G4Media.ro

Japonia aprobă o revizuire majoră a doctrinei de apărare: China, „cea mai…

Sursa foto: Twitter / Japan Maritime Self-Defense Force

Japonia aprobă o revizuire majoră a doctrinei de apărare: China, „cea mai mare provocare strategică din toate timpurile”

Guvernul japonez a aprobat vineri o revizuire majoră a politicii de apărare, inclusiv o creștere semnificativă a cheltuielilor, avertizând că China reprezintă „cea mai mare provocare strategică din toate timpurile” pentru securitatea țării, potrivit agenției AFP.

Cabinetul a aprobat planurile de creștere a cheltuielilor pentru apărare de la unu la două procente din PIB până în anul fiscal 2027, aducând Japonia în linie cu orientările membrilor NATO.

În cadrul celei mai mari revizuiri a politicii sale de apărare din ultimele decenii, Japonia intenționează să își majoreze drastic cheltuielile militare, să își unifice comandamentul și să crească raza de acțiune a rachetelor sale.

Deși aceste schimbări sunt susținute de opinia publică japoneză, este o schimbare majoră pentru o țară a cărei constituție pacifistă, adoptată în urma înfrângerii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice să aibă o armată cu drepturi depline.

Dar pentru arhitecții săi de la Tokyo, doctrina revizuită este mai degrabă „ultimul pas într-o normalizare lentă și treptată” a poziției Japoniei în materie de apărare și securitate națională, a declarat James Brady, vicepreședinte al firmei de cercetare Teneo.

Doctrina de apărare japoneză este prezentată în trei documente cu referiri clare la China, Coreea de Nord și Rusia.

Documentele adoptă un limbaj mai asertiv decât atunci când strategia de securitate națională a Japoniei a fost publicată pentru prima dată în 2013.

Poziția militară din ce în ce mai asertivă a Chinei este descrisă ca fiind o „preocupare serioasă pentru Japonia și comunitatea internațională”, Beijingul reprezentând o „provocare strategică fără precedent pentru pacea și stabilitatea Japoniei”.

În centrul noii sale „strategii de securitate națională”, Japonia intenționează să își dubleze bugetul anual pentru apărare de la aproximativ 1% din PIB la 2% până în 2027, ceea ce provoacă deja critici cu privire la modul în care va fi finanțată această creștere.

În special, Japonia intenționează să dobândească o „capacitate de contraatac”, un concept care până de curând era considerat incompatibil cu Constituția sa. Acest lucru i-ar permite să lovească ținte care amenință arhipelagul din țările vecine.

„Capacitatea de contraatac este necesară”, se arată în documente, menționând că actualul sistem de doborâre a rachetelor potențiale înainte ca acestea să aterizeze pe teritoriul japonez nu este suficient de eficient, dar că niciun atac preventiv „nu poate fi tolerat” în conformitate cu Constituția.

Documentele guvernamentale menționează rachetele de croazieră americane Tomahawk, despre care presa locală a relatat recent că Japonia dorește să achiziționeze până la 500, precum și rachete SM-6 cu rază lungă de acțiune.

Prezența forțelor de autoapărare pe insulele cele mai sudice ale Japoniei, care sunt cele mai apropiate de Taiwan și, prin urmare, de China, ar trebui, de asemenea, să fie sporită, inclusiv prin aproape triplarea unităților de interceptare a rachetelor balistice, potrivit presei japoneze.

„Amenințarea” nord-coreeană”

Documentele consultate de AFP spun că Japonia intenționează să își consolideze capacitățile de pază de coastă și să sporească cooperarea cu armatele și gărzile de coastă ale altor țări, fără a oferi mai multe detalii.

Îngrijorările de lungă durată ale Japoniei cu privire la China au crescut și mai mult în august anul trecut, când Beijingul a intensificat exercițiile militare în apropierea Taiwanului, în timpul cărora au căzut rachete în mare în zona economică exclusivă (ZEE) a arhipelagului japonez.

Strategia de securitate națională se referă, de asemenea, la lansările repetate de rachete ale Coreei de Nord, afirmând că acțiunile militare ale Phenianului reprezintă „o amenințare mai gravă și mai iminentă pentru Japonia decât înainte”.

În ceea ce privește Rusia, „dorința sa de a folosi forța pentru a-și atinge propriile obiective de securitate, cum ar fi în Ucraina, este evidentă”, iar activitățile sale militare în regiunea Asia-Pacific, precum și cooperarea sa strategică cu China „constituie o preocupare puternică în materie de securitate”, adaugă documentele.

Chiar și înainte de anunțul oficial, noua strategie a Japoniei a iritat Beijingul, care se referă în mod regulat la militarismul brutal al Japoniei din prima jumătate a secolului al XX-lea, căruia China i-a fost victimă.

„Japonia ignoră faptele, se abate de la acordurile comune, de la angajamentul său față de relațiile bilaterale și discreditează China. Ne opunem cu fermitate acestui lucru”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, adăugând că Beijingul a protestat în mod solemn la Tokyo.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. china alaturi de rusia si diareea de nord, sunt derbedeii planetei!toata planeta sta ingrozita din cauza a trei state bandite! nu se poate asa ceva!

    • Invazia Ucrainei este cea mai mare nenoricire posibila pentru Rusia in primul rand, dar si pentru China. Lumea era asa intr-un fel de letargie, doar americanii pragmatici ca de obicei. Dar problema este ca invazia asta a trezit un monstru adormit. Gandeste-te ca Germania si Japonia se inarmeaza din nou! Sa speram ca de data aceasta raman de partea buna a istoriei.

    • Bolovane din cauza astora ai telefon pe care sa scrii la pret de nimic si masini si laptopuri. Vai de capul tau t0rane, te-ai nascut in belsug, nu stii de capul tau.

  2. Nu e chiar din toate timpurile, doar de la Kublai Khan incoace.

  3. Iar ai ramas fara stocul de pastile?

  4. Japonia a primit si va mai primi suficiente arme din partea SUA. Este aliatul americanilor la un bat distata de regimul comunist. Dupa parerea unor specialisti Japonia va fi a treia tara dotata militar pe plan mondial si asta datorita vecinatatii cu regimul comunist.