G4Media.ro

Italia înăsprește legile împotriva migranților ilegali, după afluxul de pe insula Lampedusa

Captura X

Italia înăsprește legile împotriva migranților ilegali, după afluxul de pe insula Lampedusa

Guvernul italian a aprobat luni noi măsuri pentru a reduce afluxul de migranți, în special prin crearea mai multor centre de detenție și prin creșterea perioadei în care migranții ilegali pot fi reținuți, pentru a descuraja plecările din Africa de Nord, transmite Le Figaro.

Creșterea bruscă a numărului de sosiri pe mica insulă italiană Lampedusa, unde mii de persoane au fost nevoite să doarmă sub cerul liber săptămâna trecută, a forțat guvernul de extremă dreapta să ia măsuri urgente. Premierul Giorgia Meloni a promis duminică că guvernul său înăspri politicile, în special prin extinderea perioadei maxime de detenție pentru imigranții ilegali de la 135 de zile la 18 luni.

„Acest lucru înseamnă – și trimit acest mesaj foarte clar întregii Africi – că, dacă vă bazați pe traficanți pentru a încălca legea italiană, atunci când ajungeți în Italia trebuie să știți că veți fi arestați și apoi repatriați”, a declarat ea. Creșterea duratei de detenție a fost aprobată luni de Consiliul de Miniștri, potrivit unei surse guvernamentale. Ea va trebui acum să fie votată în parlament.

Această reformă va asigura, de asemenea, că autoritățile italiene nu sunt obligate din punct de vedere juridic să elibereze cetățenii străini care fac obiectul unui ordin de expulzare dacă procedura de expulzare nu a fost finalizată în termenul actual de 135 de zile. După ce ajung în Italia, marea majoritate a migranților sunt trimiși în centre de primire din întreaga țară, unde rămân până la luarea unei decizii privind cererea lor de azil.

Cei care așteaptă deportarea sunt trimiși în nouă centre de detenție pentru imigranții ilegali din Italia, inclusiv Bari (sud), Roma (centru) și Milano (nord). Perioada maximă de detenție în Italia a fost de 18 luni din 2011 până în 2014, când a fost redusă de guvernul de stânga condus de Matteo Renzi.

Va avea această măsură vreun impact? „Nu cred că va avea un efect de descurajare și va fi suficientă pentru a-i convinge pe cei care fug de situații mult mai grave decât cele cu care se confruntă aici”, a declarat Alfonso Giordano, specialist în migrație și profesor la Universitatea Luiss din Roma.

Cele nouă centre de detenție existente au o capacitate maximă de 1.161 de persoane. Aproape 6.400 de persoane au stat acolo în 2022, cele mai multe dintre ele provenind din Tunisia, Egipt, Maroc, Nigeria și Albania. Puțin peste 3.150 dintre ele au fost repatriate, potrivit autorității italiene de control al închisorilor, în timp ce restul rămân inadmisibile, dar în majoritatea cazurilor nu au fost expulzate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...