G4Media.ro

Jocurile Olimpice Milano 2026, corupție și licitații fraudate pentru contractul de servicii…

Sursa Foto: Facebook/ Sigbjørn Tveiterås

Jocurile Olimpice Milano 2026, corupție și licitații fraudate pentru contractul de servicii digitale

A început prima investigație privind organizarea următoarelor Jocuri Olimpice de iarnă, în care Vincenzo Novari, CEO-ul Fundației Milano-Cortina 2026 în perioada 2018- 2022, este cercetat de parchetul din Milano pentru ipoteza de corupție și fraudare a licitațiilor (împreună cu fondatorul companiei de IT Vetrya din Orvieto, Luca Tomassini și alt manager) în legătură cu atribuirea unui contract pentru serviciile digitale ale Fundației responsabile cu organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2026, potrivit Corriere della Sera, citat de Rador Radio România.

Fundația este controlată de Comitetul Național Olimpic Italian (CONI), prezidat de Giovanni Malagò, de regiunile Lombardia și Veneto și de municipalitățile din Milano și Cortina (în timp ce președinția Consiliului a intrat în fundație împreună cu provinciile Trento și Bolzano prin intermediul reformei decretului Aiuti-bis din vara anului 2022, care a coincis cu ieșirea lui Novari, (înlocuit de Andrea Varnier).

În ancheta procurorilor Francesco Cajani și Alessandro Gobbis, împreună cu procurorul adjunct Tiziana Siciliano, GdF (Garda Financiară) deține documente care provin atât din sediul Fundației, cât și din birourile Vetrya, și în cele ale companiei Deloitte care a preluat apoi de la Vetrya contractul de furnizare de servicii digitale.

Smart-ul pe care firma Vetrya i l-a plătit lui Zuco

Pentru a justifica necesitatea perchezițiilor, decretul procurorilor menționează faptul că Novari și co-suspectul, fost responsabil cu procesele inovatoare în comitetul de organizare Milano-Cortina, Massimiliano Zuco, ar fi „primit, sau acceptat promisiunea antreprenorului Luca Tomassini de sume de bani și alte utilități (cum ar fi autoturismul Smart pentru Zuco, plătit direct de Tomassini prin intermediul companiei Vetrya deja din noiembrie 2019)” în schimbul „contractelor ulterioare în favoarea Vetrya și emiterea de facturi de către Vetrya și Quibiyt ( două societăți administrate de Tomassini), către Fundație, pentru o sumă totală care să nu fie mai mică de 1.895.346,60 euro”. Alternativa – între a fi primit și a fi acceptat promisiunea de a primi – indică de obicei, în contextele embrionare ale anchetei, faptul că această ipoteză se bazează pe niște mesaje schimbate pe WhatsApp între suspecți, mesaje care au fost probabil interceptate și confiscate, care motivează și perchezițiile de astăzi în căutarea unei confirmări concrete. de.

Faptele s-ar fi petrecut în perioada martie 2020 – martie 2021, iar mandatul de percheziție evocă „atât expresia concretă a relațiilor economice ale Vetrya spa, cât și ale Fundației Milano-Cortina 2026, documentate de facturile emise de prima către cea din urmă pentru o sumă totală. de 816.859,60 euro între 30 septembrie 2020 și 30 aprilie 2022, și știrea atribuirii efective către Vetrya ( comunicată pe Twitter în data de 15 martie 2021) a „licitației” referitoare la contractul pentru dezvoltarea serviciilor digitale ale Jocurilor Olimpice și Paralimpice Cortina 2026”.

Tot din mandatul de percheziție reies alte două profiluri pentru viitoare investigații, unul mai serios și unul ceva mai coregrafic. Cea mai serioasă în teorie este posibilitatea ca Novari să fi favorizat angajarea în Fundația Milano-Cortina 2026, de „personal salariat” din firmele „pe care le-a condus anterior” și din altele cu care a avut interese ”directe”.

Prezența lui Tomassini, fondatorul Vetrya, în ancheta asupra lui Novari, sugerează că noul dosar derivă din unele documente găsite în ancheta anterioară a unuia dintre cei doi procurori milanezi, Cajani în urma căreia 27 persoane, printre care Tomassini și câțiva foști manageri ai WindTre, au fost trimise în judecată cu luni în urmă de judecătorul Sofia Fioretta sub diferite acuzații, dintre care principala ar fi ce de a-și fi fraudat consumatorii în perioada 2017-2020 – chiar dacă cu doar câțiva cenți pe zi – cu 200 de milioane de euro prin servicii telefonice suplimentare (jocuri, tonuri de apel, vreme, horoscoape, știri mondene) comercializate de companiile de conținut și activate apoi de operatorul de telefonie la un cost suplimentar pe cardurile SIM ale utilizatorilor care nu le solicitaseră deloc, dar care au fost păcăliți de reclame sau banner frauduloase.

Perchezițiile de marți indică faptul că anchetatorii milanezi cred că pot susține în mod valid că Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice, deși se califică – în virtutea unei legi primare – drept „organizație non-profit care funcționează în temeiul dreptului privat”, în realitate are un caracter substanțial public, întrucât urmărește un scop de interes general și face acest lucru cu membri, cu resursele și cu garanțiile statului și cele ale autorităților locale (Președinția Consiliului de Miniștri, Regiunile Lombardia și Veneto, municipiile Milano și Cortina d’ Ampezzo, provinciile Trento și Bolzano, CONI și Cip).

Fost CEO al Omnitel, în sectorul telecomunicațiilor, Vincenzo Novari, a fondat în 2000 Andala spa, al cărui director a fost până când compania a devenit 3 Italia și a fuzionat cu Wind. Ulterior a fost consultant pentru compania chineză CK Hutchinson și cel mai recent, pentru grupul de jocuri video Commodore. Novari, în vârstă de 64 de ani, originar din Genova, a avut și o oarecare notorietate în lumea mondenă datorită faptului este, de mulți ani partenerul fostei Miss Italia și prezentatoarea emisiunii UnoMattina, Daniela Ferolla (40 de ani) cu care și urmează să se căsătorească.

Sursa: IL CORRIERE DELLA SERA / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează