
Jocurile de noroc, o afacere în Italia de 157 de miliarde de dolari pe an / O industrie în care este implicat unul din doi italieni / ”Dacă jocul responsabil ar exista cu adevărat, industria jocurilor de noroc ar da faliment”
O afacere de peste 157 de miliarde de euro care implică mai mult de 20 de milioane de italieni cu vârsta peste 18 ani. Dar pentru mulți, inclusiv pentru tineri, este o dependență, notează Corriere della Sera care atrage atenția asupra acestui flagel.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Febra jocurilor de noroc infectează din ce în ce mai multe persoane în Italia. Datele vorbesc de la sine: numărul celor care își pariază banii pe câștiguri prin diverse canale este în creștere – 20,7 milioane de rezidenți în Italia, aproape jumătate din totalul adulților – iar sumele cheltuite cresc de la an la an, ajungând la 157 miliarde de euro în 2024 de la 80 de miliarde în 2020. Dar chiar și cei foarte tineri sunt implicați.
37% dintre băieții și fetele cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani în 2023 au jucat jocuri de noroc sau jocuri de noroc, iar două din trei, 64%, preferă online. Statistici care se referă doar la jocurile „publice”, adică reglementate și autorizate de stat, și nu la galaxia subterană a celor ilegale.
Datele cuprinse în anchetele sociologice nu denunță pe deplin gravitatea situației, dar stârnesc totuși îngrijorarea observatorilor și a celor care luptă împotriva dependenței. Cum ar fi Maurizio Fiasco, sociolog, președinte al Alea, Asociația pentru studiul jocurilor de noroc și al comportamentelor de risc.
El își amintește cum s-a schimbat atitudinea statului de la sfârșitul anilor 1990: înainte stăpânea fenomenul, considerat riscant, și autorizațiile, astăzi îl consideră un sector economic ca oricare altul. „Se pare”, comentează Fiasco, „că nu există niciodată un punct final. Ne-am alarmat atunci când s-a depășit pragul de 50 de miliarde, iar astăzi am depășit pragul de 150 de miliarde. Frecvența jocurilor de noroc este din ce în ce mai mare, iar acest lucru documentează cât de mult se răspândește dependența”.
Nu se termină aici. „Cei 20 la sută dintre clienți”, continuă Fiasco, „concentrează mai mult sau mai puțin 80 la sută din cerere. Aceasta înseamnă că unul din cinci cumpără în mod repetat și cea mai mare parte din ceea ce cheltuie ajunge în visteria statului sau a concesionarilor. Printre cei mai frecvenți 20 % se numără și cei patologici, iar dacă jocul responsabil ar exista cu adevărat, industria jocurilor de noroc ar da faliment”.
Un italian din doi nu are niciun contact cu jocurile de noroc și acest lucru arată, de asemenea, că nu a crescut populația care le practică, ci intensitatea celor care le practică.
„Opțiunea”, adaugă Fiasco, „nu este de a câștiga sau de a pierde, ci de a rămâne fără bani cu mai multe runde de joc. Se alternează între fazele de gratificare, reducerea sumei de bani de pierdut și intrarea într-un cerc al iadului care crește dependența pe termen lung”.
Potrivit analiștilor, jocurile de noroc care pot fi definite ca fiind responsabile privesc mai mult sau mai puțin 80 % dintre cei care le practică, dar aceștia cheltuiesc o mică parte din totalul banilor pariați.
La ghișeele Caritas, o organizație socială, există un flux tot mai mare de persoane care cer ajutor, pentru că nu au din ce trăi din cauza dependenței de jocuri de noroc.
Pentru a contracara și preveni acest fenomen, Caritas a lansat proiectul „Cine renunță câștigă”. „Ne-am dat seama din ce în ce mai mult”, explică Caterina Boca de la Caritas, „că oamenii vin la servicii atunci când sunt foarte îndatorați din cauza jocurilor de noroc, fără a atinge neapărat o dimensiune patologică. Mulți sunt în pericol, dar nu sunt conștienți de acest lucru și nu îl percep ca pe o problemă. Situația este de așa natură încât de multe ori banii pe care îi cer și îi primesc îi cheltuiesc tot pe cartele răzuibile”.
Prin această campanie și prin alte acțiuni, Caritas și asociațiile cer politicienilor un angajament, inclusiv legislativ, pentru a limita dependența și lucrează în comunități pentru a crește gradul de conștientizare.
Cele mai grave consecințe ale dependenței sunt sub ochii comunităților terapeutice care înregistrează o creștere constantă a numărului de persoane tratate. În cele 600 de servicii care fac parte din Federația italiană a comunităților terapeutice (Fict), 551 de jucători patologici au fost îngrijiți în 2024, o creștere de 60 % față de 2020. Cei care vin să fie tratați, și care sunt de acord să facă acest lucru, sunt doar un mic vârf al icebergului celor care trăiesc cu dependență patologică.
„Principala problemă – potrivit președintelui Fict, Luciano Squillaci – este că persoanele care au o dependență nu au nici cea mai mică conștiință că o au, dar vin la Caritas sau la fundațiile de acest tip crezând că au doar o problemă economică. Și să ne gândim că și crima organizată se îngrașă din jocurile de noroc”.
Cu cât se intervine mai devreme, cu atât mai mult funcționează traseul de reabilitare și se obțin rezultate mai bune decât atunci când se intervine în situații care acum sunt compromise. „Trebuie să ai curajul să apelezi la serviciile specializate”, conchide Squillaci.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.