD stia de la momentul in care s-au gandit sa infiinteze sectia ca nu vor avea probleme la CCR. Ar fi fost o lovitura imensa ca CCR sa declare ca e neconstitutionala.
    Normalitatea CCR-ului va fi atunci ca PSD va disparea (daca va disparea) si tot ce e putred in tara asta va fi reconstituit

    • Exact!! Ăștia sunt toți băgați până în gât în lăturile lui Dragnea!! Toți sunt kkț la c.r!! Vai de noi ….

  3. Singura solutie inca o Revolutie, insa cu LUSTRATIE, ca asa nu se mai poate!

  4. ce cretini! deja CJUE a zis ca nu e! o sa le dea cu ea in cap. kkati corupti!

  5. Din perspectivă UE, literar tradus, mesajul către sistem poate fi că să nu mai facă nimeni în ţara asta ce-a făcut dna Kovesi! Şi mai e şi criza Brexit.

    • nu e nicio perspectiva UE. UE deja sustine ca nu e legala. si cum adica? ce a facut kovesi? ca a prins hotii? looool. dar tu ce-ai vrea? sa fie liberi sa fure si sa dea in cap, nu? si ce legatura are brexit cu subiectul????

  6. CCR demonstrează încă o dată, deși nu era cazul fiindcă suntem convinși de multă vreme de acest lucru, că nu e altceva decât Căcat Cu Rahat… turcesc, desigur !

  7. trebue desfiintata CCR ca nu a mai ramas nimic din incredere si reputatie, ceea ce este cel mai important pentru asa institutie.

  8. NU este vorba de Ordonanta 7. Este Ordonanta de „OPERATIONALIZARE” adica de FUNCTIONARE a SS.
    SS nu a fost infiintata prin aceats ordonanta ci prin legea 207/2018. Ca orice lege, ea trebuie sa aiba niste norme de aplicare. PSD a gasit solutia de a da o ordonanta … Trebuie sa recunoastem ca nici nu prea avea cum sa fie declarata acesta ordonanta neconstitutionala. Actiunea PNL+USR nu a fost prea inspirata, rezultatul alimentand propaganda de la Antena3.
    PROBLEMA este de fapt Ordonanta 7, cea care subordoneaza SS direct lui Tudorel Toader. Asta nu are cum sa fie vreodata declarata constitutionala.

  9. No, hai, începeți cu văicărelile, „văleu, CCR e controlată de Dragnea, de Putin…”.
    Hai, că aveți de lucru!

    • Nici chiar asa.
      Trebuie vazuta motivarea de la CCR…

      Eu zic ca trebuiau reclamate 2 lucruri:
      – ca sectia este subordonata politic (mai precis ministrului justitiei)
      – ca se suprapune cu Inspectia Judiciara.

      Asa ca, lumea are motive de nemultumire.

    • Si 3, ca sectia s-a infiintat prin Hotarare de Guvern, nu prin Lege data de Parlament!
      Adica eu dau o hotarare, prin care tot eu imi dau dreptul de a controla ceva sau pe cineva…

    • nu e vaicareala, e un fapt!
      doar in mintea ta platita de psd e vaicareala!

      nu vezi DELOC surprinzator ca Zegrean (fostul sef CCR) e pe alta linie decat actualul sef CCR?! cand 2 oameni diferiti interpreteaza legea diferit, unu din ei o ignora!
      avand in vedere recomandarile Comisiei de la Venetia si MCV, tind sa cred ca Zegrean are dreptate!

      PS: NU am de lucru, pentru ca psd o sa legalizeze furtul!

    • no, ia o-n gura si te du!

    • Bre Gogule, ne-sărakule ( normal, aveți bani furați, nu ca noi care trăim din banii munciți cu greu), e un proverb: când Dumnezeu vrea sa te piardă, întâi îți ia mințile!
      Voi aveți impresia că veți rămâne nepedepsiți, dar nu zice hop. Chiar daca justiția umană nu va poate veni, deocamdată, de hac, mai e nivelul următor, justiția divină! Când o sa deschideți șampania sa sărbătoriți, atunci o sa vă cadă păcatele în cap! Puteți fugi, dar nu va puteți ascunde! Nu călcând pe cadavrele a milioane de oameni! O să plătiți, mai devreme sau mai târziu!
      Și noi vom lupta până la capăt, borfașilor!

    • Daca Secția specială de investigare a magistraților este constituțională si o Sectie speciala de investigare Secției speciale de investigare a magistraților este constituțională.
      Daca intram in aceasta spirala a prostiei putem avea si o Curte Constitutionala Speciala eventual privata.
      In caz de nevoie pentru Dragnea si infractorii aferenti se face orice.
      Gogule sunteti bolnavi incurabil, pentru ca puteti.

