
Japonia și Coreea de Sud, amenințate de SUA cu tarife comerciale mult mai mari, de la 1 august / UE nu este vizată, deocamdată
Președintele american Donald Trump a deschis luni o nouă etapă în războiul comercial pe care l-a lansat în acest an, anunțându-și partenerii, de la furnizori puternici precum Japonia și Coreea de Sud până la jucători minori, că se vor confrunta cu tarife mult mai mari începând cu 1 august, potrivit Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Impunerea unei taxe de 25% asupra importatorilor americani de toate bunurile provenite de la aliații cheie Japonia și Coreea de Sud a zguduit Wall Street, indicele S&P 500 fiind puternic afectat, deși piețele din Asia au luat vestea cu calm.
În scrisorile trimise până acum către 14 țări, Trump a făcut aluzie la oportunități de negocieri suplimentare, chiar dacă a avertizat că represaliile vor atrage un răspuns similar.
„Dacă, din orice motiv, decideți să vă măriți tarifele, atunci, oricare ar fi numărul cu care alegeți să le măriți, va fi adăugat la cele 25 % pe care le percepem”, a declarat Trump Japoniei și Coreei de Sud în scrisorile publicate pe platforma sa socială Truth.
Tarifele mai mari intră în vigoare de la 1 august și, în special, nu se vor combina cu tarifele sectoriale anunțate anterior, cum ar fi cele pentru automobile și oțel și aluminiu.
Țările au fost presate să încheie acorduri cu SUA după ce Trump a declanșat un război comercial global în aprilie, care a zguduit piețele financiare și a făcut ca factorii de decizie politică să se străduiască să își protejeze economiile, mai scrie Reuters.
Partenerii comerciali au beneficiat de un nou răgaz, Trump semnând luni un ordin executiv care prelungește până la 1 august termenul limită de miercuri pentru negocieri.
Întrebat dacă termenul limită este ferm, Trump a răspuns: „Aș spune ferm, dar nu 100% ferm. Dacă vor suna și vor spune că am dori să facem ceva într-un mod diferit, vom fi deschiși la asta”.
A fost regretabil că Trump a mărit tarifele la importurile din Japonia și Coreea de Sud, doi dintre cei mai apropiați aliați ai SUA, dar încă mai era timp pentru un progres în negocieri, a declarat fostul negociator comercial al SUA Wendy Cutler.
„Deși vestea este dezamăgitoare, nu înseamnă că jocul s-a încheiat”, a adăugat Cutler, vicepreședinte al Asia Society Policy Institute.
Trump a declarat că Statele Unite vor impune tarife de 25% pentru mărfurile din Tunisia, Malaezia și Kazahstan, cu taxe de 30% pentru Africa de Sud, Bosnia și Herțegovina, urcând la 32% pentru Indonezia, 35% pentru Serbia și Bangladesh, 36% pentru Cambodgia și Thailanda și 40% pentru Laos și Myanmar. Un acord cu India era aproape, a adăugat Trump.
Marți, premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește evitarea tarifelor mai mari, de până la 35%, pe care Trump le-a sugerat recent.
„Am primit o propunere din partea Statelor Unite de a continua rapid negocierile către termenul nou stabilit de 1 august și că, în funcție de răspunsul Japoniei, conținutul scrisorii ar putea fi revizuit”, a declarat Ishiba la o reuniune a cabinetului.
Coreea de Sud a declarat că intenționează să intensifice discuțiile comerciale cu Statele Unite și consideră că ultimul plan al lui Trump prelungește efectiv o perioadă de grație privind adoptarea de tarife reciproce.
Thailanda a declarat că este încrezătoare că poate obține un tarif competitiv similar cu cel al altor țări.
În Malaezia vecină, ministerul comerțului a declarat că recunoaște preocupările SUA privind dezechilibrele comerciale și accesul pe piață, considerând în același timp că angajamentul constructiv și dialogul rămân cea mai bună cale de urmat.
În Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, un oficial a declarat că Jakarta încă mai are loc negocieri privind tarifele, iar negociatorul său principal se va întâlni cu reprezentanții comerciali ai SUA la Washington.O echipă din Bangladesh aflată la Washington ar urma să poarte discuții comerciale suplimentare miercuri, a declarat un oficial.
SUA este principala piață de export pentru industria de confecții gata fabricate din Bangladesh, care reprezintă peste 80% din veniturile sale din exporturi și angajează 4 milioane de persoane.
„Aceasta este o veste absolut șocantă pentru noi”, a declarat marți pentru Reuters Mahmud Hasan Khan, președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de îmbrăcăminte din Bangladesh. „Speram cu adevărat că tarifele vor fi undeva între 10-20%. Acest lucru va afecta grav industria noastră”.
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că tariful american de 30 % este nejustificat, deoarece 77 % din produsele americane nu sunt supuse tarifelor în țara sa. Purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa a declarat că guvernul său va continua să dialogheze cu Statele Unite.
Acțiunile americane au scăzut ca răspuns la știrile de luni, S&P închizând în scădere cu aproximativ 0,8%, deși piețele bursiere asiatice au rezistat în mare parte, Nikkei din Japonia recuperând pierderile inițiale, iar acțiunile sud-coreene au crescut cu peste 1%.
„Va exista multă volatilitate pe măsură ce titlurile încep să apară, pe măsură ce mai multe dintre aceste scrisori vor fi publicate și pe măsură ce negocierile vor ieși în evidență înainte de termenul limită de 1 august”, a declarat Tapas Strickland, șeful departamentului de economie de piață de la National Australia Bank.
La începutul zilei de luni, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că se așteaptă la mai multe anunțuri comerciale în următoarele 48 de ore, adăugând că căsuța sa poștală electronică este plină de oferte de ultimă oră din partea țărilor.
Doar două acorduri au fost încheiate până în prezent, cu Marea Britanie și Vietnam, în timp ce Washingtonul și Beijingul au convenit în iunie asupra unui cadru privind ratele tarifare.
China are timp până la 12 august să ajungă la un acord cu Casa Albă pentru a-l împiedica pe Trump să reinstituie restricții suplimentare la import.
Marți, China a avertizat Statele Unite să nu reintroducă tarifele asupra bunurilor sale și a declarat că ar putea lua măsuri de retorsiune împotriva țărilor care încheie acorduri cu SUA pentru a elimina China din lanțurile de aprovizionare.
Uniunea Europeană nu va primi o scrisoare care să stabilească tarife mai mari, au declarat luni pentru Reuters surse UE familiarizate cu această chestiune.
UE încă își propune să ajungă la un acord comercial până miercuri, după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Trump au avut un „schimb de opinii bun”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
UE a fost împărțită între a face presiuni pentru un acord comercial rapid și ușor sau a-și valorifica influența economică pentru un rezultat mai bun.
Trump i-a amenințat, de asemenea, pe liderii țărilor în curs de dezvoltare din gruparea BRICS, reuniți în Brazilia, cu un tarif suplimentar de 10 % dacă adoptă politici „antiamericane”. Blocul include, printre altele, Brazilia, Rusia, India și China.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.