G4Media.ro

Italia restricționează Nutri-score, sistemul de etichetare promovat de Franța, și își promovează…

Sursă foto: Unsplash

Italia restricționează Nutri-score, sistemul de etichetare promovat de Franța, și își promovează propria versiune

Autoritățile italiene restricționează Nutri-score, sistemul de etichetare promovat de Franța, transmite publicația LantulAlimentar.ro.

Italia promovează un sistem de etichetare a alimentelor propriu, numit Nutrinform, care se bazează pe semnalizarea grafică a unor baterii care reprezintă conținutul de zaharuri, grăsimi, săruri și alți nutrienți din alimente. Nutri-score, sistemul francez căruia îi este opus Nutrinform, se bazează pe semnalizarea simplă a conținutului de săruri, zaharuri și grăsimi: culoarea verde califică produsul ca fiind foarte dietetic, în timp ce culoarea roșie îl califică drept unul ”încărcat” de săruri, zaharuri sau grăsimi.

Numeroase țări au adoptat deja sistemul francez, Nutri-score, bazat pe semnalizarea simplă, prin culori.

De ce se opun italienii sistemului Nutri-score?

Autoritatea italiană pentru concurență, AGCM, a anunțat recent că Nutri-Score nu poate fi utilizat în Italia fără anumite avertismente pentru consumatori și a obligat Carrefour și alți distribuitori care folosesc eticheta nutrițională franceză să o retragă de pe produsele italienești cu Denumire de Origine Protejată și Indicație Geografică protejată.

AGCM a comunicat că Nutri-score ar putea induce în eroare consumatorii cu privire la alegerile alimentare, prin clasificarea arbitrară a alimentelor, cu o „prejudecată care nu stimulează consumatorul să facă o evaluare adecvată pentru a urma o dietă utilă pentru satisfacerea aportului zilnic de nutrienți”.

„Atâta timp cât nu există o legislație europeană în acest sens”, a spus Autoritatea de Concurență, „nu poate fi preferată o metodă de etichetare față de alta. Cei care doresc să folosească Nutri-score trebuie deci să precizeze că sistemul de tip semafor este dezvoltat pe baza unui algoritm și pe evaluări științifice nerecunoscute și împărtășite universal.”

„Cei care folosesc Nutri-score trebuie să precizeze și că acesta nu ține cont de nevoile și profilul nutrițional al individului; că are legătură cu 100 de grame de produs și nu cu o porție de consum”, a adăugat Autoritatea Antitrust.

Față de decizia Autorității, Carrefour Italia a declarat că „nu va aplica eticheta Nutri-score pe produsele cu etichetă proprie comandate de Carrefour Italia furnizorilor săi și comercializate în Italia sau în străinătate, pe produse DOP sau IGP, pe produse din tradiția gastronomică italiană ( mezeluri, brânzeturi, ulei de măsline), indiferent de locul de producție (Italia sau în străinătate) și pe produsele sub marca Terre d’Italia.”

Președintele Confagricultura, Massimiliano Giansanti, care a susținut dosarul împotriva Carrefour și a afiliaților săi Gs și Interdis, a revendicat o victorie.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pentru a nu stiu cata oare se vede „unitatea si lipsa de orgolii” din cadrul statelor UE.

    • Orgoliile nu au treaba cu decizia asta. Uite ce scrie aici: „a obligat Carrefour și alți distribuitori care folosesc eticheta nutrițională franceză să o retragă de pe produsele italienești cu Denumire de Origine Protejată și Indicație Geografică protejată.”

      Sunt mancaruri traditionale care sunt bune dar nu sunt sanatoase. Ce nutriscor crezi ca are guanciale? M-am uitat acum la parmezan si are litera „D”. Cat de sanatoase credeti ca sunt pastele carbonara facute ca la mama lor in Italia?

  2. Da, este profund gresit si extrem de ambiguu.

  3. Astfel de masuri au intotdeauna consecinte Economice ‘Gigant’.

  4. De ex, A++ ar fi Avocado.

  5. Sigur, perfect , poți să-ți dai seama după curbele generoase ale multor britanici.