
Japonia denunţă „cercetările maritime” neautorizate efectuate de China în zona sa economică exclusivă
Japonia a acuzat marţi China că efectuează cercetări ştiinţifice maritime neautorizate în zona sa economică exclusivă (ZEE) din jurul celei mai sudice insule din Oceanul Pacific şi a declarat că a protestat oficial pe lângă autorităţile de la Beijing, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Aceste activităţi ar fi avut loc în apropierea îndepărtatului atol Okinotori din Marea Filipinelor, situat la jumătatea distanţei dintre Taiwan şi Guam, însă China consideră că nu este vorba de o insulă.
Garda de coastă japoneză a observat luni o navă chineză de cercetare maritimă „care părea să desfăşoare un cablu în apele ZEE japoneze, la 270 de kilometri est de Okinotori”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokio, Yoshimasa Hayashi.
„Întrucât această cercetare ştiinţifică maritimă nu a primit permisiunea Japoniei, garda de coastă a cerut oprirea activităţii, iar noi am adresat un protest părţii chineze pe canale diplomatice”, a adăugat el.
Nava chineză a părăsit zona economică exclusivă a Japoniei luni, în jurul orei 22:45 (13:45 GMT), a adăugat Hayashi.
Conform dreptului internaţional, un stat de coastă îşi exercită drepturi asupra resurselor economice şi activităţilor din zona sa economică exclusivă, care se extinde până la 200 de mile marine (370 km) de coasta sa. Orice navă străină trebuie să obţină în prealabil acordul pentru a efectua cercetări ştiinţifice în această zonă, chiar şi în cazul unor cercetări fără caracter comercial.
Beijingul consideră afirmaţiile Japoniei ca fiind nejustificate, având în vedere că Okinotori, situat la aproximativ 1.700 de kilometri sud de Tokyo, este doar o grămadă de pietre, şi nu o insulă. Aşadar, acest atol nu poate fi considerat o entitate în jurul căreia Japonia ar putea deţine o ZEE, în sensul Convenţiei ONU privind dreptul mării, potrivit Chinei.
În ultimii ani, Japonia a investit milioane de dolari în plantarea de corali în jurul acestui atol în încercarea de a opri eroziunea marină.
În trecut, nave japoneze şi chineze au fost, de asemenea, implicate în incidente legate de zone disputate, în special Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est, cunoscute de Beijing sub denumirea de Diaoyu, a căror suveranitate este revendicată de cele două state.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.