G4Media.ro

Le Monde:  Decizia Franței, apoi a Statelor Unite și a Germaniei de…

sursa foto: Facebook/ MApN

Le Monde:  Decizia Franței, apoi a Statelor Unite și a Germaniei de a livra Ucrainei blindate ușoare de luptă ridică problema pericolului escaladării/ Când actualul război prin proxy s-ar putea transforma într-o confruntare directă între Occident și Rusia?

În războiul impus lor de Vladimir Putin și care pune în joc supraviețuirea țării lor, ucrainenii au nevoie de sprijinul continuu și ajustat al occidentalilor, scrie publicația Le Monde, citată de Rador.

Decizia Franței, anunțată pe 4 ianuarie, urmată a doua zi de cea a Statelor Unite și a Germaniei, de a livra Ucrainei blindate ușoare de luptă marchează o nouă etapă în ajutorul oferit de democrații. Nu mai este vorba doar de a livra Kievului arme defensive, cum ar fi transportoare de trupe sau echipamente de artilerie, ci și a unor mijloace de sprijinire a ofensivelor. Transportoarele AMX-10 RC franceze, Bradley americane și Marders germane sunt vehicule înarmate cu tunuri concepute pentru a fi angajate cât mai aproape de linia frontului.

Această evoluție a materialelor livrate nu corespunde unei dorințe de escaladare, ci pare să fie modelată pe evoluția obiectivelor războiului ucrainean. Este vorba de a ajuta țara atacată nu doar să se apere și să ajungă la o negociere în cea mai bună situație posibilă, ci să-și recupereze întreg teritoriul prin alungarea armatei ruse și să-i aducă în fața justiției internaționale pe cei responsabili de crime de război.

Retragerea Rusiei în teren din vara lui 2022 și cea a lui Vladimir Putin în plan ideologic cu privire la liniile roșii care ar trebui să declanșeze represalii par să justifice această strategie, dar și perspectiva îngrijorătoare a unei ofensive majore rusești la sfârșitul iernii, posibilă prin noua mobilizare decretată în această toamnă de Moscova. În timp ce frontul pare stabilizat, peste 100.000 de morți și răniți sunt înregistrați de fiecare parte, conform unor estimări diferite. Totul se întâmplă ca și cum protagoniștii ar fi angajați într-o cursă pentru echipament, antrenamente și forță de luptă. Episodul falsului armistițiu anunțat de Putin pentru Crăciunul ortodox nu face decât să întărească voința occidentală de a oferi Ucrainei toate mijloacele pentru a contracara noile agresiuni.

Dacă anunțul aproape simultan al deciziilor franceze, americane și germane de a livra blindate ușoare reflectă un angajament comun și coordonat într-un moment crucial, o astfel de dezvoltare nu este lipsită de riscuri. Se ridică întrebarea cu privire la pericolul escaladării și când actualul război prin proxy s-ar putea transforma într-o confruntare directă între Occident și Rusia. Acest prag s-a schimbat de la începutul conflictului, dar nu poate crește la infinit. Ideea este să-i ajutăm pe ucraineni, fără a alimenta retorica rusă care prezintă democrațiile occidentale drept agresori.

Dacă decizia franceză are meritul de a înlătura orice ambiguitate privind atitudinea Parisului în conflict, ea pune problema cadrului său politic și a participării concetățenilor noștri la decizie. De la începutul conflictului din Ucraina, Parlamentul nu a dezbătut niciodată în profunzime poziția Franței. Credem că este timpul să implicăm reprezentarea națională în deciziile care angajează țara într-o problemă fundamentală pentru securitatea sa. Pentru a evita orice risc de confruntare extinsă pe pământ european, occidentalii nu au de ales decât să facă totul pentru a-l împiedica pe Putin să aibă succes în agresiunea sa.

Încheierea rapidă a multiplelor suferințe legate de acest război necesită, prin urmare, sprijin neîntrerupt pentru Ucraina. Pentru că trebuie aprobată pe toată durata ei, această ecuație dureroasă merită să fie explicată și dezbătută de opinia publică.

Sursa: Le Monde / Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ce escaladare sa faca orcii cand Putler si-a epurat toata armata in Ucraina si se chinuie sa mobilizeze un nou val de „recruti”?! Abia face fata armatei Ucrainei, care lupta cu arme de mana a 2-a din Occident…

  2. Nu va exista o confruntare directa. SUA/MB au delegat inca din 2014, cand au inceput sa livreze si sa stockeze armament si mijloace de comunicare in Ucraina. Si le-a reusit, prostovanii de rusnaci au invadat tara fara motiv, distrugandu-si economia.
    I-au lasat pe cei din Kiev sa isi bombardeze si ucida propriii cetateni, din 2014 incoace. De ce? Ptr ca isi doreau independenta.

    A fost acelasi lucru in Afghanistanul anilor 80.

  3. Frantujii tot de k.k.t sunt. Auzi escaladare!
    Cand o sa marsaluiasca mujici prin Marsilia o sa le vina mintea la cap in rest…

    • Nu o sa le vina mintea la cap nici atunci. Au mai mărșăluit si alții prin Franța si tot nu au învățat nimic francezii.

    • Ce s-a intampla cu aia care au marsaluit prin Franta in cele din urma? Si cam la cat timp s-a ales praful de armatele alea ce marsaluia mandra prin Marsilia? Ah?

  4. Ce escaladare ma? Confruntate directa intre occident si cine ?

  5. rusii nu sint in stare sa cucereasca o tarisoara si ar putea sa atace nato?
    cine e papusarul lui macron?

    • Baba aia cu care e căsătorit.

    • Ucraina nu e chiar o tarisoara dar in esenta ai dreptate : Rusii miauna pe la periferia Bakhmut – Soledar de vreo jumatate de an si inca mai trag b3sini de mare putere militara. Pe parte economica e la fel de trist tabloul, petrolul se vinde pe nimic chinezilor si indienilor si nici gazu’ nu merge prea bine .

  6. O confruntare directă nu va fi in mod clasic , totul se va rezuma la un conflict nuclear din care nimeni nu scapă . Statele ce au aversiune pe SUA pentru invadarile si distrugerile din anii ce au trecut vor folosi momentul pentru a se razbuna pe acestia si nimeni nu supravietuieste .

    • Ești un rusnac patetic și numai gura e de tine.

  7. „Se ridică întrebarea cu privire la pericolul escaladării și când actualul război prin proxy s-ar putea transforma într-o confruntare directă între Occident și Rusia.”

    O mica (imensa!) eroare de comunicare, pentru ca paradigma razboiului (NATO-Rusia) prin proxy este parte din retorica esentiala a Rusiei inca din martie 2022. Pana foarte recent, NATO ca organizatie si principalii sai membri negau ferm aceasta pozitie, afirmand ca DOAR sprijina militar si umanitar Ucraina pentru a respinge agresiunea nejustificata a Rusiei.

    Acum, acceptarea si confirmarea, in media tarilor NATO, a paradigmei razboiului prin proxy poate schimba perceptia publicului asupra acestuia si nu neaparat in avantajul Ucrainei/NATO…

  8. Te asteapta Cracanel, vezi ca a fost la buda si nu mai era hartie…

  9. Adică hai să ne mai gândim un pic? Poate totuși o dau la-ntors? Hai c-am glumit cu **** aia?

  10. Macrou s-a prostit de la L…A
    Escaladeaza muntele lui Venus