  10. Nu ne ramane decat sa asteptam verdictul CJUE.
    CCR este complet necredibila.

  11. CCR joaca la doua capete (de exemplu o solutie favorabila pt capra, una pentru varza, etc) , adica face jocuri politice – ceea ce nu este permis pentru o curte constitutionala (indiferent care ar fi acele jocuri). Prin ceea ce face, CCR este cea care incalca de facto separatia puterii in stat. Conditii in care, nu este de mirare ca a declarat constitutionala o lege care incalca in mod flagrant separatie puterii in stat.

  12. chiar ma gandeam daca CCR mai are vreo urma de discernamant…
    mi s-a raspuns: NU! CCR NU mai are NICI un pic de discernamant!
    maine poimaine CCR o sa declare o lege care interzice puscaria pt parlamentari ca fiind constitutionala!

  13. Este o decizie flagranta, sfidatoare, absurda.
    Practic, conducerea sectiei speciale este aleasa de judecatori (in frunte cu madam Savonea) in loc de procurori, in contradictie cu principiul separatiei carierelor. Ce poate fi mai clar de atata?
    Mai ramane sa vina CCR sa ne spuna ca laptele e rosu.

  14. Este constituțională?
    Sau prostitutionala?
    Si trebuie condusă de un locotenent al partidului?
    Eventual sa fie si sa semene cu un membru gestapivist?
    Obersturmfuhrer!

  15. Nici nu se putea altfel cata vreme magistratratii CC fac parte din cei pentru care s-a infiintat Sectia Speciala.

  16. Propun sa se modifice denumirea acestei institutii fiindca nu mai corespunde realitatii. Nu se mai poate vorbi de o curte constitutionala, in care membrii ei, in totalitate, sa dea dovada de o inalta prestanta si probitate profesionala, inclusiv un respect evident fata de litera si spiritul legii.
    Slugoiul valer dorneanu a fost parasutat ca sef tocmai pentru a rastalmaci legile si constitutia, incat sa le faca pe plac infractorilor din coalitia psd &alde, acesta grupare infractionala organizata, ajunsa la putere gratie voturilor date de niste analfabeti si escroci, pe fondul lehamitei majoritatii cetatenilor care n-au inteles ca prin absenta lor de la urne fac jocul infractorilor. Este simptomatic ca nu exista informatii publice certe despre imprejurarile in care a avut loc alegerea lui dorneanu ca presedinte ccr: daca a avut sau nu contracandidat, care a fost scorul cu care a fost ales, etc
    Statistic, asa zisele decizii ale ccr au fost in covarsitatea lor majoritate favorabile infractorilor, prin interpretarea sofista de catre slugile psd(dorneanu, ceausescu-lazaroiu, pivniceru, enache, teodoroiu si varga) a constitutiei si, fiind majoritari, au impus o solutie stramba. Fostul procuror ceausist, dorneanu s-a orientat repede, dupa evenimentele din dec.’89, adica s-a gudurat pe langa Ilici Iliescu, fiindu-i consilier apoi a fost pus pe lista fdsn detinand diverse functii, precum ministru pentru relatia cu parlamentul sau presedinte al camerei deputatilor, in timpu guvernarii 2001-2004. Din 2010 a fost adjunct al avocatului poporului iar in 2013 a fost parasutat in CCR.
    Nu stiu cum a indeplinit dorneanu conditia de vechime pentru a putea fi ales membru ccr: legea 47/1992 prevede o vechime de minim 18 ani de activitate juridica sau in invatamantul juridic superior. Dupa 1989 dorneanu a ocupat functii administrative, iar activitatea didactica la universitatile spiru haret si n.titulescu(conform CV-ul sau) unde a predat drept administrativ a fost asa printre picaturi, mai mult o sursa de venituri suplimentare, fiindca a fi si deputat si profesor e cam prea mult. Poate s-a tinut cont si ca a fost procuror ceausist….
    P.S. In acest an ii expira cei trei ani de dictatura in fruntea ccr, Va avea tupeul sa ceara inca un mandat de presedinte? Il cred in stare de orice

  17. Si Nastase a prelungit mandatul presedintelui ,de la4 la5 ani,fiind sigur ca va castiga alegerile si va ramane la putere.Nu-i pentru cine se pregateste …

  18. Un comentariu de FB, de pe pagina Radio Europa Liberă România, zicea
    „”””Dezinformați, sau omiteți cuvinte cheie. Sper, nu cu intenție! Manipularea psd-ului va profita din plin, din păcate!

