G4Media.ro

Lege cu impact major în industria alimentară: producătorii sunt obligați să limiteze…

Foto: pixabay.com

Lege cu impact major în industria alimentară: producătorii sunt obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi găsite în margarină, fast-food, mezeluri

Parlamentul României a adoptat marți un proiect de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în alimente, la un an după ce UE a adoptat un regulament similar. Acizii grași trans (AGT) sunt unii dintre cei mai nocivi compuși din alimentele procesate, responsabili pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului.

Proiectul de lege, inițiat de USR, prevede limitarea acestor AGT la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conținut alimentelor.

Potrivit inițiatorului, Adrian Wiener, studiile arată că în România acești acizi grași trans sunt prezenți în margarină, chipsuri, biscuiți, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate și napolitane.

Un aport zilnic de acizi grași trans peste limita de 2% impusă de lege crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de senatorul – medic Adrian Wiener. Mai mult, aceleași studii arată că acești acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și Alzheimer.

Inițiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că reglementarea va avea în România ”un impact major, semnificativ mai mare decât în alte state UE” din cauză că incidența bolilor cardiovasculare în România este mult peste media europeană, în timp ce prevenția cardiovasculară este mult mai scăzută.

Potrivit estimărilor inițiatorilor proiectului, acesta ar putea contribui la salvarea a o mie de vieți anual în România.

Proiectul a trecut și de Senat, și de Camera Deputaților, iar pentru intrarea în vigoare mai trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Se pare ca unii stiu care este adevarata cauza a pandemiei, abatoarele din zootehnie. Normal ca daca cresti 200.000 de pui sau 10.000 de porci in acelasi loc ii indopi de medicamente pentru a nu pierde „productia”. Astfel s-a nascut covid-ul.
    Mai trebuie si niste educatie prin scoli si niste spoturi la tv. Ar trebui limitat si numarul de animale care pot fi crescute in acelasi loc.

    • Tu esti primul care are nevoie de educatie. Pt ca spui lucruri fara sa ai pic de habar despre ce vorbesti.

  2. pentru grasanii cu actiuni la purtator – nimic??… e tot directiva UE!!!
    confiscarea extinsa a averilor, impozitarea averilor ce nu pot fi justificate?
    combaterea fenomenului de fraudă fiscală ?

  3. Nu știu de ce aveam impresia că trans-fats erau deja reglementați. Au trecut mulți ani de când s-a dovedit cât sunt de nocivi și mă așteptam să se fi limitat până acum.

    • Cred că e doar o picătură într-un ocean reglementarea asta față de cat ar fi nevoie. As incadra hrana din Ro. la categoria junk, asta in condițiile in care preturile au ajuns comparabile cu cele din vest, culmea unele chiar mai scumpe. Calitatea e mult mai slabă. Nu ma refer doar la produsele din import. Sintagma made in Ro. nu îmi dă nici un strop de încredere. Din păcate ne omoram unii pe alții, conaționali, doar pentru un profit mai mare.

  4. Bravo USR!

    Asta numesc eu partid politic care chiar are pe agenda binele cetatenilor nu doar furtul din banii publici asa cum fac PNL si PSD.

    • Ce altceva mai vrea USR sa interzica? Laba nu e periculoasa?

    • Corect , Dr Weiner a făcut ceea ce ar trebui să facă orice medic – sa lupte pentru sănătatea cetatenilor din aceasta tara.

  5. De unde stiu initiatorii astia ca producatorii nu au limitat deja acizii trans din alimente? Sau poate ca acei producatori au disparut deja de pe piata! Studiile aratate de Wiener Adrian sunt vechi de 7-8 ani.