G4Media.ro

Jumătate din profiturile făcute de marile companii americane în UE sunt declarate…

Jumătate din profiturile făcute de marile companii americane în UE sunt declarate într-o singură țară: Irlanda

Legislația fiscală din Irlanda, extrem de prietenoasă cu corporațiile, a dus la înregistrarea în această țară a peste jumătate din profiturile realizate de marile companii americane în toată UE, arată o analiză El Pais.

Statisticile europene citate de publicația spaniolă arată că giganții americani – mai ales din domeniul IT – au raportat prin intermediul subsidiarelor irlandeze profituri de 98 de miliarde de dolari în 2018.

Olanda urmează în clasamentul țărilor prietenoase cu corporațiile (profituri declarate de 29 miliarde dolari în 2018), iar topul e completat de Germania, Belgia și Luxemburg.

Datele susțin astfel inițiativa mai multor state europene, printre care și Franța, de a impune taxe suplimentare companiilor americane care realizează profituri însemnate, dar evită taxarea în țările respective din cauza regimurilor fiscale mult mai dure decât în Franța.

Printre companiile americane care își declară în Irlanda profiturile făcute în toată UE se numără Apple, Amazon, Starbucks, Google și Fiat – Chrysler, potrivit El Pais.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Pai daca acolo e regimul fiscal cel mai favorabil. Doar nu erau sa fie in Franta (in general un model pentru „asa nu”).

    • sau germania care iti suge tot sangele din tine

    • „Jumătate din profiturile făcute de marile companii americane în UE sunt declarate într-o singură țară: Irlanda”

      Imaginați-vă
      că brusc, toate corporațiile astea multinaționale „închid prăvălia și dau drumul la câini” – în special, alea cu „păpica”..

      Lumea a mai pățit-o o dată, cu pan-chinezăria.. Nu-i venea nimănui să creadă, nime’ nu s-a gândit și totuși, s-a’ntâmplat. Cu covidul.. La fel, și acum.

      Numai dacă luăm în calcul India – cu 1.3 mld guri de hrănit!.. dar restul Lumii ! Nu mai punem.. China! și ce s-o alege, de tot orășanu’ .. (care nici nici un fir de pătrunjel nu-și poate pune..)

  2. Ce face UE atunci cand nu este capabila sa creeze astfel de corporatii minunate si minuni tehnologice? Incearca sa le impuna taxe si sa le slabeasca economic. Mizeriile marxiste de la Bruxelles ataca lumea libera si corporatiile americane care dau o paine de mancat europenilor, inlcusiv. Iata modul de a face „afaceri” al Europei. Socialism in forma continuata din ’89 pana azi.

    • Ce fac SUA cand nu sunt capabile sa dezvolte infrastructura 5G?

    • O buna parte din banii luati pe reclame de Google ajung la creatorii de continut si sunt fiscalizati in tarile de care apartin acestia asa cum este firesc, insa UE vrea mai mult decat fiscalizarea veniturilor creatorilor de continut si a profitului Google in Irlanda, Olanda, Germania.
      Europenii, Macron si Merkel in principal, s-au dat cu chinezii iar aceste atacuri la corporatiile americane au scopul de a-i scoate pe americani de pe piata.
      China deja a lansat o multime de clone sau solutii surogat pentru serviciile Google, mare parte din ele fiind introduse de Huawei iar europenii vor gasi si ei surogat pentru Google AdSense. De notat ca aceste taxe nu privesc si firmele de advertising din Europa ci este vizat exclusiv Google, deci firmele europene de publicitate se pot muta fara probleme in Irlanda si plati impozit acolo.

    • @Cristi, SUA dezvolta 5G cu Ericsson.
      Chicago a fost printre primele orase din lume care au avut acoperire 5G disponibila comercial, incepand cu 3 Aprilie 2019, realizata cu echipamente suedeze.

  3. In Europa in general exista un contract nescris de solidaritate, vechi de sute de ani in unele cazuri – orice castig se impoziteaza mult peste ce e in State, cei care castiga mult platesc mai mult – impozit progresiv. Cetateanul european de regula are incredere in stat ca cu acei bani se intampla chestii frumoase pentru comunitati, in State e mentalitatea lasa ca stiu eu ce sa fac mai bine cu banii statul are dreptul la cat mai putin din banii mei, spre deloc daca se poate – de aceea exista fel de fel de inginerii economice in acest sens.

  4. Nu inteleg de ce se agita comentatorii aici despre nivelul impozitarii in Europa.. ceea ce nu are legatura cu articolul. Aici e vb ca in EU exista oaze fiscale.. si intrebarea e daca vi se pare corect. Ati vrea ca firmele care fac profit in Romania sa verse taxele in Irlanda?

    • As vrea ca taxele din Romania sa fie reduse cu mult, atat pt corporatii cat si pentru omul de rand.
      Statul doar risipeste banii de la buget. Piata libera este muuuuuuuuuuuuult mai eficienta.

  5. Solutie europeana: daca companiile fac mare parte din profit in 2 tari, hai sa le punem taxe suplimentare in celelalte tari.

    Uitati-va mai degraba la tarile respective: daca fac ceva nepermis, sanctionati-le, daca nu, luati-le ca model.

  6. Bravo Irlandei!
    O insula minuscula din Atlanticul de NOrd care Vinde „aer”, la un pret decent pentru cumparator, probabil cu un regim fiscal stabil, previzibil si echitabil pentru orice contribubil.
    Ca si resurse nu au aproape nimic tangibil si totusi o duc de zeci de ori mai bine decat Romania, tocmai pentru ca stiu sa-si atraga astfel de contribuabili.
    Ia imaginati-va un pic discursul de la Antena 3 sau alti bolsevici de serviciu, daca vreo una dintre aceste mari companii avea sediul in Romania! Devenea instantaneu inamicul public nr.1!

  7. Se pare ca si catolicii se pricep la afaceri. Loyola ar fi mandru de ei.