    CCR-ul a declarat ca fiind constituționala ordonanta care operaționaliza secția, nu o legevsau oug care contesta însuși existența. Evident operaționalizarea s-a facut constituțional. In schimb OUG-ul care scoate secția de sub tutela procurorului general este evident neconstituționala. Daca cineva ar face o plângere la CCR, evident că le-ar da dreptate. Dar, cine să facă? Avocatul poporului e îngropat in bani de PSD, doar nu o sa-si taie cracă singur.

    Sunt convins că cei care pot face recursuri la CCR pot face pe bucăți de puzzle care sunt constituționale. Puzzle-ul e facut din mai multe bucăți, cele neconstituționale nu pot fi reclamate la CCR. Din păcate aici s-a ajuns.”””””

    Se poate verifica???

  19. Dupa unele minti luminate asta incluzand majoritatea romanilor care nu gandesc (roman care nu gandeste este deja pleonasm) procurorii si magistratii ar trebui sa fie Dumnezei in tara asta, sa inventeze probe, sa bage oameni nevinovati la puscarie si nimeni sa nu-i traga pa raspundere.

    • Ai dreptate, majoritatea românilor nu gândesc, nu s-au întrebat în ultimii 30 ani unde merg banii pe care îi dau la stat ( aia care se strâng la comun, in buget, ca doar statul nu primește bani din cer), de ce nu se face nimic în țară asta. Românii nu au cerut socoteală politicienilor pe care i-au ales sa le fie slujitori.
      Dumnezeii lor sunt politicienii cărora, nu numai că nu trebuie să le dea bani fara sa le ceară socoteală, trebuie sa li se închine ca unor zei.
      Politicieni „nevinovați” , îmbogățiti peste măsură din salariile de bugetari, au dreptul să își înființeze propria justiție cu care sa ne dea la gioale atunci când facem gură…

      Astia sunteți, nevinovaților???

      https://m.youtube.com/watch?v=PXOf_mJRFSg&t=5s

      https://m.youtube.com/watch?v=7ezjeIXH5i8&t=598s

      Sărakii de „nevinovați” unde stăteau .. ați atacat atât de mult justiția, că ați ajuns și să credeți că sunteti virgini…albul a devenit negru și negrul alb…noroc că a venit Draknea sa va apare de morile de vânt!

  20. Pentru mintile luminate, CCR a decis ca se poate organiza referendum pe justitie, deci cam pica teoria conspiratiei cum ca CCR-ul este condus de PSD, este?

    • Pentru o minte luminita(nu a Dl. Alin ) ,cele doua hotarari pot fi interpretate astfel.
      In Romania sa demonstrat ca REFERENDUM ,este o bula de sapun,cu efecte nule.
      Infiintarea Sectiei speciale de investigare, sa dovedit deja ca slujeste puterea in ciuda tuturor
      recomandarilor (UE si Comisia de la Venetia).
      Concluzia Dlui Alin ca pica teoria conspiratiei cum ca CCR-ul este condus de PSD, este falsa.

    • Bai aline, cara-te dracului de pe situl G4 Media, nu e clar ca pe-aci n-ai cum sa ne vinzi gogosile tale psdiste, ce dreaq tot insisti cu mesaje?? Noi pe-aici nu consumam latrina3, ti-o lasam toata tie si celor ca tine, postaci de kkt, ca si ccr!

  21. CCR ! – ilegal constituită, neconstituțional ! acolo este un judecător în afara mandatului !

    • Plus maciuca aia de maya teodoriu, care a fost numita fara sa aiba 18 ani vechime ca magistrat, asadar a fost numita ilegal.

  22. Sectia e constitutionala. Zice CCR (!)
    Sincer, v-ați așteptat la altceva ?

  23. Cum spera acesti oameni ca vor trai in societate dupa ce le va expira mandatul CCR ? Sau cred ca Dragnea e nemuritor si nimeni nu-i va atinge vreodata ? Cand toata sandramaua se va destrama, atunci sa vezi sobolanii dandu-se victime ale regimului PSD.

  24. Cu cat se adanceste mai mult o dictatura, cu atat au mai mult succes astfel de sectii speciale de investigare. Daca tara asta are nenorocul sa fie la dispozitia lui dracnea&Co si dincolo de 2020, nu-i vad bine pe nefericitii de la ccr care azi au scos basma curata sectia cruellei.
    Cand ii vor veni bine la mana lui dracnea, vor avea si ei parte de o sectie asemanatoare. De ce? Pt simplul motiv ca la un moment dat a trebuit cumva sa se ploconeasca la ei pt a se razbuna pe magistratii care l-au sanctionat cum a meritat, iar pt orgoliul unui om ca dracnea ploconirea este o injosire inacceptabila!!!