G4Media.ro

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS și vicepremierul Poloniei, recunoaște că țara a achiziționat…

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS și vicepremierul Poloniei, recunoaște că țara a achiziționat softul de spionaj Pegasus, dar doar pentru ”combaterea criminalității și corupției”

Jaroslaw Kaczynski, vicepremier și liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la guvernare la Polonia, a recunoscut că ţara sa a achiziţionat softul israelian de spionaj Pegasus, însă a respins acuzaţiile potrivit cărora programul informatic a fost folosit contra opoziţiei politice, transmite AFP, citând extrase dintr-un interviu, publicate vineri.

Acuzaţii legate de utilizarea softului Pegasus au zguduit Polonia în ultimele săptămâni, suscitând comparaţii cu ancheta privind scandalul Watergate, care a condus la demisia preşedintelui american Richard Nixon în 1974.

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesarea mesageriilor şi datelor utilizatorului, precum şi activarea aparatului de la distanţă pentru captarea sunetului sau imaginii.

‘Ar fi rău ca serviciile poloneze să nu dispună de acest tip de instrument’, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru săptămânalul Sieci.

Întrebat despre acuzaţiile că guvernul ar fi utilizat Pegasus pentru a spiona opoziţia, Kaczynski a răspuns că acesta a fost ‘folosit de serviciile de combatere a criminalităţii şi corupţiei în numeroase ţări’.

În interviu, ce va fi publicat integral luni, liderul PiS a afirmat că orice utilizare a acestor metode a fost ‘întotdeauna sub controlul unui tribunal şi al biroului procurorului’, şi a respins acuzaţiile opoziţiei, calificându-le drept ‘mult zgomot pentru nimic’.

Citizen Lab, un laborator de supraveghere în domeniul securităţii cibernetice, cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva a trei persoane în Polonia, printre care Krzysztof Brejza, senator al principalei formaţiuni din opoziţie, Platforma Civică (PO), atunci când acesta coordona campania pentru alegerile legislative din 2019.

John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab, a declarat anterior pentru AFP că aceste trei cazuri detectate sunt doar ‘vârful aisbergului’ şi că utilizarea softului semnalează ‘o derivă autoritară’ în Polonia.

Potrivit senatorului Brejza, piratarea telefonului său a influenţat rezultatul scrutinului, câştigat de PiS.

Jaroslaw Kaczynski a respins aceste acuzaţii, afirmând că opoziţia ‘a pierdut pentru că a pierdut’.

‘Niciun Pegasus, niciun serviciu (secret), nicio informaţie obţinută în secret, de orice natură ar fi fost, nu a jucat nici cel mai mic rol în campania electorală din 2019’, a insistat el.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al softului Pegasus a declarat că nu a vândut programul decât ‘unor organisme legitime de aplicare a legii care utilizează aceste sisteme în cadrul unor mandate cu obiectivul de a lupta contra infractorilor, teroriştilor şi corupţiei’.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. SI uite așa marmota învelea ciocolata…:)

  2. acum puteti vedea intreaga increngatura politica cu cei ce jucau un joc comun dar care acum se destrama . usor, usor legaturile se rup .

  3. Si cu ce sustineti folosirea ilegala a softului in Polonia?

  4. Organismele alea legitime de aplicare a legii trag acum in Kazahstan fara avertisment in populatie si folosesc trupe de interventie straine pentru acest masacru. La fel au facut-o si sub Ianukovic in Ucraina, sau la noi sub Ceausescu si Iliescu.
    Fascisti polonezi nu difera de monstrii din Kazahstan sau Rusia decat prin unelte.