G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică: 4. Polonia – Partidul Legii și…

Foto: Facebook Lege și Dreptate/Donald Tusk

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică: 4. Polonia – Partidul Legii și Dreptății (PiS, dreapta populistă) în scădere, dar rămâne în continuare cel mai puternic

Polonia, a patra țară ca mărime din UE, va alege 53 de europarlamentari din totalul de 730 în scrutinul din 9 iunie, în 13 circumscripții regionale, prin reprezentare proporțională, cu prag de 5% și vot preferențial pentru candidații de pe liste.

Raportul politic de forțe a fost măsurat în recentele alegeri locale, unde la votul cumulat pe țară la alegerea consiliilor regionale PiS, condus de Jaroslaw Kaczynki a obțunut 34,3%, urmat de Coaliția Civică (KO, liberal) condus de premierul Donald Tusk cu 30,6%. A Treia Cale (TD, creștin democrat/liberal) cu 14,3%,  Konfederacya (K, extrema dreaptă) 7,23%, Lewica (L, stânga) 6,32%. Rezultate foarte asemănătoare cu cele de la alegerile parlamentare din octombrie 2023 când PiS s-a situat tot pe primul loc, dar Tusk a reușit să asambleze o coaliție eteroclită din KO, TD și L, punând capăt guvernării de opt ani a partidului lui Kaczynski.

PiS a scăzut mult față de scrutinul european din 2019 când a obținut 45,3% și 27 de europarlamentari din 52 și deși uzat de putere nu s-a prăbușit, așa cum preziceau numeroși analiști, rămânând primul partid al Poloniei.

Coaliția KO-TD-L, puternic pro-europeană, a avut un impact imediat în relațiile cu UE care a deblocat miliarde de euro datorate Poloniei, a căror plată fusese suspendată din cauza încălcării de către guvernul și parlamentul dominat de PiS a legislației europene prin măsuri care încălcau regulile statului de drept.

Polonezii sunt, în medie, cu 40% mai bogați decât ar fi fost dacă țara nu ar fi aderat la Uniunea Europeană, potrivit unui nou raport al Institutului Economic Polonez, publicat înaintea celei de-a 20-a aniversări a aderării Poloniei la UE, care va avea loc luna viitoare.

Înaintea alegerile europene este puțin probabil ca raportul politic de forțe să se schimbe radical, cu coaliția la guvernare favorită la obținerea celor mai multe mandate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...